Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Τα αρχαία Ελληνικά


               Κύμα αντιπαραθέσεων και αντιδράσεων φιλολόγων και γλωσσολόγων , έφερε η απερίγραπτη ¨κατεδαφίστρια¨ των πάντων κ. Ρεπούση . Κήρυκας των μωροφιλόδοξων Εθνομηδενιστών . Αφού προκλητικά παραποίησε και διαστρέβλωσε ιστορικά στοιχεία , τα έβαλε και με τα θρησκευτικά . Τα θεωρεί πλεονασμό και επιβλαβή , για την ανθρωπιστική παιδεία των παιδιών μας . Δεν άργησε όμως να τα βάλει και με την Αρχαία Ελληνική γλώσσα . Την χαραχτήρισε νεκρή γλώσσα και συνιστά τον περιορισμό της

Δεν χρειάζεται ανάλυση των προθέσεων και των στόχων της

Κατεδάφιση των πάντων και ρότα για το χάος .

               Nεκρή γλώσσα κατά τους γλωσσολόγους είναι αυτή που δεν διαθέτει πια φυσικούς ομιλητές . Η γλώσσα όμως των Αρχαίων επιζεί μέσα από την εξέλιξη της Νέας Ελληνικής γλώσσας , όπως ακριβώς επιβιώνουν χαραχτηριστικά των προγόνων μας μέσα από εμάς . Αυτό το σπάνιο εργαλείο της διανόησης , πέρασε δημιουργικά και αναλλοίωτα από τον Όμηρο στους Ευαγγελιστές , στην Ελληνιστική εποχή , στο Βυζάντιο , τον Μακρυγιάννη , ως και σήμερα στον Ελύτη . Συνεπώς κ. Ρεπούση τα Αρχαία δεν είναι νεκρή γλώσσα . Νεκρά είναι τα αισθήματά σας , για το ελληνικό γένος . Η Αρχαία Ελληνική γλώσσα , στέκει αστείρευτη πηγή από την οποία δανείζεται και γεύεται τα νάματά της η νεο-ελληνική . Ακένωτη τροφοδρότρα , που εμπλουτίζει ακόμα και ξένες γλώσσες . Μια ματιά στην ορολογία της ιατρικής και άλλων επιστημών θα μας πείσει . Είναι με λίγα λόγια ένα καίριο ιδεολογικό ζήτημα , όχημα της διαιώνισης της φυλής μας . Μέγα φυλετικό επίτευγμα . Η Αρχαία Ελληνική Γραμματεία , όχι μόνον δεν πρέπει να εξοστρακιστεί από τα σχολεία , αλλά και να ενισχυθεί . Είναι η φυλετική μας κληρονομιά . Τα παιδιά μαθαίνουν Αγγλικά από την Α΄Δημοτικού . Γιατί δε θα μπορούν να μάθουν την Αρχαία ; Για το Γυμνάσιο απόλυτα επιτακτική . Όσο για το Λύκειο ας εξαιρεθούν τα τμήματα πρακτικής εκπαίδευσης .

               Εμείς οι Έλληνες δεν διαθέτουμε πολλά πράγματα σε σχέση βέβαια με άλλους λαούς . Εκτός βέβαια τον ήλιο και τη θάλασσα .  Διαθέτουμε όμως ένα θησαυρό που κανείς δεν έχει . Είναι αυτή η ίδια η γλώσσα μας , που μιλιέται και γράφεται πάνω από 3.500 χρόνια . Από τούτον , τον απόμακρο βράχο με όργανο τη γλώσσα άρχισαν όλα . Η Φιλοσοφία , η ποίηση , το Θέατρο η Αρχιτεκτονική...

Η παιδεία μας πήρε έναν έντονο χρησιμοθηρικό χαραχτήρα .

Όλα θυσία στον Μαμμωνά . Χάσαμε το λόγο , που είναι ανάλειμμα κατά της κτηνωδίας . Όταν δεν έχουμε λόγο να διατυπώσουμε σκέψεις και αισθήματα , βρίζουμε , δέρνουμε, εγκληματούμε . Η γλώσσα μας σήμερα εκχυδαΐζεται , ασελγείται , βιάζεται . Κι όμως οι Αρχαίοι Έλληνες την τιμούσαν . Ο Ετεοκλής , ο γιος του Οιδίποδα εκλιπαρεί τον Δία , για τη σωτηρία των Θηβών : ¨ Μη πόλιν πανόλεθρον εκθαμνίσετε , Ελλάδος φθόγγον χέουσα ¨. Δηλ. Μην αφανίσεις την πόλη αυτή , γιατί οι κάτοικοί της μιλούν Ελληνικά . 

               H Aρχαία Ελληνική γλώσσα είναι ένα όργανο με το οποίο μπορείς να εκφρασεις με ακρίβεια και λιτότητα τα πιο υψηλά νοήματα και αισθήματα . Εδώ διακρίθηκαν οι Λακεδαίμονες . Γνωστό το ¨ Λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν¨.Για κάθε αντικείμενο και έννοια , για κάθε σκέψη , για κάθε Επιστημονική Φιλοσοφική αναζήτηση τα Αρχαία έχουν τη λέξη τους . Όταν οι Άγγλοι δυσκολεύονται να βρουν μια κατάλληλη λέξη λένε : ¨ the GREEKS must have a word for it ¨ δηλ. η Ελληνική θα έχει τη λέξη που ζητάτε . Η ασχολία μας με τα Αρχαία , βελτιώνει πολύ τη χρήση της μητρικής γλώσσας , την ορθογραφία , την έκφραση με ορθές και σύντομες προτάσεις . Ωστόσο αν ρωτήσουμε ένα παιδί αν του αρέσουν τα Αρχαία θα πει όχι ! Και τούτο γιατί βασανίζεται με τη Γραμματική και το Συντακτικό τους και το απεχθάνεται .

               Πελαγώνει σε άχρηστες επεξεργασίες και δεν μυείται στον παράδεισο των ιδεών και της σοφίας της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας . Θυμάμαι στα χρόνια μας

 όλη τη χρονιά τη βγάζαμε , με 3-4 σελίδες των Αρχαίων (Ζούκη) και μέλημά μας ήταν οι μετοχές και τα απαρέμφατα

               Αλήθεια πόση σχέση και πόση γνώση έχουν οι σημερινοί Έλληνες με τον Αρχαίο Ελληνικό κόσμο ; Ποιος ασχολείται με τα λεκτικά αριστουργήματα του Περικλή ; Την πολιτική αγωγή του Πλάτωνα ; Τους ανατόμους ψυχής και πνεύματος Σωκράτη και Αριστοτέλη ; Ακόμα και στα Αρχαιολογικά Μουσεία , ελάχιστοι επισκέπτες παρατηρούν τα εκθέματα με ενδιαφέρον . Οι πιο πολλοί τα προσπερνούν με μια ματιά . Πόσοι Έλληνες ασχολούνται με τις ανυπέρβλητες των Αρχαίων τραγωδών . Πόσοι έχουν την υπομονή και τη δύναμη σαν άλλες φίλεργες μέλισσες ν’απανθίζουν από τα σοφά συγγράμματα των Αρχαίων , το υπέροχο εκείνο νέκταρ , που συντελεί στο φωτισμό του Γένους και τη γνήσια ανθρωπιστική παίδευση ; Και να σκεφτεί κανείς , πως στα Πανεπιστήμια των άλλων χωρών , διδάσκονται συστηματικά τα Αρχαία Ελληνικά .

               Στην Ελλάδα όχι μόνο η γλώσσα αλλά και η ιστορία υποβαθμίστηκαν με αντεθνικές και ανιστόρητες θεωρίες σκοταδισμού .

               Όχι κ. Ρεπούση . Τα Αρχαία Ελληνικά μας χρειάζονται . Είναι η νερομάνα που δίνει δύναμη στη φυλή των Ελλήνων . Δεν θα καταπιούμε την κληρονομιά μας . Την έχουμε ανάγκη , για να αντλούμε διδάγματα , αιωνίου κύρους και αξίας . Κι όσο κι αν προσπαθήσετε δεν θα τα γκρεμίσετε για να μας οδηγήσετε στο χάος .

 

             Κων/νος Παπακωνσταντίνου – Λάρισα 6-11-2013  

  

                                      

Δεν υπάρχουν σχόλια: