Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Γενέθλια ενός παγκόσμιου ποδοσφαιρικού θρύλου

             Γενέθλια ενός παγκόσμιου ποδοσφαιρικού θρύλου

          Συμπληρώνονται εφέτος 77 χρόνια από την γέννηση ενός παγκόσμιου ποδοσφαιρικού θρύλου . Πρόκειται για τον Έντσον Αράντος ντο Νασιμέντο . Αυτό είναι το πλήρες όνομα του ποδοσφαιριστή , που γνώρισε και θαύμασε όλος ο κόσμος με το παρατσούκλι ¨ Πελέ ¨ .
         Γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1940 στο Τρες Κόρασσες της Βραζιλίας . Έπαιζε από μικρός ποδόσφαιρο και έκανε ντεμπούντο με την μεγάλη του αγάπη τη Σάντος , σε ηλικία 15 ετών , όπου σκόραρε κιόλας . Στα 16 του πέτυχε 36 γκολ και στα 17 του , 53.
         Από τα 16 του αγωνιζόταν στην Εθνική Ανδρών Βραζιλίας . Το 1958 , σε ηλικία 17 ετών , συμπεριλήφθηκε στην αποστολή  της Εθνικής Ανδρών της χώρας του για το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Σουηδία .
        Σκόραρε έξι φορές , τις δύο από αυτές στον τελικό , όπου η ομάδα του νίκησε με 5-2 την διοργανώτρια Σουηδία και στέφθηκε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια για πρώτη φορά στην ιστορία της .
       Ο Πελέ θεωρείται ¨ Εθνικός Θησαυρός ¨ για το Κράτος της Βραζιλίας . Το γεγονός ότι οι εκάστοτε Κυβερνώντες δεν του επέτρεψαν να πάει στη Ευρώπη , όπου οι περισσότερες μεγάλες ομάδες ήθελαν να τον κάνουν δικό τους και από την άλλη ότι λάτρευε τη Σάντος , τον κράτησαν στην ίδια την ομάδα για 18 χρόνια . Έφυγε μόνο σε ηλικία 34 ετών για να παίξει στις ΗΠΑ και την Νιου Γιορκ Κόσμος για μια τριετία .
      Το 1970 ο Πελέ άνοιξε τον δρόμο για τη νίκη με 4-1 στον τελικό εναντίος της Ιταλίας και η Βραζιλία έγινε η πρώτη ομάδα με τρεις κατακτήσεις Παγκοσμίου Κυπέλλου , με τον Πελέ να είναι παρών και στις τρεις . Την προηγούμενη χρονιά είχε φτάσει , ήδη , τα 1.000 γκολ στην καριέρα του .
      Συνολικά σκόραρε 1.283 γκολ σε 1.363 ματς , με Σάντος Βραζιλίας και Νιου Γιορκ Κόσμος . Το 1977 αποσύρθηκε από την ενεργό δράση , αλλά ποτέ από το ποδόσφαιρο  με το οποίο ασχολήθηκε από διάφορα πόστα . Παντρέυτηκε δύο φορές . Το 2000 η FIFA τον ονόμασε ποδοσφαιριστή του αιώνα , από κοινού με τον Ντιέγκο Μαραντόνα της Αργεντινής .

      Βασίλειος Παλαμηδάς – Βόλος 25/10/2017           .  

         

Δεν υπάρχουν σχόλια: