Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Μια αληθινή ιστορία


               Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου , όταν οι Γερμανοί είχαν καταλάβει όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης , οι Ναζί εφαρμόζοντας το σχέδιο ¨ Τελική Λύση ¨ του Χίτλερ , περικύκλωσαν μια ομάδα Εβραίων γυναικών σε ένα χωριό της Πολωνίας και τις συνέλαβαν , με σκοπό να τις στείλουν σε στρατόπεδα και στους θαλάμους αερίων . Οι άτυχες γυναίκες συγκέντρωναν όσα από τα υπάρχοντά τους μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο άλλο μέρος που θα πήγαιναν , όπως τους έλεγαν , για να δουλέψουν και να ζήσουν . Ένας από τους αξιωματικούς Ναζί απευθύνθηκε στους χωρικούς , που είχαν μαζευτεί και παρακολουθούσαν τη σκηνή και γελώντας σατανικά τους είπε : ¨ Όσα αφήνουν οι Εβραίοι πίσω τους , μπορείτε να τα πάρετε και να τα κάνετε δικά σας , γιατί , σίγουρα , κανένας δεν θα επιστρέψει για να τα διεκδικήσει ¨. Δύο Πολωνές , που ήταν ανάμεσα στους χωρικούς , είδαν μια γυναίκα , στο πίσω μέρος της ομάδας , που φορούσε ένα μεγάλο και ακριβό παλτό . Χωρίς να χάσουν καιρό έτρεξαν προς τη γυναίκα , την έριξαν στο έδαφος και κλωτσώντας την , της έβγαλαν το παλτό , το άρπαξαν και έφυγαν τρέχοντας .

              Όταν η ομάδα των μελλοθάνατων γυναικών απομακρύνθηκε , οι δύο Πολωνές άρχισαν να ψάχνουν το παλτό , για να μοιραστούν τα λάφυρα , που ήταν βέβαιες ότι κρύβονταν στο εσωτερικό του . Και πράγματι , καθώς ανακάτευαν τις τσέπες , ανακάλυψαν χρυσά κοσμήματα , νομίσματα , ασημένια κηροπήγια και άλλα πολύτιμα κειμήλια . Σίγουρες ότι τελείωσαν την έρευνά τους , σήκωσαν το παλτό , αλλά αυτό παρέμενε βαρύ ...Ξανάρχισαν να ψάχνουν , νομίζοντας ότι θα βρουν και άλλα πολύτιμα αντικείμενα . Όμως αντί για θησαυρό , βρήκαν κρυμμένο μέσα στο παλτό ένα...μωρό , ένα τόσο δα κοριτσάκι . Σοκαρισμένες από την ανακάλυψή τους έμειναν να κοιτάζουν το μωρό , μη ξέροντας τι να το κάνουν . Τότε η μία από τις δύο γυναίκες είπε στην άλλη : ¨Εγώ δεν έχω παιδιά , και είμαι πλέον πολύ μεγάλη για να αποκτήσω . Κράτα εσύ το χρυσό και το ασήμι και δώσε μου εμένα το μωρό ¨ . Η συμφωνία έκλεισε και η Πολωνή πήρε το μωρό στο σπίτι της , όπου ο άντρας της , μετά από όσα του διηγήθηκε η γυναίκα του , ένιωσε πολύ ευτυχής που απέκτησε μια κόρη . Περιποιήθηκαν οι δυο τους το κοριτσάκι , το αγάπησαν και το μεγάλωσαν σαν δικό τους , αλλά δεν του είπαν τίποτα από την ιστορία του .

               Η κοπέλα , αφού τελείωσε το σχολείο , πήγε στο Πανεπιστήμιο , όπου σπούδασε ιατρική . Διακρίθηκε στις σπουδές της , έγινε μια επιτυχημένη παιδίατρος και εργαζόταν στο καλύτερο νοσοκομείο της Πολωνίας . Μετά από μερικά χρόνια η μητέρα του κοριτσιού πέθανε . Μια εβδομάδα μετά εμφανίστηκε στο σπίτι της μία ηλικιωμένη γυναίκα και της είπε : ¨ Πρέπει να ξέρεις ότι η γυναίκα που πέθανε την περασμένη εβδομάδα δεν ήταν η πραγματική σου μητέρα ¨ και άρχισε να της διηγείται όλη την ιστορία

               Η κοπέλα δεν την πίστευε στην αρχή , αλλά η ηλικιωμένη γυναίκα της είπε : ¨ Όταν σε βρήκαμε ,  είχες κρεμασμένο στο λαιμό σου ένα όμορφο χρυσό κόσμημα με μια περίεργη γραφή σκαλισμένη επάνω του , που πρέπει να ήταν εβραϊκά . Είμαι σίγουρη ότι η θετή σου μητέρα έχει κρατήσει αυτό το μενταγιόν . Ψάξε και θα το βρεις ¨. Και μ’αυτά τα λόγια έφυγε . Η κοπέλα πήγε αμέσως στο κουτί , αφού η μητέρα της έκρυβε τα κοσμήματα , το άνοιξε και βρήκε το περιδέραιο , που ήταν όπως ακριβώς της το είχε περιγράψει η γυναίκα . Από τότε δεν το αποχωρίστηκε , το φορούσε κάθε μέρα για της θυμίζει τις ρίζες της .

               Κάποτε , πολύ αργότερα , πήγε για διακοπές στο εξωτερικό και συνάντησε δύο σπουδαστές ραβίνους . Τους έπιασε κουβέντα , τους διηγήθηκε

την ιστορία της και τους έδειξε το μενταγιόν που φορούσε , για να της πουν τι ήταν γραμμένο επάνω του . Οι δύο νέοι της επιβεβαίωσαν ότι ήταν χαραγμένο ένα εβραϊκό όνομα , αλλά έμειναν έκπληκτοι για όσα άκουσαν . Της πρότειναν να στείλει μία επιστολή στον μεγάλο ραβίνο , δάσκαλό τους , που να του εξηγεί τα πάντα και να της δώσει κάποια συμβουλή . Η κοπέλα έστειλε την επιστολή και έλαβε σύντομα μία απάντηση , που έλεγε ότι είναι πλέον αναμφισβήτητο ότι είναι Εβραία και ότι σαν παιδίατρος που ήταν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις της στο Ισραήλ , που είχε τόση ανάγκη . Η κοπέλα ακολούθησε τη συμβουλή του μεγάλου ραβίνου και μετανάστευσε στο Ισραήλ . Έγινε δεκτή σε ένα νοσοκομείο , όπου πρόσφερε τις υπηρεσίες της . Σε λίγο καιρό παντρεύτηκε και έκανε δική της οικογένεια .

               Μερικά χρόνια αργότερα και ενώ έβγαινε με τον άντρα της μια βόλτα , βρέθηκε πολύ κοντά στο καφέ ¨ Sbaro ¨ , όπου εκείνη την ώρα έγινε η τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της Ιερουσαλήμ , τον Αύγουστο του 2001 . Είπε στον άντρα της να γυρίσει στο σπίτι με τα παιδιά και αυτή έσπευσε να περιθάλψει τους τραυματίες και να βοηθήσει στη μεταφορά τους στο Νοσοκομείο . Όταν έφτασε στο νοσοκομείο συνάντησε έναν ηλικιωμένο άντρα που ήταν σε κατάσταση σοκ . Έψαχνε παντού να βρει την εγγονή του , που την είχε χάσει μέσα στον πανικό που επικράτησε . Η γιατρός προσπάθησε να τον ηρεμήσει και πήγε μαζί του να ψάξει την εγγονή του ανάμεσα σε όλους τους αρρώστους του νοσοκομείου . Τον ρώτησε πως θα μπορούσε να την αναγνωρίσει και ο αλλόφρων παππούς της έδωσε μία πρόχειρη περιγραφή ενός μενταγιόν που φορούσε το κορίτσι . Μετά από πολλή αναζήτηση βρήκαν τελικά την εγγονή , που φορούσε το μενταγιόν. Μόλις το αντίκρισε η παιδίατρος πάγωσε . Γύρισε στον ηλικιωμένο άνδρα και τον ρώτησε : ¨Από πού αγοράσατε αυτό το περιδέραιο ; Της απάντησε εκείνος : ¨ Εγώ είμαι χρυσοχόος και έφτιαξα μόνος μου αυτό το περιδέραιο . Για την ακρίβεια έφτιαξα δύο ίδια και απαράλλαχτα . Ένα για κάθε μου κόρη . Αυτή η εγγονή μου είναι κόρη της μιας από αυτές . Η άλλη η κόρη χάθηκε στο Ολοκαύτωμα , μαζί με τη γυναίκα μου .

               Με αυτή τη σύμπτωση , που τέτοιες ξέρει να γράφει μόνο η ζωή , έσμιξαν πατέρας και κόρη !

               Στην Πολωνία το 1939 υπήρχαν 3.250.000 Εβραίοι . Από αυτούς δολοφονήθηκαν πριν απο το τέλος του πολέμου 2.880.000 .

 

               Εφημ. ¨ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ¨ , 31-1-2013 .                          

Δεν υπάρχουν σχόλια: