Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Αχτύπητα δίδυμα του μπουζουκιού


               Ο αριστερόχειρας Λάκης Καρνέζης μαζί με τον δεξιοτέχνη Κώστα Παπαδόπουλο αποτέλεσαν ένα από τα θρυλικά δίδυμα του  μπουζουκιού !


               Ο Λάκης Καρνέζης , βέρος Κοκκινιώτης , ξεκίνησε από μικρός με το φίλο και γείτονά του Κώστα Παπαδόπουλο να παίζουν μπουζούκι και να κάνουν διπλοπενιές και αρμονικές μεταξύ τους , σχηματίζοντας ένα ντουέτο δεξιοτεχνίας που σύντομα έγινε γνωστό και διάσημο τόσο που , 47 χρονών συνομήλικοι κιόλας , έπαιζαν σε επαγγελματικά μαγαζιά .


               O αριστερόχειρας Λάκης μαζί με τον Κώστα αποτέλεσαν το ακτύπητο δίδυμο , που βασίστηκε ο Μίκης Θεοδωράκης για να ¨φτιάξει¨ τα τραγούδια του .


              Έχουν παίξει όλα τα έργα των Θεοδωράκη , Ξαρχάκου , Λοίζου αλλά και σε όλα τα παλιά τραγούδια των Μπιθικώτση , Πόλυ Πάνου της δεκαετίας 55-65 .


              O Γρ. Μπιθικώτσης είναι αυτός που σύστησε και στον Θεοδωράκη το 1963 , όταν αυτός του ζήτησε καλό μπουζούκι – οι Χιώτης , Τσομίδης , Μπέμπας , Σπόρος είχαν φύγει για Αμερική – ο Ζαμπέτας ήταν αποκλειστικά στο Χατζηδάκη – οπότε ο Μπιθικώτσης είπε : Μίκη να πάρεις τον Κοκκινιώτη , δεν υπάρχουν καλύτεροι ¨ .


              Ο Λάκης Καρνέζης γεννήθηκε στη Νίκαια Πειραιά το 1937 . Φημισμένος σύγχρονος δεξιοτέχνης του μπουζουκιού και της κιθάρας , αυτοδίδακτος μουσικός , ασχολήθηκε από πολύ νεαρή ηλικία με τα προαναφερόμενα έγχορδα . Συνεργάστηκε για δεκαετίες ολόκληρες με τον Παπαδόπουλο σε έργα κυρίως του Μίκη Θεοδωράκη . Υποστηρίζεται ότι στην 30ετία 1955-1985 οι δύο φίλοι δεξιοτέχνες μετείχαν στο 60% της όλης δισκογραφικής παραγωγής .


             Παντρεμένος με Νορβηγίδα από το 1988 εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Ντέσοντεν-Νορβηγία , συνεχίζοντας και εκεί να γράφει μουσική και να συμμετέχει στη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Όσλο .


            Ο Κώστας Παπαδόπουλος πρωταγωνιστεί από μικρό παιδί στη σκηνή της ελληνικής μουσικής . Πλάϊ στους μεγαλυτέρους λαϊκούς δημιουργούς από το 1954 , έχει παίξει σε όλα τα ιστορικά λαϊκά κέντρα διασκέδασης και σε άπειρες ηχογραφήσεις σπουδαίων δημιουργών , όπως οι Τσιτσάνης , Παπαϊωάννου , Βαμβακάρης , Μπαγιαντέρας , Καλδάρας . Μοναδικό ήταν το ντουέτο που έκαναν με τον Λάκη Καρνέζη και είναι γνωστή η μακροχρόνια συνεργασία τους , με τον συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη .


            Παπαδόπουλος και Καρνέζης ¨ άφησαν εποχή ¨ στο πέρασμά τους από το λαϊκό τραγούδι . ΄Εκαναν ανεπανάληπτες δημιουργίες που θα λαμπρύνουν για πολλά χρόνια την ελληνική λαϊκή μουσική .

 

           Βασίλειος Παλαμηδάς – Βόλος 31-7-2014 .

             

      


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: