Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Ο τάφος του Τουταγχαμών


                                               Ο τάφος  του Τουταγχαμών
               Στην Κοιλάδα των Βασιλέων , κοντά στη δυτική όχθη του Νείλου , στο Λούξορ της Αιγύπτου, βρέθηκε από το συνεργείο  ομάδος αρχαιολόγων - καθηγητών  , με επικεφαλής
τον Άγγλο -  αρχαιολόγο Χάουαρντ  Κάρτερ ,το 1922 μ .χ . ένας ακέραιος και ασύλητoς τάφος , ενός εκ των Φαραώ , του Τουταγχαμών . 
             Για πολλούς Βασιλιάδες ο Τουταγχαμών ενσάρκωνε την αίγλη της αρχαίας Αιγύπτου , επειδή ο τάφος του ήταν γεμάτος από αστραφτερούς θησαυρούς της 18ης δυναστείας , που κυβέρνησαν μεταξύ τους το 1569 και 1315 π.χ. Η Πρόσβαση του τάφου για τους τυμβωρύχους ήταν δύσκολη εξ αιτίας της λάσπης και των βράχων , που εμπόδιζαν την είσοδό του . Επί πλέον το γεγονός ότι βρέθηκε άθικτος , φανερώνει και την απουσίαν υστεροφημίας του Φαραώ , καθώς το όνομά του , ήταν άγνωστο ακόμα και 100 χρόνια μετά τον θάνατόν του κατά την 19ην  δυναστείαν .
             Ο Τουταγχαμών , γνωστός ως Φαραώ – παιδί , γεννήθηκε το 1341 π.χ. και πέθανε σε ηλικία 18 ετών . Τα αίτια του θανάτου του δεν είναι σαφή . Μία κρανιοεγκεφαλική κάκωση , που εντοπίστηκε κατά την εξέταση της μούμιας με αχτίνες Χ , μαρτυρά ότι ο θάνατός του ήταν βίαιος , αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν επρόκειτο για δολοφονική επίθεση ή ατύχημα ή ακόμα και ασθένεια .
            Β.Π.- Βόλος – 2-2- 2019         .                                                                                                                                                                  
                             
                      


            


Δεν υπάρχουν σχόλια: