Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Ο μύθος του Αϊ - Βασίλη

                               Ο μύθος του Αϊ - Βασίλη

          Δεκέμβρης . Ο μήνας των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς , όπου σ’αυτές τις γιορτές κυρίαρχο όνομα είναι αυτό του Αϊ – Βασίλη , ένα ανύπαρκτο πρόσωπο , που ,όμως, παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο στον ψυχικό κόσμο των παιδιών ! Ας πούμε , όμως , στα παιδιά την αλήθεια για τα Χριστούγεννα και τον Άγιο Βασίλη .
          Υπάρχει μια πολύ σοβαρή ψυχική πάθηση , που είναι υπεύθυνη για πολλά προβλήματα της κοινωνίας . Η πάθηση αυτή ονομάζεται Σύνδρομο του Αϊ – Βασίλη .
          Για να καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται , μπορούμε να πούμε πως το Σύνδρομο του Άϊ – Βασίλη όσον αφορά τα αγόρια λέγεται Σύνδρομο του Παν και όσον αφορά τα κορίτσια λέγεται Σύνδρομο της Σταχτοπούτας .
          Η θεραπεία για τα δύο αυτά σύνδρομα είναι η αλήθεια . Η αλήθεια , η οποία πονά στην αρχή , αλλά μετά απελευθερώνει , δίνει την χειραφέτηση στα άτομα της κοινωνίας και στον καθένα μας χωριστά .
          Ο Αϊ – Βασίλης δεν υπάρχει ! Δεν υπάρχει αυτός ο χοντρός Γέρος με τα κόκκινα , που λέει συνεχώς merry Chrismas . Δεν μπαίνει από την καμινάδα , ούτε μας χαρίζει ό,τι δώρο του ζητάμε . Είναι απλώς ένα διαφημιστικό τρικ της πολυεθνικής cocacola που ξεκίνησε πριν από πάρα πολλά χρόνια για καθαρά εμπορικούς και διαφημιστικούς λόγους .
          Υπήρξε , όμως , ο Μέγας Βασίλειος ! Ήταν ένας πολύ καλός Έλληνας ¨ παππούλης ¨ , που σπούδασε Ελληνική φιλοσοφία , ένας κοινωνιστής χριστιανός ιερέας , που έδωσε όλη του την περιουσία για τους φτωχούς . Έκανε εράνους ,
 μάζευε χρήματα κυρίως από πλουσίους και έφτιαξε πολλά οικοτροφεία , νοσοκομεία , σχολεία και άλλα κοινωνικά ιδρύματα . Ήταν πραγματικά ¨ Μέγας ¨ . Αυτό πρέπει να πούμε στα παιδάκια .
          Αλλά δεν χρειάζεται να τους τα πούμε το βράδυ της Πρωτοχρονιάς , ας τους τα πούμε μια άλλη μέρα , όταν τους ξαναδώσουμε πάλι ένα δώρο .Θα τους πούμε πως το δώρο το δίνει ο μπαμπάς , η μαμά ή η γιαγιά , ο παππούς , κάποιος τέλος που υπάρχει . Και να τους πούμε πως υπάρχουν κι άλλα εκατομμύρια παιδιά σε φτωχά μέρη στον κόσμο , που υποφέρουν χωρίς να έχουν ούτε φαγητό , ούτε νερό , και πρέπει να ενδιαφερόμαστε γι’αυτά .
          Λέγοντας στα παιδιά ψέματα από τόσο μικρή ηλικία είναι σαν να τα εθίζουμε στα ψέματα . Τα μαθαίνουμε να ελπίζουν σε κάτι ψεύτικο , τους μαθαίνουμε να λένε ψέματα , να ζουν με τα ψέματα , τα μαθαίνουμε να είναι υπάκουα , να είναι απαθή , να είναι χαζά . Αυτά τα παιδιά όταν μεγαλώσουν θα ψηφίζουν τους ίδιους πολιτικούς , οι οποίοι τους λένε συνέχεια ψέματα .
          Αν είναι αγοράκι μεγαλωμένο με το σύνδρομο αυτό , ποτέ δεν θα γίνει άντρας . Θα είναι συνεχώς το παιδί της μαμάς , θα ερωτευθεί υποσυνείδητα τη μαμά του , θα ψάχνει να βρει για γυναίκα του μία που να της μοιάζει , θα την υπεραγαπά και θα τη ζηλεύει και στο τέλος θα αποτύχει ως σύζυγος και ως πατέρας .
           Για να ξεπεράσει το παιδί που έχει μέσα του , θα ενεργεί σπασμωδικά , θα φανατίζεται με την πολιτική και το ποδόσφαιρο , θα τρέχει με το αυτοκίνητο για να επιδείξει τον ανδρισμό του .
           Αν είναι κοριτσάκι , τότε αυτό το ψέμα πιθανόν να της καταστρέψει τη ζωή , η οποία έτσι κι αλλιώς είναι δύσκολη . Θα ψάχνει συνεχώς να βρει τον πρίγκιπα , αυτόν που δεν υπάρχει . Θα κάνει νάζια στον πατέρα της και μετά στον άντρα της , για να της ψωνίζει ρούχα και να της δίνει χαρτζιλίκι . Θα μάθει πως λέγοντας ψέματα , θα καταφέρνει αυτό που θέλει .
          Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι καθολικοί και προτεστάντες , δεν έχουν καταλάβει τίποτα από το μυστηριακό και κοινοτικό πνεύμα του αληθινού Χριστιανισμού .
          Ενώ ο Χριστός έλεγε να ¨ μην θησαυρίζουμε επί της γης ¨ , να πουλήσουμε την περιουσία μας και να μοιράσουμε τα χρήματα στους φτωχούς , αυτοί δεν κερνάνε καφέ , ούτε και στον καλύτερο φίλο τους . Είναι για γέλια ο όρος Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα . Ο Χριστιανισμός είναι έξω από τα κόμματα , ο δε Χριστός εχθρευόταν το κεφάλαιο σαν τον διάολο .
          Μην ξεχνάμε πως Γερμανο-Άγγλο-Γάλλοι Σταυροφόροι πριν 10 αιώνες έκαναν πολλές σταυροφορίες – πολέμους . Με πρόσχημα να καταλάβουν τους Αγίους Τόπους κατέστρεφαν ό,τι έβρισκαν στο δρόμο τους και κυρίως κατέστρεψαν την Ελλάδα και τον πολιτισμό της . Οι ίδιοι κατέστρεψαν την Ελλάδα πριν 70 χρόνια και χωρίς φιλότιμο συνεχίζουν και σήμερα τον ίδιο οικονομικό πόλεμο .
          Γιορτάζουν τα Χριστούγεννα και όχι την Ανάσταση . Δεν μπορούν να καταλάβουν οι Ευρωπαίοι το μυστήριο της Ανάστασης , διότι δεν ζουν την όμορφη ελληνική φύση , η οποία τον Απρίλη οργιάζει και σε μεθά . Οι Έλληνες γιόρταζαν την Άνοιξη , πολύ πριν έρθει ο Χριστιαννισμός . Αυτό γιορτάζουν και τώρα , δηλαδή , τη φύση που αναγεννάται .
          Να η διαφορά Ελλάδος και Ευρώπης : Αυτοί γιορτάζουν μια εμπορική γλυκανάλατη γιορτή , ενώ εμείς την ομορφιά της φύσης , τη χαρά της ζωής . Έχουν ως βάση την ξερή λογική του Ντε Καρτ και του Χέγκελ , ενώ εμείς το συναίσθημα .
          Για να καταλάβουμε τη διαφορά κουλτούρας Ευρωπαίων και Ελλήνων , μπορούμε να δούμε παραλλήλως γιατί αυτοί γιορτάζουν τα γενέθλια , ενώ εμείς την ονομαστική εορτή . Στην Ελληνική γλώσσα κάθε όνομα έχει σημαντικό νόημα και έχει ιστορία . Αν το όνομα είναι αρχαιοελληνικό , μας θυμίζει την αρχαία ιστορία μας . Αν είναι Χριστιανικό πάλι μας θυμίζει τον ομώνυμο Άγιο , που οι περισσότεροι έδωσαν τη ζωή τους για την κοινωνική δικαιοσύνη και την φιλανθρωπία . Τα ονόματα των Ευρωπαίων δεν σημαίνουν τίποτα . Γι αυτό και δεν γιορτάζουν το όνομα και το μόνο που τους μένει είναι τα γενέθλια .
          Ας κάνουμε , λοιπόν , δώρα στα παιδιά μας όλον τον χρόνο , σαν να είναι κάθε μέρα γιορτή . Ας ερευνήσουμε την ιστορική αλήθεια , όπως , την λένε οι εγκυκλοπαίδειες και η ιστορία . Ο μέγας ελληνιστής και ελευθερωτής ψυχών, ο Νίτσε , θα φανεί πολύ χρήσιμος . Αρκεί κάποιος να διαβάσει 1-2 σελίδες από τα βιβλία του , για να ελευθερωθεί .
           Ο Χριστός είχε πει κάποια στιγμή στους φανατικούς Φαρισαίους , που δεν τον πίστευαν . Γνώσεθε  την αλήθεια , και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς , δηλαδή να γνωρίσετε την αλήθεια και η αλήθεια θα ελευθερώσει την ψυχή σας .
           Ο μύθος , το παραμύθι είναι ψέμα και μοιάζει μεφυλακή , ενώ η αλήθεια απελευθερώνει .
           Και είναι συγκινητική η στιγμή που κάποιος ενηλικιώνεται , αφήνοντας πίσω τα παραμυθάκια της παιδικής του ηλικίας .
           Ν.Ζ. - ¨ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ¨ , 28-12-2017         .   

Δεν υπάρχουν σχόλια: