Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Επαγγελματική αυτοβιογραφία


               ¨Γιαννάκο , το σταυρό σου !¨ . Ο τίτλος του πρόσφατου βιβλίου του Γιάννη Μαντίδη . Δυνατή πένα ο παλαίμαχος Κατωλεχωνίτης δημοσιογράφος , με το κλασικό υποδόριο χιούμορ και τον ευδιάκριτο συναισθηματισμό του , αποτυπώνει γλαφυρά την πορεία του βίου του , κυρίως του επαγγελματικού . Δεκαετίες στην εφημερίδα ¨Θεσσαλία¨ του Βόλου , αρχικά ως τεχνικός και εν συνεχεία στο τοπικό και πολιτιστικό ρεπορτάζ , έχει να διηγηθεί αμέτρητες ιστορίες .

                Γράφει για τους δύο δικτάτορες της ζωής του , ¨ο κύριος Γιώργος¨ , η προσφώνηση για αμφοτέρους . Αρχικά ο Απριλιανός μακρινός συμπέθερος της οικογένειάς του και στη συνέχεια ο εκδότης και εργοδότης του Γ. Παρασκευόπουλος . Ευτύχησε ο ογδοντάχρονος Γ. Μαντίδης να καταφέρει αυτό που θα επιθυμούσε ο κάθε δημοσιογράφος . Να του δοθεί το περιθώριο να γράψει , όσα δεν έγραψε . Να διηγηθεί το επαγγελματικό προσκήνιο , να μιλήσει για τους συναδέλφους του – γνωστά πρόσωπα του Βόλου – να ομορφύνει τη σκληρή καθημερινότητα της νιότης .

               Το ομολογεί άλλωστε αυτοσαρκαζόμενος αναδεικνύοντας μια ρήση του Τσόρτσιλ στο εσώφυλλο του βιβλίου : ¨ Είμαι σίγουρος ότι η ιστορία θα σταθεί καλή μαζί μου , γιατί σκοπεύω να τη γράψω εγώ ο ίδιος ...¨ .

               Ζωγραφίζει εικόνες με τις λέξεις του ο Γιάννης Μαντίδης . Ακόμη και ήχους αποτυπώνει στο χαρτί . Όπως τη διαπεραστική οξεία φωνή του εκδότη , όταν τον αναζητούσε θυμωμένος :¨ Γιάννηεεε...¨ .

               Το βιβλίο αποτελεί έκδοση του ¨ Κοινωφελούς Ιδρύματος Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη ¨ , που εδρεύει στην Αγριά Βόλου. Ενώ το εξώφυλλό του κοσμεί έργο της Βολιώτισσας ζωγράφου Κερασίας Μαλλιαρού , όπου – όπως επίσημαίνει ο συγγραφέας – αποτυπώνεται προφητικά ¨ το τσουνάμι που παρασέρνει εφημερίδες , αναγνώστες και δημοσιογράφους γενικώς ..¨

               Ζ.- Λάρισα 18-4-2014 .

               

Δεν υπάρχουν σχόλια: