Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Αχιλλέας Τζάρτζανος


               Με τη Γραμματική και το Συντακτικό του , που έγραψε , έβαλε σε σωστές και καίριες βάσεις όλο ¨ οικοδόμημα ¨ της Νέας Ελληνικής Γλώσσας,

που μετεξελίχθηκε αργότερα στη νέα Δημοτική μορφή .

              Ήταν ο μεγάλος Φιλόλογος , Παιδαγωγός , Γλωσσολόγος Αχιλλέας Τζάρτζανος  ( 1873 – 1946 ) . Τιμώντας την ιερά μνήμη του πραγματοποιούνται

κάθε δύο χρόνια Συνέδρια με την ονομασία ¨ Τζαρτζάνεια ¨, από μεγάλους πνευματικούς ανθρώπους του τόπου μας , στο Τύρνάβο , πόλη καταγωγής του Συγγραφέα .

              Υπηρέτησε σαν Φιλόλογος σε Γυμνάσια της επαρχιακής Ελλάδος και στη συνέχεια διορίστηκε Καθηγητής στο Βαρβάκειο και στο Μαράσλειο Διδασκαλείο . Το 1914 έγινε Επιθεωρητής της 1ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας . Την περίοδο , 1917 – 1926 , τοποθετήθηκε Εκπαιδευτικός Σύμβουλος .

             Έγραψε σειρά επιστημονικών πραγματειών , γλωσσικών , ιστορικών , λαογραφικών και διδακτικών βιβλίων . Το πιο γνωστό , όμως , και το σημαντικότερο τμήμα της εργασίας του αναφέρεται σε βασικά βοηθήματα για τη διδασκαλία της αρχαίας και της νέας Ελληνικής Γλώσσας . Έργα του :

            Γραμματική της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης  ( 1931 )

            Συντακτικό  της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης   (1931 )

            Γραμματική της  Απλής Καθαρεύουσας              (1930 )

            Λατινική Γραμματική μετά τον θάνατό του .

            Τα προαναφερθέντα έργα από την δεκαετία του 30 έως και πολύ πρόσφατα διδάσκονταν στη Μέση Εκπαίδευση . Σήμερα εξακολουθούν να αποτελούν έργα αναφοράς .

            Αυτός ο συγγραφέας , αυτός ο μεγάλος επιστήμονας και άνθρωπος , πέθανε ξεχασμένος , το 1946 , σε θεραπευτήριο του Νταβός της Ελβετίας , όπου ενοσηλεύετο πάσχων από Φυματίωση . Ας είναι αιωνία του η μνήμη .

 

            Βασίλειος Παλαμηδάς – Βόλος 4/11/2015       .

              

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: