Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Γίγαντας του πνεύματος


                                                               Γίγαντας του πνεύματος

               Ένας σπουδαίος Έλληνας , ένας σύγχρονος δάσκαλος του Γένους ,ο Σαράντης Καργάκος , άφησε την τελευταία  πνοή του σε ηλικία 82 ετών . Μέγας φιλέλληνας – όπως τον αποκαλούσαν - ,  ο Σαράντος Καργάκος ήταν από τους σημαντικότερους ιστορικούς , συγγραφείς και φιλολόγους της εποχής  μας , και ο χαμός του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στο χώρο των γραμμάτων , της διανόησης και της πνευματικής ζωής του τόπου .
              Γεννημένος το 1937 στο Γύθειο Λακωνίας , ο διαπρεπής ιστορικός μαζί με την οικογένεια του εγκαταστάθηκε στη Αθήνα την περίοδο του Εμφυλίου . Σπούδασε , εργαζόμενος από μαθητής , Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών , όπου είχε εισαχθεί τρίτος . Από τα Φοιτητικά χρόνια άρχισε να αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά , ενώ πρωταγωνίστησε στο φοιτητικό κίνημα των ετών( 1961-1963 ) . Εκείνος ήταν  και εισηγητής του 15% για τη παιδεία .    
             Για περισσότερα από 35 χρόνια εργάστηκε στα μεγαλύτερα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια των Αθηνών αλλά και σε κορυφαίους φροντιστηριακούς οργανισμούς . Μάλιστα , ήταν ιδρυτικό μέλος του ¨ Ηράκλειτου ¨ και του ¨Αριστοτέλη ¨, ενώ ανάμεσα στα γνωστά βιβλία που ήταν τα περιβόητα ¨ Μαθήματα        εκθέσεων  ¨        που διαπαιδαγώγησαν γενιές και γενιές .
          ¨  Δεν αρκεί η γονιμότητα στα λόγια και στις υποσχέσεις . Απαιτούνται έργα , συγκεκριμένα μέτρα . Μέτρα για το παιδί , ώστε να μη γίνεται θύμα της αστοργίας .
Να μη ζει την αγωνία της αγονίας , της έλλειψης δηλαδή γονιών , όχι επειδή είναι ορφανό , αλλά επειδή ο γονιός του είναι απών . Μέτρα για τη προστασία των προσφύγων , ώστε να μη καταντούν της γης οι κολασμένοι . Γιατί αλλιώς η δική τους κόλαση  θα μεταφερθεί στον δικό μας δήθεν παράδεισο ¨, είχε γράψει σε ένα από τα διεισδυτικά κείμενά του , τα οποία παραμένουν διαχρονικά .
            Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1963 είχε αποσυρθεί από τη φροντιστηριακή δραστηριότητα , ενώ έκτοτε είχε αφοσιωθεί στη συγγραφή και την αρθρογραφία , σε μια σειρά από εφημερίδες και περιοδικά , τις οποίες δεν εγκατέλειψε ακόμη και όταν οι ¨σειρήνες¨ της πολιτικής τον κάλεσαν . Χαρακτηριστικόν είναι ότι την δεκαετία του 90 δίδασκε στη Σχολή Πολέμου του Ελληνικού Ναυτικού , στη Σχολή Εθνικής Άμυνας  ( ΣΕΘΑ) και τη Διακλαδική Σχολή Θεσσαλονίκης .
            Ήταν παντρεμένος με τη δικηγόρο και εκπαιδευτικό Ιωάννα Δ. Κόττα ,    με την οποία είχαν αποκτήσει δύο παιδιά : Τον Γιάννη , ιστορικό και φιλόλογο με σπουδές Στρατιωτικής Κοινωνιολογίας στο  kings College του Λονδίνου και τη Ρωξάν , καθηγήτρια Γερμανικής φιλολογίας με σπουδές στο London University .    
           Οι άνθρωποι του πνεύματος , που φεύγουν , δεν αναπληρώνονται . Ο Σαράντος Καργάκος έγραψε πολλά , δίδαξε πολλά , μίλησε στην καρδιά , ακόμη , περισσοτέρων .
Θα τον θυμόμαστε πάντα .
            Β.Π . – Βόλος 15-1-2019                  .     
 
  
                                                                                                                                                        
     






Δεν υπάρχουν σχόλια: