Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Καλό ταξίδι Ηλία ...


               Μαζί με το 2013 έφυγε από τον αιώνα μας και ο Ηλίας Λαλαούνης . Ήταν βράδυ της 30ης Δεκεμβρίου όταν η Λίλα η αγαπημένη σύζυγός του Ηλία, μου τηλεφώνησε τη θλιβερή είδηση : ¨ Ο Ηλίας ανεχώρησε¨ μου είπε . Ανεχώρησε ο Ηλίας Λαλαούνης , ο δημιουργός , ο καλλιτέχνης , ο άνθρωπος που πήρε στα μαγικά του χέρια ένα κομμάτι χρυσού , το σμίλεψε σε κόσμημα εμπνευσμένο από τα περιδέραια , τα ενώτια , τα δαχτυλίδια και τα βραχιόλια , που φορούσε η Κληταιμίστρα , η ωραία Ελένη και οι θεές του Ολύμπου και αργότερα οι αυτοκράτειρες του Βυζαντίου και έτσι γεννήθηκε το πρώτο επώνυμο ¨σινιέ¨ ελληνικό κόσμημα με τη υπογραφή ¨ Ηλίας Λαλαούνης ¨ .

               Τα κοσμήματα του Ηλία Λαλαούνη δεν είναι μια γεωμετρική ψυχρή επένδυση από πολύτιμα μέταλλα και πετράδια . Τα κοσμήματα του Ηλία Λαλαούνη αφηγούνται ιστορίες πολιτισμών του παρελθόντος , αλλά και ιστορίες της τεχνολογίας του παρόντος . Τα φυτά , τα αστέρια ή ακόμη και το ανθρώπινο σώμα προσφέρουν υλικό στην ανεξάντλητη φαντασία του Ηλία Λαλαούνη , για να δημιουργήσει σειρές κοσμημάτων . Ακριβώς επειδή τα κοσμήματα αυτά έχουν τη δική τους προσωπικότητα αγαπήθηκαν από τον κόσμο . Όλες αυτές οι θαυμαστές δημιουργίες πέρασαν τα ελληνικά σύνορα και κατέκτησαν τον πλανήτη , απέκτησαν δική τους στέγη στην Μποντ Στρητ του Λονδίνου , στη Γενεύη , στη Ζυρίχη , στη Νέα Υόρκη και διαφημίζουν την Ελλάδα μέχρι το Τόκιο ή τη Μόσχα .

               Για όσους δεν τον είχαν γνωρίσει προσωπικά , ο Ηλίας Λαλαούνης ήταν ο ¨χρυσός Έλληνας¨, ο ταλαντούχος κοσμηματοποιός και ο επιτυχημένος επιχειρηματίας , που είχε καταφέρει να κτίσει το δικό του βασίλειο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό . Σε εκείνους που δούλευαν κοντά του ήταν ο σεμνός , εργατικός , έντιμος άνθρωπος , που τους θεωρούσε συνεργάτες και που μπορούσαν να βασίζονται σε αυτόν , στις δυσκολίες τους .

               Για την οικογένειά του ο Ηλίας Λαλαούνης ήταν ο σύζυγος , ο πατέρας , ο παππούς , που στήριζε , που άνοιγε δρόμους , που προστάτευε , που αγαπούσε , που είχε δώσει την καρδιά του ολόκληρη για να είναι όλοι γύρω του ευτυχισμένοι. Ο Ηλίας με την Λίλα απέκτησαν τέσσερις θυγατέρες , την Κατερίνα , την Δήμητρα , την Μαρία και την Ιωάννα , που μεγάλωσαν με αγάπη στο απλό σπίτι με τον μικρό κήπο του Ψυχικού και που συνεχίζουν από καιρό την επιχείρηση του πατέρα τους , με τις αρχές που εκείνος τους εδίδαξε . 

               Δεν είναι μια βιογραφία του Ηλία Λαλαούνη αυτό το άρθρο . Είναι ένα απλό αντίο στον άνθρωπο , που είχα θαυμάσει το έργο του , που είχα παρακολουθήσει από κοντά τους σημαντικούς σταθμούς της σταδιοδρομίας του , όπως όταν ανακηρύχθηκε μέλος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών στο Παρίσι ή όταν έδωσε μια ομιλία στο Μουσείο ¨ victoria and albert ¨ στο Λονδίνο και που είχα επίσης συχνά παρευρεθεί στις φιλικές ανεπίσημες εκδηλώσεις , όταν μαζί με τη Λίλα άνοιγαν το σπίτι τους σε όλους τους φίλους κάθε Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα για να ανταλλάξουν ευχές για τις γιορτές και κάθε ¨Μεγάλη Παρασκευή¨ για να παρακολουθήσουν μαζί με την οικογένεια Λαλαούνη την λειτουργία του ¨Επιτάφιου¨ στο εκκλησάκι τους .

               Καλό ταξίδι ,  Ηλία ... θα σε θυμάμαι πάντα χαμογελαστό στο μικρό κατάστημα της Βουκουρεστίου από όπου δεν θα ¨αναχωρήσει ¨ ποτέ το πνεύμα σου .   

               
               ΑΛΕΞ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: