Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Στίβεν Χόκινγκ


                                        Στίβεν Χόκινγκ

          Ένας εξαίρετος επιστήμονας , ένας φωτεινός νους , μια πολισχυδής προσωπικότητα , ένας ενεργός πολίτης . Αυτός ήταν ο Άγγλος Αστροφυσικός , καθηγητής Στίβεν Χόκινγκ , ο οποίος πέθανε τα ξημερώματα της Τετάρτης 14-3-2018 , στο σπίτι του στο Κέμπριτζ , ύστερα από 50ετή μάχη με τη νόσο του κινητικού νευρώνα .
          Ο άνθρωπος , που συγκίνησε τον κόσμο με την περιπέτεια της υγείας του , λόγω της οποίας είχε καθηλωθεί σε αναπηρικό αμαξίδιο και που παρότι μιλούσε μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή , κατάφερε να εμπνεύσει πολλούς επιστήμονες με τις πρωτοποριακές ιδέες του .
          Είχε δηλώσει πολλές φορές την αθεΐα του , λέγοντας πως ήταν φυσικό να πιστεύουμε στο Θεό για όσο καιρό δεν είχαμε αναπτύξει τις επιστήμες , και απαντούσε με θάρρος όταν δεχόταν προβοκατόρικες ερωτήσεις σχετικά με τον Παράδεισο ή τη μεταθανάτια ζωή , τα οποία θεωρούσε ¨ παραμύθια για όσους φοβούνται το σκοτάδι ¨. Ο Στίβεν Χόκινγκ , ένα από τα λαμπρότερα μυαλά που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα , είχε πάντα το θάρρος της γνώμης του , απολογώντας τις πεποιθήσεις του . Σε ό,τι τον αφορούσε , εξηγούσε πως ήταν άθεος , γιατί η επιστήμη του προσέφερε σαφώς πιο πειστικές εξηγήσεις για τις καταβολές του σύμπαντος , σε αντίθεση με τα θαύματα των θρησκειών που δεν ήταν ¨ ούτε κατά διάνοια ¨ , όπως έλεγε , συμβατά με τα πειραματικά δεδομένα .

          Βασίλης Παλαμηδάς – Βόλος – 15/3/2018  

Δεν υπάρχουν σχόλια: