Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Ο χρόνος θα δείξει


               Όλα είναι εδώ . Οι άνθρωποι , τα μαγαζιά , τα σπίτια , οι δρόμοι και οι πλατείες . Ο αυτοδιοικητικός νόμος ¨Καλλικράτης¨ δεν κατάφερε να τα πειράξει.

               Μας πείραξε σε άλλα πιο ευαίσθητα σημεία . Με την εφαρμογή του πήραμε την προσωνυμία : ¨Δημοτικό Διαμέρισμα Νέας Ιωνίας του Δήμου Βόλου ¨ . Έτσι η ταυτότητα , το καμάρι και η οντότητα , που νιώθαμε για τούτη την πόλη , χάθηκαν μέσα από μια απόφαση-εκτέλεση του Κράτους .

               Ο Δήμος Νέας Ιωνίας-Μαγνησίας , δεν υπάρχει από 1-1-2012 . Αποτελεί ένα αναπόσπαστο παράρτημα του Δήμου Βόλου . Οποία υποβάθμιση , οποία παρακμή για τον άλλοτε δεύτερο Δήμο της Μαγνησίας .

               Όταν ήρθαν οι πρώτοι πρόσφυγες στο Βόλο , μετά την Μικρασιάτικη καταστροφή του 1922 , τους δόθηκε υποτυπώδης στέγαση στη περιοχή ¨Ξηρόκαμπος¨ δυτικά του Βόλου . Πέρασαν χρόνια για να γίνει μια οργανωμένη εγκατάσταση .

               Τον Αύγουστο 1947 , με Βασιλικό Διάταγμα , ιδρύθηκε ο Δήμος Νέας Ιωνίας-Μαγνησίας . Οι διατελέσαντες δήμαρχοι Ε.Καραμπατζάκης , Γ.Μπαλής , Μ.Τίκογλου , Γ.Δοξόπουλος , Α.Βολίδης, Κ.Σουγιουλτζόγλου , Α.Βαλαχής , Στ.Φούσκης , Π.Μαβίδης εργάστηκαν σκληρά και μαζί με τις όποιες οικονομικές δυνατότητες που διέθεταν εκείνα τα χρόνια , κατόρθωσαν να δώσουν στην πόλη μια εικόνα πρότυπο εμφάνισης και λειτουργίας .

        

               Έγιναν έργα μικρά και μεγάλα που κοσμούν την πόλη . Το Κλειστό Γυμναστήριο , το Κλειστό Κολυμβητήριο , το Πολιτιστικό Κέντρο , το ¨Βασδέκειο¨ Γυμναστήριο , το άλσος ¨Ανδρέας Βαλαχής¨ και μια σειρά άλλων , είναι έργα που δείχνουν το στίγμα μιας σύγχρονης πόλης .

                Και έρχεται ο ¨Καλλικράτης¨ να αφαιρέσει αυτή την αίγλη και προκοπή από έναν Δήμο , με την καρατόμηση και αυτοδιάλυσή του .

                Για λόγους οικονομίας και καλύτερης λειτουργίας πραγματοποιήθηκαν με τον ¨Καλλικράτη¨ οι νέοι πολυδιάστατοι Δήμοι .

                Εύχομαι να επιτύχει το εγχείρημα για το καλό του τόπου . Ο χρόνος θα δείξει .

 

                Βασίλης Παλαμηδάς – Βόλος 13-3-2013 .

Δεν υπάρχουν σχόλια: