Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Το έχουμε ξαναδεί


               Εξ όσων συγκρατεί η μνήμη μου , από τα γεγονότα της περιόδου των σαράντα ετών , μου φαίνεται σαν να βλέπω συνεχώς επαναλήψεις να παίζονται στο θέατρο της πολιτικής σκηνής του τόπου . Έγραψα εντελώς ¨ αυθόρμητα ¨ το ρήμα ¨ παίζονται ¨ σαν να πρόκειται περί θεατρικού έργου . Ξαναδιαβάζοντας το κείμενο δεν βρίσκω άλλο ρήμα για να το αντικαταστήσω . Το έργο της πολιτικής που βλέπουμε , έχει παρουσιασθεί στους πολίτες με πολλούς διαφορετικούς τίτλους . Εγκαινιάστηκε με την ¨Αλλαγή ¨ ( Ανδρ. Παπανδρέου ) , συνεχίστηκε με τον ¨ Εκσυγχρονισμό ¨ ( Κώστας Σημίτης ) , που τον ακολούθησε ¨ Η επανίδρυση του Κράτους ¨ ( Κώστας Καραμανλής ) , που την διαδέχθηκε το ¨ Καστελλόριζο ¨ ( Γιώργος Παπανδρέου ) που παρέδωσε χάος , το οποίο αντικατέστησε μετά τις εκλογές η  προσπάθεια για την ¨ Ανάκαμψη ¨ και το ¨ Σκίσιμο του Μνημονίου¨  του Αλέξη Τσίπρα , ο οποίος υπόσχεται ¨ Αναγέννηση ¨ και ¨ Κοινωνική Σωτηρία ¨ .

               Το σενάριο όλων αυτών των διαδοχικών πολιτικών εξελίξεων υπήρξε το ίδιο . Οι Κυβερνήσεις κατάφερναν να αποτύχουν και να απογοητεύσουν τους πολίτες και οι αντιπολιτεύσεις δελέαζαν τους ψηφοφόρους δίνοντας υποσχέσεις για καλύτερες μέρες , για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής , για μείωση των φόρων , για αυξήσεις μισθών , για αντιμετώπιση της ανεργίας , για αναβάθμιση της παιδείας , για παραδειγματική τιμωρία της διαφθοράς , για διάφορες κοινωνικές παροχές και άλλα ευχάριστα και ευοίωνα , που θα μπορούσαν να χαραχτηρισθούν ως λαγοί με πετραχήλια . Μόλις όμως οι αντιπολιτεύσεις ανήρχοντο στην εξουσία , δήλωναν ότι δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν τις υποσχέσεις τους , επειδή η νέα Κυβέρνησή τους , βρήκε ¨ Καμένη γη ¨ ! Επιπλέον ούτε η διαφθορά ¨καταργείται¨, ούτε η φοροδιαφυγή μειώνεται .

               Να υποθέσουμε , λοιπόν , ότι στις προσεχείς εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα και ενισχυμένος με δεκανίκι κάποιου άλλου μικρού ετοιμόρροπου κόμματος με ¨ ντουπλ-φας ¨ ιδεολογία ευκαιρίας σχηματίζει Κυβέρνηση .

                Ως πρώτο δείγμα της λεβεντιάς της νέας αριστεράς κυβέρνησης αναμένει ο πολίτης να δει τον Πρωθυπουργό της χώρας να μεταβαίνει στο Βερολίνο για επαναδιαπραγμάτευση και να τρίζει τα δόντια στην κυρία Μέρκελ , αντί να υποκλίνεται στις διαταγές της , όπως ο κ Σαμαράς . Δεν πρόκειται να δει κάτι τέτοιο ο λαός ! Το ίδιο περίμεναν και οι Γάλλοι , όταν καταψήφισαν τον δεξιό κ Σαρκοζύ , που έκανε ό,τι του έλεγε η κυρία Μέρκελ και έβγαλαν πρόεδρο τον σοσσιαλιστή κ Ολλάντ , ο οποίος αφού διαπραγματεύθηκε για τη λιτότητα με την Καγκελάριο , εξελίχθηκε σε χειρότερο υποτακτικό της . Η δεύτερη κίνηση που αναμένει ο λαός είναι η επαναφορά των μισθών στα προμνημονιακά του όρια , όπως του έχει υποσχεθεί ο κ Τσίπρας , ο οποίος είπε ότι το πράγμα θα καθυστερήσει για μερικά χρόνια επειδή βρήκε ¨ άδεια ταμεία .

               Θα ξαναδούμε , λοιπόν , το ίδιο έργο που παίζεται επί δεκαετίες με διαφορετικούς όμως πρωταγωνιστές κάθε φορά , που αλλάζουν θέσεις ως Κυβέρνηση και αντιπολίτευση . Το χειρότερο είναι ότι αν μια Κυβέρνηση καταφέρει να κάνει μερικά βήματα μπροστά προς την επιτυχία , την αλλάζουν επειδή την βαρέθηκαν . Και το έργο ξεκινάει πάλι από την αρχή .

 

              Αλεξ . Στεφανοπούλου . ¨Εστία¨ 22/10/2014 .                                                                               

                        

 

  

Δεν υπάρχουν σχόλια: