Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Μια ξεχωριστή βραδιά


               Την περίοδο των Αλκυονίδων ημερών επέλεξε για την παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο ¨ Συναξάρι των Πρώτων Οικιστών της Νέας Ιωνίας – Βόλου από το 1924 ¨ ο Συγγραφέας Δημήτρης  Κωνσταντάρας – Σταθαράς .

               Έτσι το βράδυ της Δευτέρας 20-1-2014 στη κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του ¨Μεταξουργείου¨ , ήταν όλοι εκεί .

                Προλόγισαν στην εκδήλωση , η πρόεδρος των ¨ΙΩΝΩΝ¨ Άννα Πετσιάβα . Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον βουλευτή Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο και τον Δήμαρχο Βόλου Πάνο Σκοτινιώτη και τον Αντιπεφερειάρχη Μαγνησίας Γεώργιο Καλτσογιάννη . 

                Στη συνέχεια ο παρουσιαστής – δημοσιογράφος Μάκης Μπαλής έδωσε το λόγο στον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Μιχάλη Ζουμπουλάκη . Ο κ Ζουμπουλάκης μας παρουσίασε στο ιστορικό πλαίσιο των δεκαετιών 1910-1920 , 1920-1930 , ημερομηνίες και γεγονότα που έπαιξαν βασικό ρόλο στις τύχες του Ελληνισμού της Ιωνίας .

                 Ακολούθως έλαβε τον λόγο ο Μιχάλης Μωραϊτίδης , φιλόλογος , και υποψήφιος διδάκτορας ιστορίας , ο οποίος έκανε ανάλυση των σελίδων τουβιβλίου  , με επεξηγήσεις και αναφορές στις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων της Μικράς Ασίας .

                 Μετά τους ομιλητές εκτέθηκαν σε σλάϊτς 38 φωτογραφίες οικογενειών προσφύγων , που αναφέρονται στο βιβλίο . Αφηγητής ο κ Κωνσταντάρας – Σταθαράς . Κατά την προβολήν των σλάϊτς ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Σπύρος Μαβίδης μας διάβασε από το βιβλίο του συγγραφέα 3 πονεμένες προσφυγικές ιστορίες .

                 Η εκδήλωση έκλεισε με επίδοση από τους ¨ΙΩΝΕΣ¨ τιμητικών πλακετών στον συγγραφέα Δημ. Κωνσταντάρα – Σταθαρά και στον Γιάννη Κονταξή τα χαρακτικά του οποίου κοσμούν το εξώφυλλο του βιβλίου .

                 Αγαπητέ Δημήτρη , δέξου τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια για το νέο πόνημά σου . Συνέχισε να γράφεις . Η ¨σπορά¨ που κάνεις με το ερευνητικό σου έργο θα αφήσει ¨καρπούς¨ γόνιμους για τις νεώτερες γενιές .           

                 Βόλος 21-1-2014
                 Βασίλης Παλαμηδάς .                                                 

Δεν υπάρχουν σχόλια: