Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Φαινόμενο πνεύματος και αντοχής


               Την Τετάρτη 30-10-2013 , ¨ έφυγε ¨ από τη ζωή ένας μύθος του γραπτού λόγου . Ο πολυτάλαντος και πολυδιάστατος Νίκος Φώσκολος (1927-2013) απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών .

                Η ζωή τον είχε ¨προικίσει¨ με πολλά τάλαντα . Συγγραφέας , μυθιστοριογράφος , σεναριογράφος , κριτικός ραδιοφώνου και θεάτρου , σκηνοθέτης του κινηματογράφου και της τηλεόρασης .

                Φαινόμενο πνεύματος και αντοχής έγραψε τα σενάρια σε 70 περίπου ταινίες . Η αποθέωση στις παραγωγές του ήταν σε δύο τηλεοπτικές σειρές . Η ¨Λάμψη¨ (1991) που κράτησε 14 χρόνια (1991-2005) κάνοντας 3457 επεισόδια . Επίσης η τηλεοπτική σειρά ¨ Καλημέρα ζωή ¨ (1993) που κράτησε 13 χρόνια (1993-2006) .

                 Είναι να θαυμάζει κανείς τη συγγραφική δεινότητα του Νίκου Φώσκολου , όταν σε συνεχείς χρονικές περιόδους έγραφε τα σενάρια συγχρόνως και για τα δύο ανωτέρω σήριαλ . Και μιλάμε για χιλιάδες επεισόδια και για χιλιάδες ώρες εργασίας .

                 Όλη η Ελλάδα , ακόμη και σήμερα θυμάται την τηλεοπτική σειρά ο ¨ Άγνωστος πόλεμος ¨ (1971) , που σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ 92% θεαματικότητας . Θυμάμαι όταν έπαιζε η σειρά ερημώνονταν δρόμοι και πλατείες πόλεων και όλοι παρακολουθούσαμε με αγωνία τη συνέχεια του τηλεοπτικού δράματος .

                Αυτός ήταν ο Φώσκολος . Ένας ¨χείμαρρος¨και ¨καταρράκτης ¨ σε ιδέες , που δεν σταματούσε πουθενά .

                Τό είχε καμάρι , που πήρε 12 βραβεία σε ταινίες και 10 βραβεία σε τηλεοπτικές σειρές . Μάλιστα μια ταινία του με τίτλο ¨Το χώμα βάφτηκε κόκκινο¨, ήταν υποψήφια για oskar το έτος 1966 .

                O ίδιος πάντα έλεγε :

-         Όλη μου η παρέα είναι στον Παράδεισο ...

-         Μου λείπουν πολύ όλοι τους ...

-         Κάθε σκηνή που βλέπω μου θυμίζει και τα γυρίσματα που κάναμε ...

-         Είναι σα να ξαναζώ ...

-         Ό,τι είχα να δώσω το έδωσα .

-         Ό λαός είδε το έργο μου , με αγάπησε και αυτό με ικανοποιεί απόλυτα .

-         Δοξάζω τον Θεό γιατί μου τα έδωσε όλα στη ζωή μου .

 

Β.Π . – Βόλος 15-11-2013  .                     

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: