Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Στοά Φέξη


               Ένα παιδί αδύνατο , καχεκτικό , διαλαλούσε σιγανόφωνα , ντροπαλά , εκεί μπροστά στην Εθνική Τράπεζα της Αθήνας το εμπόρευμά του .

               Πωλούσε φυλλάδια που κρατούσε στη μασχάλη του , μια δεκάρα το καθένα . Ήταν αυτοτελή μυθιστορήματα που είχε τυπώσει σε ένα παλιό τυπογραφείο , μαζί με τον πατέρα του .

               Σιγά – σιγά , αλλά σταθερά , το 1890 , εισέβαλε δυναμικά στον χώρο των εκδόσεων με την επωνυμία ¨Εκδοτικό κατάστημα Γεωργίου Δ. Φέξη , που στη συνέχεια άλλαξε ως ¨Εκδοτικός Οίκος Γ.

Φέξη ¨ .

               Στα πενήντα χρόνια εκδοτικής του ζωής ο Γιώργος Φέξης χαραχτηρίζεται κυρίως από μία άψογη ποσοτική και ποιοτική αναλογία . Από τη μία ένας τεράστιος , για την εποχή , αριθμός βιβλίων που εξέδωσε , ξεπερνούν τα 7.000 . Από την άλλη , μία σοφή επιλογή , όσον αφορά τους συγγραφείς , λογοτέχνες και επιστήμονες , Έλληνες και ξένους , καθώς και τους μεταφραστές που χρησιμοποιούσε . Πέραν , όμως , από όλα αυτά τα προηγούμενα , ο Γ. Φέξης έχει μείνει στην ιστορία κυρίως για δύο πράγματα :

               Πρώτον , για τον πραγματικά ριζοσπαστικό , για την εποχή του , τρόπον διάθεσης των βιβλίων  του ,

 και για το ότι χρησιμοποιώντας αυτόν ακριβώς τον τρόπον έφερε τις πλατειές μάζες των Νεοελλήνων σε επαφή με την ουσιαστική πολιτιστική κληρονομιά τους , τα κείμενα των αρχαίων κλασικών .

               Ο Φέξης πρώτος και πολύ πριν από οποιονδήποτε άλλον , το 1902 , καθιέρωσε την πληρωμή βιβλίων με δόσεις . Επίσης , καθιέρωσε την έκδοση σε τεύχη μεγάλων βιβλίων . Δημιούργησε το δίκτυο συνδρομητών .

               Χρησιμοποιώντας αυτό ακριβώς το σύστημα και με την βοήθεια λογοτεχνών του ύψους του Ι.Γρυπάρη και του Κ.Βάρναλη μετέφρασε στη δημοτική και έβαλε σε κάθε σπίτι τη μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά μας , τους αρχαίους κλασικούς . Ευτύχησε να ζήσει (1866-1936) και να δει τον οίκο Φέξη να προοδεύει και να μεγαλώνει .

               Ένα πρωί εθεάθη στην οδό Πατησίων . Κατέβαινε από τα Πατήσια . Εκεί στην πλατεία Κάνιγγος , στάθηκε αντίκρυ στη Στοά του , στη Στοά Φέξη και την καμάρωνε . Ποιός ξέρει τι να συλλογιζότανε .

 

               Β.Π. – Βόλος 22/3/2014   . 

Δεν υπάρχουν σχόλια: