Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Ένα σχολείο αλλιώτικο από τα άλλα


               Πολλές θετικές υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο μπορεί να προσφέρει ένας άνθρωπος που διαθέτει δημιουργικό ταλέντο , φαντασία , μεράκι και όρεξη για δουλειά .

                Αφορμή για τούτο το σημείωμα μου έδωσε η εκπομπή του περασμένου Σαββάτου 16-2-2013 της ΝΕΤ ¨ Ες αύριον τα σπουδαία ¨ με την προβολή του ντοκιμαντέρ από τις δραστηριότητες σε ένα δημοτικό σχολείο στον χωριό Φουρφουράς – Ρεθύμνου Κρήτης .

                Το χωριό Φουρφουράς ορεινό επί του Ψηλορείτη , 44 χιλιόμ. Από Ρέθυμνο , 460 μ. υψόμετρο , 443 κάτοικοι , έγινε ξαφνικά γνωστό ανά το πανελλήνιο , όταν μαθεύτηκε το σημαντικό εκπαιδευτικό έργο που συντελείται εκεί .

               Ένας πρωτοδιορισθείς δάσκαλος στο 4θέσιο δημοτικό σχολείο του χωριού , ο Δραμινός Άγγελος Πατσιάς , χάρη στη θετική ανταπόκριση-συμβολή παιδιών , γονέων και κοινότητας , έκανε τον όρο ¨εκπαίδευση¨ να έχει πάρει την πραγματική του μορφή .

               Έναν άλλο ¨αέρα ¨ έφερε στη τάξη ο δάσκαλος . Άφησε τα παιδιά ελεύθερα εκτός από τα μαθήματα , να σκέπτονται , να εκφράζονται , να επικοινωνούν , να δημιουργούν .

               Μαζί με τους μαθητές του ανακαίνισε τις αίθουσες διδασκαλίας . Αντικατέστησε με καινούργια τα θρανία και τα εποπτικά όργανα , έτσι που τα μαθήματα να γίνονται ευχάριστα και κατανοητά . Ένα μικρό κομμάτι της αυλής το έκανε λαχανόκηπο . Ένα άλλο κομμάτι ανθοκήπιο . Ερεθίσματα – μαθήματα , για να γνωρίσουν ζωντανά οι μικροί μαθητές τους θησαυρούς που μας παρέχει η μάνα γη .

                Προχώρησε και πιο πέρα ο δάσκαλος . Εγκατέστησε στην αυλή του σχολείου μικρό μετεωρολογικό σταθμό που δείχνει τις καιρικές συνθήκες , τη θερμοκρασία , και την υγρασία της περιοχής .

                Και το πιο μεγάλο επίτευγμα . Δημιούργησε site-ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο με το όνομα  Φουρφουράς.tv , όπου οι μαθητές μέσω του ΙΝΤΕΡΝΕΤ επικοινωνούν και παρουσιάζουν δραστηριότητες από τις γνώσεις που απεκόμισαν μέσα από το σχολείο τους .

                 Μισή ώρα κράτησε η εκπομπή . Απορροφημένος από το πρωτόγνωρο θέαμα , ούτε που κατάλαβα πως πέρασε η ώρα .
                 Αυτό που γίνεται στο σχολείο Φουρφουράς – Ρεθύμνου μας κάνει να ελπίζουμε . Γιατί λεφτά μπορεί να μην έχουμε ... αλλά μυαλά υπάρχουν

Δεν υπάρχουν σχόλια: