Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

                                   Διάσημο γλυπτό στο Βατικανό


               Στον επισκέπτη της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου , στο Βατικανό , δίνεται η ευκαιρία να θαυμάσει το γλυπτό – αριστούργημα υπό τον τίτλο ¨ Πιετά ¨ , που απεικονίζει την Μαρία θρηνούσαν τον νεκρό Ιησού . Το έργο κατασκεύασε , το έτος 1498 , ο διάσημος και πολυτάλαντος αρχιτέκτων , γλύπτης , ζωγράφος Μιχαήλ Άγγελος , κατά παραγγελίαν του Πάπα της Ρώμης Αλεξάνδρου ΣΤ΄ .
               Πιετά , σημαίνει έλεος , γνωστή και ως ¨ Αποκαθήλωση ¨ . Φιλοτεχνήθηκε στα 1498-1499 από τον Μιχαήλ Άγγελο , ένα μαρμάρινο γλυπτό στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου , στη πόλη του Βατικανού .
              Ισορροπεί ανάμεσα στις Αναγεννησιακές αντιλήψεις της κλασικής ομορφιάς και του Νατουραλισμού .
              Η Μαρία απεικονίζεται όχι σαν μια πενθούσα , μεγάλη γυναίκα , αλλά  σαν μια γυναίκα νεαράς ηλικίας . Η ερμηνεία , που δόθηκε από τον καλλιτέχνη-δημιουργό είναι ότι η νεότητα είναι το σύμβολο αγνότητας των ανθρώπων .
             Στους αιώνες που ακολούθησαν η ¨ Πιετά ¨ έπαθε αρκετές φθορές . Τέσσερα δάκτυλα από το αριστερό χέρι της Παρθένου έσπασαν κατά τη διάρκεια μιας μετακίνησης και αποκαταστάθηκαν το 1736 από τον Τζουζέπε Λιρόνι . Οι ειδικοί , όμως, διχάζονται για το κατά πόσον ο γλύπτης έκανε τη χειρονομία της Μαρίας πιο ρητορική .
               Η σημαντικότερη ζημιά έγινε στις 21 Μαΐου 1972 , όταν ο ψυχικά διαταραγμένος γεωλόγος Λάζλο Τουθ μπήκε στο παρεκκλήσι και επιτέθηκε στη Παρθένα με ένα σφυρί , φωνάζοντας ¨ Είμαι Ιησούς Χριστός ¨ . Μετά την επίθεση το έργο αποκαταστάθηκε με πολύ κόπο και επέστρεψε στη θέση του στον Άγιο Πέτρο δεξιά από την είσοδο , μεταξύ της Αγίας Πύλης και της Τράπεζας του Αγίου Σεβαστιανού . Σήμερα προστατεύεται με αλεξίσφαιρο ακρυλικό γυαλί .

Βασίλειος Παλαμηδάς – Βόλος 28/8/2016 .
                                                                            

Δεν υπάρχουν σχόλια: