Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Επιχείρηση ¨Αστραπόβροντο ¨


Επιχείρηση ¨Αστραπόβροντο ¨ 


 

               Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα συμβάντα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου . Οι βομβαρδισμοί κατά μεγάλων Γερμανικών πόλεων αποφασίστηκαν από τους συμμάχους στο πλαίσιο της επιχείρησης ¨ Αστραπόβροντο ¨, προκειμένου να καμθεί η αντίσταση της ναζιστικής Γερμανίας και να ενισχυθούν οι επιθετικές ενέργειες των Σοβιετικών στο Ανατολικό Μέτωπο .

               Από τις 13 έως τις 15 Φεβρουαρίου 1945 , 1100 Αμερικανικά και Βρετανικά αεροπλάνα άδειασαν πάνω από 4000 τόνους εμπρηστικών και εκρηκτικών βομβών , ισοπεδώνοντας στην κυριολεξία τη Δρέσδη . Το 88% των κτιρίων της καταστράφηκαν , ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από 35000 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους . Ο αναθεωρητής ιστορικός Ντέϊβιντ Ίρβινγκ ανεβάζει τους νεκρούς σε 135000 .

               Η ναζιστική προπαγάνδα μίλησε για έγκλημα πολέμου και προσπάθησε να κερδίσει τη παγκόσμια συμπάθεια , σε μια περίοδο που ήταν εμφανές , ότι έχανε τον πόλεμο . Ανάλογη άποψη , εξέφρασαν μετά τον πόλεμο και πολλοί πνευματικοί άνθρωποι από όλο το πολιτικό φάσμα , όπως ο Νομπελίστας συγγραφέας Γκίντερ Γκρας και οι Βρετανοί Σάϊμον Τζένκινς διευθυντής των Τάϊμς του Λονδίνου και Κρίστοφερ Χίτσενς δημοσιογράφος και συγγραφέας . Υποστήριζαν ότι η Δρέσδη μια πόλη με έντονη πνευματική κίνηση και λαμπρά μνημεία , δεν είχε στρατιωτικούς στόχους για να προσελκύσει το ενδιαφέρον των συμμαχικών αεροπλάνων .

               Οι Αγγλοαμερικανοί αντέτειναν , ότι οι βομβαρδισμοί ήταν μία απολύτως δικαιολογημένη ενέργεια , καθότι στην πόλη υπήρχαν όχι μόνο στρατιωτικές δυνάμεις , αλλά και βιομηχανίες που προμήθευαν τη στρατιωτική μηχανή των Ναζί .

               Και επειδή η ιστορία γράφεται από τους νικητές , ο βομβαρδισμός της Δρέσδης δεν απασχόλησε κανένα διεθνές δικαστήριο και εξακολουθεί και σήμερα να διχάζει τους ιστορικούς για τη νομιμότητά του .

                Ας υποθέσουμε ότι ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος θα έληγε με νίκη της Γερμανίας , τότε στο ειδικό δικαστήριο εγκληματιών πολέμου θα δικάζονταν οι πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες των Δυτικών Δυνάμεων για τον βομβαρδισμό της Δρέσδης και όχι μόνο .

                Το ¨ Ουέ τοις ηττημένοις ¨ δεν είναι τυχαίος όρος .

 
                 Βασίλειος Παλαμηδάς – Βόλος 25/9/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: