Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

Απεβίωσε ο πρώην βουλευτής Κώστας Πρίντζος


         Απεβίωσε ο πρώην βουλευτής Κώστας Πρίντζος

          ¨ Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωήν σου,
             όπως την θέλεις
             τούτο προσπάθησε τουλάχιστον ,
             όσο μπορείς μην την εξευτελίζεις ,
             μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου ,
             μες στις πολλές κινήσεις κι ομιλίες .

             Μην την εξευτελίζεις πηγαίνοντας την ,
             γυρίζοντας συχνά κ’εκθέτοντάς την
             στων σχέσεων και των συναναστροφών
             την  καθημερινήν ανοησία ,
             ως που να γίνει σα μια ξένη φορτική ¨ .  
             Ο Κ.Π.Καβάφης ήταν ο αγαπημένος ποιητής του εκλιπόντος Κώστα Πρίντζου . Δεν επέλεξα τυχαία το ¨ Όσο μπορείς ¨ , αφενός γιατί ο αξέχαστος πολιτικός , γιατρός , επιχειρηματίας είχε το χάρισμα να απαγγέλει από στήθους τον μεγάλο Αλεξανδρινό , αφετέρου – το σπουδαιότερο – ακριβώς , έτσι πορεύτηκε ως τα 77 χρόνια της ζωής του .
             Δεν την εξευτέλισε μες στην πολλή συνάφειά του κόσμου , μες στις πολλές κινήσεις και ομιλίες . Είχα τη χαρά και την τιμή να είμαι φίλος του τα τελευταία 25 χρόνια . Μοιραστήκαμε ώρες ατέλειωτες για ην ιστορία , την πολιτική , την κοινωνία . Ώρες εξομολογήσεων και αξιολογήσεων για φίλους , συγγενείς , πολιτικούς . Ο Πρίντζος όταν σε εμπιστέυονταν μιλούσε απροκάλυπτα και συνήθως απροκατάληπτα . Τον γνώρισα ένα απομεσήμερο , το 1966 , στο χωριό μου .
          Απεσταλμένος του αείμνηστου στρατηγού Αθανασίου Φροντιστή , τότε Υπουργού , για να διαβεβαιώσει τον τότε κοινοτάρχη πατέρα μου , ότι ο στρατηγός τον ενθαρρύνει να γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τις αντιδράσεις των δεξιών συγχωριανών και να προχωρήσει στην ολοκλήρωση του αναδασμού που ήδη είχε ξεκινήσει .
         Ο πατέρας του και οι θείοι του συνδέονταν με τον δικό μου πατέρα με φιλία και βαθιά αλληλοεκτίμηση . Έμελλε αυτή η φιλία να επεκταθεί από τους επιγόνους .
        Στα μάτια μου και στο μυαλό μου ο Κώστας Πρίντζος ήταν ένας γίγας της πολιτικής . Ευτύχησε να θητεύσει από τα νεανικά του χρόνια δίπλα στον έλληνα τιτάνα της ευρωπαϊκής διανόησης Παναγιώτη Κανελλόπουλο .
        Και ως πολιτικό τέκνο του αείμνηστου Πρωθυπουργού έκανε τα πρώτα του πολιτικά βήματα . Σε άλλες στήλες προφανώς θα σημειώνεται η πολιτική του διαδρομή , γι’αυτό θα αρκεσθώ προς το παρόν , σε μερικές μόνο επισημάνσεις . Λένε πως ακολούθησε τον Κωστή Στεφανόπουλο . Λάθος . Συμπορεύτηκε με τον μετέπειτα Πρόεδρο της Δημοκρατίας . Και δεν είναι υπερβολή , είναι αλήθεια .
        Το βάθος της σκέψης του Πρίντζου , το εύρος των γνώσεων και η δυνατότητα ανάλυσης της πραγματικότητας , υπερτερούσαν έναντι εκείνων του Πατρινού πολιτικού . 
        Απλώς ο ένας ξεκίνησε από την Πάτρα και ο άλλος από το Αερινό .
        Ο Κώστας Πρίντζος υπό μία έννοια ήταν προφήτης . Προέβλεψε την πολιτική πορεία του  νεότερου Καραμανλή και της Κυβερνήσεώς του και δικαιώθηκε πλήρως στις  αξιολογήσεις του , για τους υπουργούς και συνεργάτες του . Δικαιώθηκε επίσης στις εκτιμήσεις του για την πορεία της χώρας , τα χρόνια της κρίσης . Δεν έκανε λάθη ; Έκανε . όταν η ηθική του φρονήματος κατανικούσε την ηθική της ευθύνης .
        Ένα είναι βέβαιο . Υπήρξε αταλάντευτα φιλελεύθερος υπηρέτης και εκφραστής του ορθού λόγου και φανατικά πολέμιος του εθνικού διχασμού .
       Αποχώρησε από την πολιτική στα καλύτερα χρόνια της ωριμότητάς του . Υπέφερε με αυτή την εξέλιξη .
       Πολιτικόν ον μέχρι μυελού οστών , με πλήρη επίγνωση των ικανοτήτων του , για 30 ολόκληρα χρόνια υπέστη τη μοναξιά με αξιοπρέπεια και με συντροφιά τα βιβλία και τη δημιουργική αμφισβήτηση προσώπων , καταστάσεων και του ίδιου του εαυτού του .
       Ο Κ.Πρίντζος άφησε την Ιατρική για τις επιχειρήσεις . Τη λαμπρή επιστημονική καριέρα για την αμφίβολη επιχειρηματική δράση . Πολιτικός του ρίσκου , πλήρωσε τις επιλογές του . Όμως πέρασε στην ιστορία ως πολιτικός που ζούσε για την πολιτική και όχι από την πολιτική . Δεν ευτύχησε μέχρι τέλους σε αυτήν . Ευτύχησε , όμως , οικογενειακά .  Έζησε 60 χρόνια δίπλα σε μια σπουδαία γυναίκα , ευτύχησε με δύο υπέροχες κόρες και δύο εξαιρετικούς γαμπρούς , κυρίως , όμως , ήταν πολύ υπερήφανος και χαρούμενος με τους δύο εγγονούς και την εγγονή του . Ο Κ.Δ.Πρίντζος θα ταφεί , σήμερα , στη γενέθλια γη , στο Αερινό Μαγνησίας .
       Βίασε , όμως , το ¨ταξίδι¨ του . Και χωρίς περίσκεψη , χωρίς λύπη δεν άκουσε ποτέ κρότον κτιστών . Ανεπαισθήτως ¨έφυγε¨ από τον κόσμον … Η ¨ Ιθάκη ¨, όμως , του έδωσε ωραίο ¨ταξίδι¨ , χωρίς αυτήν δεν θα έβγαινε στο ¨ δρόμο ¨ . Σοφός με πείρα κατάλαβε γρήγορα ¨ η ιθάκες τι σημαίνουν …¨    

       Θανάσης Χ . Σαμαράς – Εφ. ¨ΘΕΣΣΑΛΙΑ¨ - Βόλος 28/2/2018 .                                


Δεν υπάρχουν σχόλια: