Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Το μυστικόν της ζωής της


               Όταν η εφημερίδα ¨Εστία¨ συμπλήρωσε από της ιδρύσεώς της 30 χρόνια ζωής ( 1894-1934 ) ο συνεργάτης-χρονογράφος αυτής με το καλλιτεχνικό όνομα Σαμπρόλ , έγραψε το ακόλουθο σχόλιο :

             ¨Τριάντα χρόνια εις την ζωήν μιας εφημερίδας δεν είναι χρονικόν διάστημα μεγάλο . Εις την ζωήν όμως ενός ανθρώπου είναι χάος , που φέρει ίλιγγον και μελαγχολίας . 

               Εργάται της ¨Εστίας¨ του Αδώνιδος Κύρου από τον Οκτώβριον του 1918 , εμιλούσαμεν από τότε διά τον Δροσίνην , δια τον Κασδόνην , διά τον Διομήδην Κυριακόν , ως περί προσώπων μακρυνών . Είχαν αφήσει μίαν παράδοσιν εις μιαν οικογενειακήν συνέχειαν . Και , που και που , εφυλλομετρούσαμε τους παλαιούς τόμους , όπως σκαλίζει κανείς εις τα αρχεία μιας γενιάς δια να ανακουφισθεί με την ευλαβή προς τα περασμένα ανάμνησιν από την κούρασιν του παρόντος .

               Μίαν ημέραν , που θα προφθάσει ίσως κάποιος να γράψει

 την ιστορίαν της ¨Εστίας¨, εις τα κεφάλαιά της – θέλει δεν θέλει – θα συνοψίσει την ιστορία της πολιτικής , της κοινωνικής και προ πάντων της διανοητικής εξελίξεως της Ελλάδος . Από τας στήλας της επέρασαν συντάκται , συνεργάται , επιστολογράφοι όλοι όσοι είχαν να αρχίσουν , να συνεχίσουν ή να τελειώσουν μίαν μεγάλην ή μικράν συμβολήν εις την πνευματικήν και καλλιτεχνικήν πρόοδον του τόπου.

                 Η ¨Εστία¨ ήτον ο φιλόξενος σταθμός εις το σταυροδρόμι πλήθους σταδίων . Όλοι επέρασαν από εκεί . Και είτε επέτυχαν , είτε απέτυχαν , είτε έφθασαν , είτε έμειναν εις τον δρόμον , όλοι εξ ίσου εκράτησαν την ανάμνησιν της στιγμής ή της ώρας , που επέρασαν εκεί , διότι ξεύρουν ότι , ένα πλήθος κόσμου , - αυτό που αποτελεί το ευρύτερον αλλ’ αφανές πλαίσιον της ¨Εστίας¨ - από το πέρασμά των εκεί τους επρωτογνώρισε ή τους επρόσεξε περισσότερον δια να τους παρακολουθήσει έκτοτε εις τον δρόμον των .

                Η ¨ Εστία ¨ έδιδε και δίδει την συγκίνησιν της πρώτης γνωριμίας εις όσους έγιναν ή θα γίνουν γνωστοί στενώτερα κατόπιν από το κοινόν . Αυτό είναι το μυστικόν της ζωής της .

 
               Σαμπρόλ – Αθήνα 19/5/1924   .                                                                             

Δεν υπάρχουν σχόλια: