Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

                                               Και μη χειρότερα


               Η Ζιμπάουε , παλαιά Ροδεσία , είναι χώρα της Ανατολικής Αφρικής με 14 εκατομμύρια πληθυσμό .Ήταν πρώην Βρετανική αποικία και έγινε το έτος 1965 ανεξάρτητη .
               Το όνομα Ζιμπάουε σημαίνει ¨ πέτρινο σπίτι ¨ και προέρχεται από τα τεράστια πέτρινα  οικοδομήματα-ερείπια της αρχαίας πόλης , της Μεγάλης Ζιμπάουε .
               Τα οικονομικά προβλήματα της χώρας είναι εντονότερα , με κυριότερο τον καλπάζοντα πληθωρισμό , ο οποίος είναι και ο υψηλότετρο στο κόσμο 2.200.000% .
               Η Ζιμπάουε είναι κυρίως ορεινή χώρα και η οικονομία της στηρίζεται στις πωλήσεις του ελεφαντόδοντου . Σημαντική συνεισφορά έχουν και τα ορυχεία της , από τα οποία εξάγονται μεταλλεύματα χρωμίου , νικελίου , μολύβδου καθώς και άλλων ορυκτών ανερχομένων σε 195 τύπους .
               Η Κυβέρνηση της Ζιμπάουε είχε όνειρα και φιλοδοξίες να διακριθεί η Ολυμπιακή της Ομάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέϊρο 2016 .
               Οι Αγώνες έληξαν . Η συγκομιδή βαθμών μηδαμινή , για την ομάδα της Ζιμπάουε . Όχι μόνο μετάλλια δεν πήραν , αλλά ούτε και τελευταίες θέσεις δεν κατέλαβαν .
               Έξαλλος ο Πρόεδρος Ρομπέρτο Μουκάμπε να δηλώνει: ¨ Θα κάνω τα πάντα για να μοιραστούν το κόστος της προετοιμασίας τους και να πληρώσουν πίσω στην Κυβέρνηση όλα τα χρήματα , ακόμη και αν πρόκειται να περάσουν δέκα χρόνια . Τελικά , αποδείχθηκε , πως πήραν ένα δάνειο για να κάνουν διακοπές στη Βραζιλία ¨ .
               Ένα μεγάλο μπράβο στον Πρόεδρο . Έπραξε αυτό που έπρεπε . Το αυτονόητο . Να πληρώσουν όλοι και οι 31 αθλητές και συνοδοί για το μεγάλο ¨ τίποτα ¨ , που έφεραν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016 .
               Ας έρθουμε στα καθ’ημάς . Στο Βόλο χάσκει , εδώ και χρόνια , το μέγαρο του Δημοτικού Θεάτρου . Ένα επίτευγμα αρχιτεκτονικής με πήλινα πόδια και σαθρές προσβάσεις . Εκρίθη , μετά λειτουργία δέκα ετών ακατάλληλο για χρήση , λόγω επικινδυνότητας των υποδομών του . Τώρα για το ποιοι έκαναν τις μελέτες ,τις επιβλέψεις και τις κατασκευές του έργου δεν βλέπω να γίνεται καμία κίνηση . Έτσι χάθηκαν χιλιάδες Ευρώ από τον ιδρώτα του φορολογούμενου λαού .
              Για την κατασκευή του Ποδηλατόδρομου Βόλου πολλά χρήματα ξοδεύτηκαν και πήγαν χαμένα . Εκείνες οι ανεκδιήγητες κορίνες ήταν μια φάρσα , που δεν είχε προηγούμενο . Τώρα ξανά από την αρχή με επιπρόσθετες δαπάνες και ταλαιπωρίες της πόλης και των πολιτών . Πότε θα βρεθούν οι υπεύθυνοι για να πληρώσουν τη ζημιά ;
            Τι γίνεται με τον ταλαίπωρο Περιφερειακό του Βόλου ; Κάθε φορά που τον διαβαίνω ¨ ραγίζει ¨ η καρδιά μου . Χωρίς το ελάχιστο πράσινο , χωρίς δενδροστοιχίες , ξερός και αφιλόξενος ¨ χαιρετίζει ¨ τους εποχούμενους . Πότε επί τέλους θα γίνει αυτή η απαραίτητη διαγράμμιση του Περιφερειακού ,που θα προσφέρει ασφαλή κυκλοφορία ;  Πότε θα λειτουργήσει ολόκληρος ο φωτισμός τις βραδινές ώρες και όχι όπως σήμερα, όπου τα μισά φώτα είναι αναμμένα και τα μισά σβηστά .
            Από ξεκίνησε και που έφθασε τούτο το κείμενο αγαπητέ αναγνώστη . Έτσι , όμως ,έχουν τα πράγματα και μη χειρότερα .

           Βασίλειος Παλαμηδάς – Βόλος 30/8/2016   


Δεν υπάρχουν σχόλια: