Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Το όραμα για την Ελλάδα


               Το όραμα της Μάργκαρετ Θάτσερ για τη Βρετανία ήταν να την βγάλει από την παρακμή και να την καταστήσει πιο μεγάλη . Να της ξαναδώσει – όπως έλεγε – τη θέση που της αξίζει . Το διεκήρυττε η Θάτσερ το όραμά της συνεχώς . Και το 1979 οι Βρετανοί την ανέδειξαν πρωθυπουργό προδήλως , διότι τους έπεισε για το όραμα αυτό. Στη συνέχεια την επανεξέλεξαν άλλες δύο φορές για να ολοκληρώσει . Έτσι , μέσα στα 11,5 χρόνια της πρωθυπουργίας της η Βρετανία μεταμορφώθηκε πλήρως . Το όραμα εκπληρώθηκε . Άραγε για την Ελλάδα υπάρχει αντίστοιχο πρόγραμμα ;

               Την δεκαετία του 80 το ¨όραμα¨ που σερβιρίστηκε από την τότε πολιτική ηγεσία του τόπου μας ήταν το αποκορύφωμα του λαϊκισμού : ¨Ο λαός στην εξουσία¨ . Όταν στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη επεχειρούντο μεγάλες τομές για να προσαρμοσθούν στη νέα εποχή , εμείς φέρναμε ¨τον λαό στην εξουσία . Αυτό ήταν το όραμα που λειτούργησε ανασταλτικά για την πραγματική πρόοδο του τόπου . Διότι μέσα στη μέθη που δημιουργήθηκε τότε , κατασπαταλήθηκε ο πακτωλός των κοινοτικών κονδυλίων , που εισέρευσαν στη χώρα . Αντί να αναδιαρθωθεί η ελληνική οικονομία ,αυξήθηκε η κατανάλωσις . Το πιο χαραχτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που έγινε με τις επιδοτήσεις προς τους αγρότες . Αντί αναδιαρθώσεως των καλλιεργειών , η αγροτική οικονομία της χώρας οδηγήθηκε σταδιακά σε μαρασμό .

               Στη δεκαετία του 90 τέθηκε πράγματι ως πρόγραμμα η αναδιάθρωσις της οικονομίας . Αλλά δεν επετεύχθη . Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έπεσε πρόωρα , προτού ολοκληρώσει το έργο της . Αν είχε παραμείνει στη εξουσία μία δεύτερη τετραετία , σίγουρα θα είχε παραδώσει μία τελείως διαφορετική Ελλάδα από αυτήν που παρέλαβε . Αλλά το 1993 επανήλθε στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ , το οποίο γύρισε τα πράγματα πίσω . Παρά την μετεξέλιξή του σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ευρωπαϊκού τύπου και τις διακηρύξεις του περί ¨εκσυγχρονισμού¨ ο στόχος δεν επετεύχθη . Διότι ενώ η χώρα ενετάχθη το 2002 στην Ευρωζώνη , ήταν ανέτοιμη να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις . Ουδέποτε προσαρμόσθηκε πραγματικά στην Ευρωζώνη , αφού κανένας δεν ενέπνευσε στους Έλληνες το όραμα τα καταστούν ισάξιοι ή καλύτεροι των λοιπών εταίρων τους . Όλοι αρκέσθηκαν στην ένταξη καθ’εαυτήν.

               Την δεκαετία του 2000 , μετά την επιτυχή τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων , ετέθη ως μείζον πολιτικό όραμα η ¨επανίδρυση του κράτους¨ . Η οποία όμως απεδείχθη ψευδεπίγραφη . Αντί επανιδρύσεως , το κράτος έχασε σταδιακά τον έλεγχο των οικονομικών του , με αποτέλεσμα τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό . Διεπράχθησαν και τραγικά πολιτικά σφάλματα , με κυριώτερο την προσφυγή στις πρόωρες εκλογές του Οκτωβρίου 2009 , που είχαν ως συνέπεια να επανέλθει στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ , που δεν είχε απολύτως κανένα όραμα . Οι εξαγγελίες του ήταν καθαρά δημαγωγικές . Τα συνθήματα του τύπου ¨λεφτά υπάρχουν¨και ¨αλλάζουμε ή βουλιάζουμε¨ εστερούντο περιεχομένου . Και έτσι η κυβέρνησις Παπανδρέου οδήγησε τον τόπο στην καταστροφή .

                Η χώρα χρεωκόπησε , προσέφυγε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τέθηκε υπό διεθνή επιτήρηση . Υπεγράφη το περιβόητο Μνημόνιο και υπό το βάρος των μέτρων που υποχρεώθηκε να λάβει , η κυβέρνησις Παπανδρέου έπεσε πρόωρα μέσα σε δύο έτη . Αλλά το κύριο πρόβλημα ήταν ότι δεν διέθετε όραμα και δεν έπειθε κανέναν.

Σήμερα , μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις του παρελθόντος έτους 2012 (Μάϊος και Ιούνιος) , κυβερνά η τρικομματική κυβέρνησις υπό τον Α.Σαμαρά . Και το ερώτημα πλανάται και πάλι : Ποιο είναι το εθνικό όραμα ; Να εξέλθει η χώρα από το Μνημόνιο ; Να απολυθούν μερικές χιλιάδες άχρηστοι δημόσιοι υπάλληλοι ; Να επανέλθει η ελληνική οικονομία σε τροχιά αναπτύξεως ; Να απορροφηθεί η ανεργία που έχει λάβει εφιαλτικές διαστάσεις ; Όλα αυτά είναι στόχοι και καλώς υπάρχουν . Αλλά δεν συνιστούν εθνικό δράμα .

               Από τα χείλη του Πρωθυπουργού περιμένουμε να ακούσουμε κάτι υψηλότερο , κάτι που να εμπνεύσει τον ελληνικό λαό και να τον καταστήσει συμμέτοχο στην προσπάθεια . Όπως η Θάτσερ είχε ως όραμα να καταστήσει τη Βρετανία πάλι μεγάλη έτσι και ο Αντώνης Σαμαράς πρέπει να θέσει πιο ψηλά τον πήχυ . Να περιγράψει πια Ελλάδα οραματίζεται να παραδώσει  .Να εξηγήσει πως προτίθεται να το επιτύχει και το κυριώτερον να στρέψει το βλέμμα των πολιτών προς το μέλλον .

 

               ¨ΕΣΤΙΑ¨ - 19-4-2013 .

                                                                                                                                                                                                                                                                                                

                  

Δεν υπάρχουν σχόλια: