Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Mια αναφορά στη Γλώσσα της Καθαρεύουσας


               Με την συμπλήρωση τριάντα ετών βίου της εφημερίδος ¨ ΕΣΤΙΑ¨ ( 1894-1924 ) παρεκλήθησαν από την Διεύθυνσιν συνεργάτες και φίλοι της εφημερίδος να κάνουν ένα σχόλιον με αφορμή τον εορτασμόν των γενεθλίων .

               Ο παλαιός και εκλεκτός συνεργάτης Μπάμπης Άννινος έγραψε : ¨ Εις την δίνην των γεγονότων ¨ .

               Το τριακονταετές διάστημα , το οποίον διήνυσε η ¨ΕΣΤΙΑ¨ από της ημέρας της ιδρύσεώς της μέχρι την σήμερον , αποτελεί την ταραχωδεστάτην ίσως και την γενικωτάτην εις έκτακτα συμβάντα περίοδον του εθνικού πολιτικού της χώρας μας . Τέσσαρες βασιλείαι διεδέχθησαν αλλήλας , το πολίτευμα διεσείσθη και κατερρύη εις τας ημέρας μας , κυβερνήται απειράριθμοι ήλθον και παρήλθον , κόμματα εγεννήθησαν και εσβέσθησαν , πόλεμοι συνέβησαν και ευτυχείς και ολέθριοι , τα σύνορα του Κράτους ηυρύνθησαν θαυμασίως και συνεστάλησαν τραγικώς , είδομεν περιόδους ευδαιμονίας και περιόδους συμφορών ανηκέστων .

               Εντός της χαώδους ταύτης δίνης , όπου έργα και επιχειρήσεις και προσπάθειαι αγαθαί τόσαι και τόσαι εκληδωνίσθησαν και κατεποντίσθησαν ,  η ¨ Εστία κατώρθωσε να διασωθή και να διανύση στάδιον τιμητικόν και ευεργετικόν υπό τον αλησμόνητον δεξιόν οιακοστρόφον , τον αναλαβόντα σχεδόν από της ιδρύσεως του φύλλου την διεύθυνσιν αυτού και καταστήσαντα αυτό διά της σώφρονος και μετριοπαθούς και νοήμονος πορείας του , όργανον προόδου και αναπτύξεως και ευημερίας της χώρας .

              Εύχομαι ολοψύχως , ως παλαιός συνεργάτης , όπως οι σημερινοί διάδοχοί του , οι φιλοτίμως και μετά ζήλου ακολουθούντες

τας πατρικάς παραδόσεις , συνεχίσουν την εκπολιτιστικήν και αγαθόν της ¨ Εστίας ¨ δράσιν και κραταιώσουν έτι μάλλον το κύρος – χωρίς λογοπαίγνιον – το οποίον δια τόσων επαινετών και πολυχρονίων αγώνων αυτή απέκτησε .

             Μπ. Άννινος – Αθήνα 19/3/1924  .  

 

 

 

            

Δεν υπάρχουν σχόλια: