Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Ηρωική στάση Μητροπολίτη και Δημάρχου


               Ο Αδόλφος Χίτλερ , υπεύθυνος για τον θάνατο εξήντα εκατομμυρίων ανθρώπων , για τη γενοκτονία έξη εκατομμυρίων εβραίων , για τις απάνθρωπες κτηνωδίες των κρεματορίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης , για την καταστροφή εκατομμυρίων νοικοκυριών και εργοστασίων , καθώς και για την ισοπέδωση της Ευρώπης , αυτοκτόνησε στις 30 Απριλίου 1945 . Δύο ημέρες νωρίτερα , στις 28 Απριλίου 1945 , Ιταλοί Παρτιζάνοι κρέμασαν στο Κόμο ( σύνορα Ελβετίας ) , τον Μπενίτο Μουσολίνι .

              Από τους εβδομήντα δύο χιλιάδες Εβραίους που ζούσαν στην Ελλάδα , οι πενήντα εννέα χιλιάδες θανατώθηκαν ! Σε όλες τις περιοχές της χώρας , το 80% των Εβραίων έχασαν τη ζωή τους , με εξαίρεση τη Ζάκυνθο , όπου η παγκόσμια κοινότητα συγκλονίστηκε από την ηρωική στάση του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου και του Δημάρχου Λουκά Καρρέρ .

              Τον Οκτώβριο του 1943 , ο Γερμανός Διοικητής των στρατευμάτων κατοχής του νησιού τους ζήτησε τον πλήρη κατάλογο των Εβραίων κατοίκων της Ζακύνθου για τους συλλάβουν . Εκείνοι ψύχραιμοι , χωρίς αντιρρήσεις , του ζήτησαν 24 ώρες προθεσμία , προφασιζόμενοι την αποφυγή λαθών . Την νύχτα , που μεσολάβησε φυγάδευσαν και τους 271 Εβραίους του νησιού , οι οποίοι με αλιευτικό πλοίο έφτασαν , έπειτα από 15 ημέρες , σώοι στην Παλαιστίνη . Ο Μητροπολίτης και ο Δήμαρχος παρουσιάστηκαν , όπως όφειλαν , την επομένη ημέρα στον Γερμανό Φρούραρχο και του παρέδωσαν τη λίστα με δύο μόνο ονόματα . Τα δικά τους . ¨

 
            Από το βιβλίο ¨ Η επιβίωση της Ελλάδας ¨, του Κ . Λούλη

Δεν υπάρχουν σχόλια: