Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Πέρασαν 40 μέρες


Πέρασαν κιόλας 40 μέρες από την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013 , μέρα που λάβαμε το θλιβερό άγγελμα του θανάτου της αλησμόνητης Προέδρου μας , της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νομού Μαγνησίας ¨ΙΩΝΕΣ¨  Άννας Αϊβαζόγλου .

               ¨Έφυγες¨ ξαφνικά και απρόσμενα αγαπημένη μας Άννα , σαν το πουλί που δραπετεύει από το ξεχασμένο ανοιχτό κλουβί , σαν τον δυνατό αέρα σε ξαφνικό μπουρίνι .              

 

               ¨Ανέβηκες ¨ ψηλά στους ουρανούς , Άννα . Πήγες να συναντήσεις τους φίλους σου , συμπολίτες , ¨ εργάτες του πολιτισμού ¨, που έδωσαν όλο το ταλέντο τους , για το Βόλο για τη Μαγνησία .

                 Aπό τους πρώτους που θα συνάντησες , πρέπει να ήταν ο αείμνηστος Ηλίας Λεφούσης . Ο συγγραφέας με θέματα παρμένα από την Εθνική μας Αντίσταση και όχι μόνο .

                 Τον Παναγιώτη Κατσιρέλο , συγγραφέα του Μικρασιατικού πόνου , των αλησμόνητων πατρίδων και των καημών της προσφυγιάς .

                 Τον λαογράφο Κίτσο Μακρή . Έναν ακαταπόνητο και ακατάβλητο ερευνητή της ιστορίας του τόπου μας . Έναν πνευματικό άνθρωπο , που περιηγήθηκε και μελέτησε , για πολλά χρόνια , το Πήλιο και τα χωριά του . Έναν μελετητή , που με τα ευρήματά και τα κείμενά του μας έφερε πιο κοντά του , να γνωρίσουμε τον ζωγράφο Θεόφιλο Χατζημιχαήλ και το έργο του .

                Τον αξέχαστο καλό φίλο δικηγόρο Νίκο Κολοβό , που ασχολήθηκε παράλληλα με τη δουλειά του , με την τέχνη του κινηματογράφου . Οι μελέτες και τα βιβλία που ¨άφησε¨ ο Νίκος , τον καθιέρωσαν στο πανελλήνιο ως τον ¨θεωρητικό του κινηματογράφου ¨.

                Τον αλησμόνητο φιλόλογο Βαγγέλη Σκουβαρά , που υπηρέτησε αρκετά χρόνια σε Γυμνάσια της Μαγνησίας , ερευνητή και συγγραφέα διαφόρων βιβλίων , που τον ανέδειξαν σε Πανεπιστημιακό δάσκαλο .

                Τον δικηγόρο Μένιο Μουρτζόπουλο . Έναν επιστήμονα με πολλά ταλέντα . Φιλόσοφος , νομικός , μουσικός . Τα είχε όλα . Και είχε άποψη για όλα .

              Τον σεμνό και ακούραστο ερασιτέχνη – φωτογράφο Δημήτρη Λέτσιο , που αποθανάτισε με τις φωτογραφικές μηχανές του σπάνιες φυσικές ομορφιές από Βόλο , Πήλιο και Θεσσαλία .

              Τον δημοσιογράφο και νομικό , αείμνηστο διευθυντή της ¨ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ¨ Τάκη Οικονομάκη , που ήταν στα χρόνια του μεσοπολέμου η ¨χρυσή¨ πένα της δημοσιογραφίας .

              Αυτούς και άλλους πολλούς θα συναντήσεις αγαπημένη μας Άννα , εκεί ¨επάνω¨ στα ¨ πολιτιστικά σαλόνια¨ του Παράδεισου .

              Και η φωτεινή σου παρουσία , το γλυκό σου χαμόγελο , η καλή σου καρδιά , ο γλαφυρός σου λόγος θα ομορφαίνουν την ομήγυρη .

              Πάντα θα σε θυμόμαστε .

               

              Βόλος 9-11-2013

              Βασίλης Παλαμηδάς .  

               

Δεν υπάρχουν σχόλια: