Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Η φράση που έμεινε στην ιστορία


               Όταν ο Ιούλιος Καίσαρ ( 101 – 44 π.χ ) στις 10 Ιανουαρίου 49 π.χ. διέσχισε τον ποταμό Ρουβίκωνα , μετά την νίκη του επί των Ισπανών στην Ιβηρική Χερσόνησο , είπε την περίφημη φράση : ¨ Veni , Vidi , Vici ¨ . Μετάφραση : ¨ Ήλθον , Είδον , Ενίκησα ¨ .

               Ο Ρουβίκωνας ήταν το φυσικό γεωγραφικό όριο μεταξύ της πόλης της Ρώμης και των περιχώρων της . Κανένα στρατιωτικό σώμα , σύμφωνα με τους αυστηρούς Ρωμαϊκούς νόμους δεν επιτρέπονταν να διαβεί αυτό το φυσικό όριο και να εισέλθει οπλισμένο μέσα στην πόλη , εκτός από το σώμα των πραιτωριανών , που ήταν επιφορτισμένον με την προστασίαν του Σώματος της Συγκλήτου , το οποίον βρίσκονταν πάντα μέσα στην πόλη .

               Υπήρξε όμως μια παλιά  προφητεία , που έλεγε ότι ο ηγέτης που θα διαβεί τον Ρουβίκωνα θα γίνει και απόλυτος κυρίαρχος της Ρώμης .

              Πολλοί λένε ότι η ίδια προφητεία προσθέτει για τον ηγέτη αυτόν , ότι θα βρει βίαιον θάνατον από τον ίδιο τον γιο του . Και έτσι έγινε . Ο Καίσαρας κατήργησε τη Σύγκλητο , έγινε απόλυτος κυρίαρχος της Ρώμης και στο τέλος σφαγιάστηκε από τους Κάσσιο και Βρούτο , που μάλλον ήταν γιος του .

              Για να έρθουμε στα καθ’ημάς , όταν λέμε ¨ πέρασε αυτός τον Ρουβίκωνα ¨, εννοούμε ότι πέρασε μια επικίνδυνη καμπή της ζωής του ή πήρε μια κρίσιμη απόφαση ή έκανε ένα αποφασιστικό βήμα . Λέγεται επίσης γι αυτούς που αρχίζουν να γερνάνε , μετά τα πενήντα , όταν εγκαταλείπουν τα όρια της μέσης ηλικίας και εισέρχονται στον προθάλαμο της τρίτης ηλικίας .
             Β.Π –Βόλος ,11-10-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: