Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Έβλεπε μπροστά από την εποχή του


               Ο Ανδρέας Λασκαράτος ( 1811- 1901 ) , ήταν αξιόλογος σατιρικός ποιητής και πεζογράφος , από την Κεφαλλονιά . Αφορίστηκε από την Εκκλησίαν εξ αιτίας των σατιρικών βολών κατά του επισήμου κλήρου .

               Πνεύμα ιδιαίτερα ανήσυχο , έξυπνος , ετοιμόλογος . Υπήρξε έντονα σατιρικός και σταθερός στις απόψεις του , παραδίνοντας έργα που έρχονται σε σύγκρουση με τις αντιλήψεις της εποχής του . Στηλιτεύοντας ελεύθερα την υποκρισία , υπέστη φυλακίσεις και διωγμούς .

               Κυριότερα έργα του : ¨ Τα μυστήρια της Κεφαλλονιάς ¨, ¨ Ιδού ο άνθρωπος ¨, ¨ Ήθη , έθιμα και δοξασίες της Κεφαλλονιάς ¨ και πολλά άλλα .

               Όσοι τον έχουν μελετήσει αντιλαμβάνονται ότι ήταν ένας άνθρωπος που έβλεπε ιδιαίτερα μπροστά , για την εποχή του και σήμερα όσα αυτός είχε προβλέψει και επιθυμούσε να αλλάξουν έχουν επαληθευτεί . Χαραχτηριστικά του πνεύματός του αποτελούν τα ακόλουθα περιστατικά :

                Στη γιορτή του , ένας γείτονας για να τον ειρωνευτεί του έστειλε με τη υπηρέτριάν του , ως δώρο , ένα καλάθι γεμάτο κέρατα κριαριού , που πάνω είχε μια επιγραφή : ¨ Στη γιορτή σου ¨. Βλέποντας αυτό ο Λασκαράτος βγαίνει έξω στον κήπο του , κόβει τα ωραιότερα άνθη και τα βάζει μέσα στο καλάθι με την επιγραφή :  ¨ Ό,τι διαθέτει ο καθένας σε αφθονία δωρίζει ¨. Και το δίνει στην υπηρέτριαν λέγοντας : ¨Δώσε αυτά κόρη μου στον κύριό σου .  

                Άλλο περιστατικό . Όταν ο επίσκοπος τον αφόρισε , κάποιος πήγε να τον επισκεφτεί , για να του αναγγείλει : ¨ Τα έμαθες , σιορ-Ανδρέα , ο επίσκοπος σε αφόρισε ¨. Τότε ο Λασκαράτος του απαντά :

¨Ευχαριστώ τον επίσκοπο για τον αφορισμό , αλλά θα τον παρακαλούσα να μου αφορίσει και τα παπούτσια των παιδιών μου , για να μη λιώσουν οι σόλες και υποβάλλομαι σε έξοδα ¨ .

 

                Β.Π.- Βόλος 3-4-2014 . 

 

                                                     

Δεν υπάρχουν σχόλια: