Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Παράλληλη πορεία

                                                                   Παράλληλη πορεία
               Με αφορμή το αφιέρωμα , που έγινε στη μνήμη του φωτογράφου Τάκη Τλούπα , την περασμένη Κυριακή 3-2-2019 , στο Πολιτιστικό Κέντρο του ¨Μύλου Παππά¨ στη Λάρισα            ήρθαν στο μυαλό μου αναμνήσεις για έναν μεγάλο Βολιώτη , τον Δημήτρη Λέτσιο,(1910-2008) , ¨εραστή¨ της ασπρόμαυρης φωτογραφίας .
              Με την φωτογραφία ο Λέτσιος ασχολήθηκε 70 χρόνια . Έκανε από το 1937 τα πρώτα βήματα στον φωτογραφικό ¨ στίβο ¨ .
             Άσκησε τη φωτογραφική τέχνη ερασιτεχνικά , το κύριο έπάγγελμά ήταν αρτοποιός. 
Αυτομορφώθηκε γύρω από τις τεχνικές και αισθητικές δυνατότητές  της , ώστε η κάθε φωτογραφική λήψη να διαθέτει τις αρετές μιας αισθητικής πληρότητας .     
            Φανατικός φυσιολάτρης , φίλος του Πηλίου , με την μεγάλη του αγάπη την Μακρινίτσα , με τις φωτογραφικές τακτικές του επισκέψεις στη λίμνη Κάρλα , με το φωτογραφικό ¨ σεργιάνι ¨του στις ακτές του Παγασητικού και των Τρικέρων, στις Μηλιές με το μαγευτικό Τρενάκι , στη Ζαγορά και στη Τσαγκαράδα , εκεί όπου η φύση ¨ οργιάζει ¨.         
            Η Βουλή των Ελλήνων απένειμε Τιμητικές Διακρίσεις , για την καλλιτεχνική και πολιτιστική προσφορά τους προς την Πατρίδα στους φωτογράφους : Σπύρο Μελιτζή , Κώστα Μπαλάφα , Τάκη Τλούπα , Δημήτρη Λέτσιο .    
           Μακάρι και οι επίγονοι να ακολουθήσουν το παράδειγμά των , μακριά από ψευδαισθήσεις ταχείας ανάδειξης και υπεροπτικής  στάσης ζωής . 
           Βασίλειος Παλαμηδάς – Βόλος – 5-2-2019               .           
 
      
                                                                                                                                      

Δεν υπάρχουν σχόλια: