Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Χαρμολύπες ...

                                         Χαρμολύπες …

          Τι μέρα κι αυτή . Ένα μνημόσυνο και μια κηδεία σε συνέχεια ! Δεν προλαβαίναμε στο σινάφι μας να πίνουμε καφέδες και να ευχόμαστε ¨ καλή ψυχή ¨ ! Στο μνημόσυνο του Γιώργου Παρασκευόπουλου και στον αποχαιρετισμό του Διαμαντόπουλου του Νίκου . Για τον πρώτο τα έχουμε πει . Για τον δεύτερο τι να πρωτοθυμηθώ , τι να πρωτοχαράξω . Όσο κι αν λέμε πως δεν υπάρχουν αναντικατάστατοι , θα τολμήσω να το πω ότι υπάρχουν κι εξαιρέσεις . Τουλάχιστον για κάποιους από μας που ο Νίκος σημάδεψε τη ζωή μας στη δουλειά , στη συναδελφικότητα και στην υπευθυνότητα του δημοσιογράφου .
          Στην εφημερίδα τον βρήκα φτασμένο όνομα να μου χαμογελάει και να μου συμπαρίσταται , όταν κατ’άλλους η γραφή μου δεν ήταν … ¨παραδοσιακή¨ και προβλημάτιζε κάποιους αναγνώστες . Θυμάμαι σε μέρες Χούντας να με δικαιολογεί που έκανα  πρώτο θέμα ένα  γάμο γύφτικο και δεύτερο τις δηλώσεις Μακαρέζου … Ναι , ο Νίκος είχε χιούμορ, αλλά και σοβαρή δημοσιογραφική επάρκεια . Οι  εκπρόσωποι των Υπηρεσιών είχαν φιλικές σχέσεις μαζί του , δεν του θυμώσανε ποτέ , στα τεκμηριωμένα σχόλιά του δεν χωρούσαν διαψεύσεις , και στο γραφείο του έρχονταν φίλοι του αναγνώστες για να του πουν ειδήσεις copy-right !
          Ζήσαμε τις εκδρομικές χαρές μαζί , αλλά και τις λύπες του ίδιου και της Λένας απ’το χαμό του γιού τους , πόνο που στη συνέχεια τον απάλυνε η ευτυχία της κόρης τους με τις δύο εγγονές τους . Νοικοκύρης ο ίδιος , ως αιρετός πρόεδρος του Επικουρικού μας Ταμείου , όσο και ως άριστος γνώστης στα οικονομικά , δίνοντάς μας συμβουλές , πώς να διαχειριζόμαστε τα λιγοστά λεφτά μας …Ναι ο Νίκος Διαμαντόπουλος , άνθρωπος με το συναδελφικό χαμόγελο , στη μνήμη κάποιων έχει γραφεί με γράμματα κεφαλαία .
          Ναι συμφωνώ ώρα ν’άλλάξουμε θέμα . Να περπατήσουμε στη  φωτισμένη γιορτινή ατμόσφαιρα της πόλης μας , να δούμε κάτι , να ξεχάσουμε τη δύσκολη μνημονιακή ζωή μας . Και να χαρούμε , αν είναι δυνατόν . Όπως χαρήκαμε στη παράσταση ΤΑΚΙΜ – Καφέ Αμάν ¨ Ελληνική Απόλαυσις ¨, με τη συνεργασία και τη συμμετοχή του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου . Όταν ο Λάμπρος Λιάβας ( το αλάτι της γης ) μας ξάφνιασε σ’ένα ταξίδι του Ελληνισμού απ’τα Βαλκάνια , την Πόλη και τη Σμύρνη , ως το Σικάγο και τη Νέα Υόρκη της προηγούμενης εποχής , τότε που ξέραμε τι τραγουδούσαμε και γιατί το τραγουδούσαμε . Ένα ταξίδι μέσα σε χρόνο μουσικό , ταξίδι συναρπαστικό , σε μια βραδιά μοναδική , που στην επιτυχία της συνέβαλαν τα εκπληκτικά χορευτικά του Λυκείου Ελληνίδων ,με αμφιέσεις που χρωμάτιζαν την εποχή εκείνη .
          Και από εδώ κάτι ακόμη για τον Φώτη . Τον άνθρωπο , τον πάμπτωχο , που μοίραζε πλούσια ανθρωπιά , που αφαιρούσε τις κακίες μας προσθέτοντας αισθήματα αγάπης . Τελικά μη το ψάχνουμε και πολύ . Το είχα γράψει και παλαιότερα . ¨ Ο Θεός είναι Αγάπη κι η Αγάπη είναι Θεός …
          Βασίλης Παλαμηδάς – Βόλος – 19/12/2017   

Δεν υπάρχουν σχόλια: