Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Για μένα έχει σημασία η θετική σκέψη


               Γράφει στη σελίδα 174 του βιβλίου του με τίτλο ¨Κι όμως ήταν όμορφα¨ , ο Βολιώτης Φυσικός Λευτέρης Τσίλογλου :

            ¨ ...Αργότερα στο νέο Χημείο του Πανεπιστημίου της Αθήνας έγινε κατάληψη , έτος 1976 , από κάποιους φοιτητές και μερικοί επώνυμοι αρθρογράφοι , τους μοίραζαν αφειδώς αγωνιστικές επωμίδες . Το Χημείο είχε αποκλειστεί με την απειλή των καταληψιών , της ανατίναξης του κτιρίου με τα χημικά υλικά που περιείχε . Από κάτω πλήθος οπαδών και περιέργων . Ανάμεσά τους κι εγώ .

               Η αστυνομία παρακολουθούσε από κοντά τις εξελίξεις . Θυμάμαι μια μέρα νέους να βρίσκονται στην ταράτσα σε κατάσταση αμόκ . Αυτή τη φορά δεν πέταγαν τα σακάκια τους . Ξερίζωναν τις πλάκες και τις πετούσαν στο πεζοδρόμιο . Αυτές όταν έφταναν στην άσφαλτο γίνονταν θρύψαλα κάτω από τις ιαχές και τις επιδοκιμασίες του πλήθους . Ένας άλλος έφερνε χημικά όργανα , δοκιμαστικούς  σωλήνες και φιάλες , τις οποίες πέταγε κάτω

                Εκείνη τη μέρα μαζί τους έσπασε οριστικά κάτι μέσα μου . Ήταν ένα σημείο καμπής . Ένιωσα ξένος Και μόνος . Ένιωσα την ανάγκη να κρυφτώ , για να κρύψω την ντροπή και την απογοήτευσή μου . Σαν το λαβωμένο που χώνεται στη φωλιά του να γλείψει τις πληγές του . Λένε , ότι η καταστροφή είναι μια ηδονή . Δεν το ξέρω . Δεν τη δοκίμασα , αλλά  - να το ξεκαθαρίσω – δεν μου λείπει . Οι καταστροφές για μένα είναι η ¨ νύχτα των κρυστάλλων¨ .

               Ο προοδευτικός άνθρωπος , ο δημοκράτης , ο Αριστερός είναι αυτός που ωθεί την κοινωνία προς την πρόοδο . Είναι ο καινοτόμος , ο πρωτοπόρος , ο οργανωτής αυτής της πορείας . Δεν προσχώρησα ποτέ στην ¨επαναστατική άποψη¨ :

-         Καταστρέψτε τα πάντα ! ... Πάνω στα ερείπια της σάπιας κοινωνίας θα οικοδομήσουμε τη νέα !

-         Όχι ! Όχι ! Δε συμφωνώ .

Το πείραμα έγινε στην ιστορία και η νέα κοινωνία εμφάνισε τα ίδια και ίσως χειρότερα χαραχτηριστικά .

                  Για μένα σημασία έχει η θετική σκέψη . Πως θα βελτιώσουμε το υπάρχον , πως θα άρουμε κατά το δυνατόν τις κοινωνικές αδικίες , πως θα εξασφαλίσουμε σ’όλους τους πολίτες της χώρας ένα ελάχιστο αξιοπρεπούς ζωής .  

                  Οι καταστροφές , που σήμερα είναι σε ημερήσια διάταξη , μου είναι ανυπόφορες . Ό,τι αγοράστηκε χρειάστηκε κάποια δαπάνη και πίσω της κρύβονται ο κόπος κι ο ιδρώτας κάποιων ανθρώπων . Επειδή υπάρχουν άτομα που νέμονται τον δημόσιο πλούτο , επειδή υπάρχουν κάποιοι μπαγάσηδες που πλουτίζουν παράνομα , αυτό δε σημαίνει ότι δικαιώνεται η άποψη της καταστροφής . Οργάνωσε μια εξόρμηση , ένα κίνημα γι’αυτά τα προβλήματα .

                   Η καταστροφή είναι φασισμός !

                   Έχετε την ψευδαίσθηση ότι το αστυνομικό αυτοκίνητο που καίγεται δεν θα αντικατασταθεί ; Σας γεμίζουν τέτοιου είδους ιδεολογήματα ; Όχι ! Να είστε σίγουροι ότι αυτά που καταστρέφονται θα αντικατασταθούν . Η δαπάνη όμως αναγκαστικά αυτή μειώνει και την ικανότητα της Πολιτείας για αποτελεσματικότερη κοινωνική πολιτική .

                     Σε λίγες μέρες έγινε μια συμφωνία ειρηνικής αποχώρησης . ¨ Ο γέγονε γέγονε ¨ .

                     Δημιουργήθηκε ένας διάδρομος ασφαλείας και οι καταληψίες έφυγαν τροπαιοφόροι , κάτω από τον ήχο των χειροκροτημάτων , στα σπίτια τους . Οι ζημιές των εκατομμυρίων δεν συζητήθηκαν ποτέ . Οι διάφοροι παρατρεχάμενοι , που σε άλλες περιπτώσεις βγάζουν από τη μύγα ξίγκι κάνοντας ¨ εξονυχιστικό ρεπορτάζ ¨, στην προκειμένη περίπτωση σφύριζαν αδιάφορα .

                    -Καλά ! Εσύ τι προτείνεις , Λευτέρη ; Να έπαιρναν κατασταλτικά μέτρα και να έλυναν τα προβλήματα στα δικαστήρια

                    -Όχι δεν πιστεύω πως κατασταλτικοί νόμοι λύνουν τις κοινωνικές αντιθέσεις . Όχι ! Όμως χρειάζεται μια κοινωνική άμυνα , ένα κλίμα ηθικής καταδίκης και κάθετης απομόνωσης τέτοιων πράξεων . Να μη βρίσκουν πουθενά κοινωνική στήριξη , να νιώθουν στο πετσί τους τη γενική αποστροφή του κοινωνικού συνόλου .

-         Όμως εδώ έχουμε ανθρώπους που ωραιοποιούν τους κακώς εννοούμενους ¨κοινωνικούς αγώνες¨, που με τη στάση τους , με τις δηλώσεις τους , οπλίζουν ηθικά τον κοινωνικά παρείσακτο που , μη ελεγχόμενος , στη συνέχεια παρερμηνεύει αυτή τη στήριξη και αυτοανακηρύσσει τον εαυτό του σε δικαστή αλλά και δήμιο . Μέσα σε τέτοιους ανθρώπους βγήκαν οι ¨εκτελεστές¨ των επόμενων χρόνων .

-         Η κοινωνία με τη συμπεριφορά της άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και σήμερα τρέχει και δε φτάνει..   

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: