Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Είχαν τραγικό τέλος


               Ο Μιχαήλ Μητσάκης , ο Γιώργος Βιζυηνός και ο Ρώμος Φιλύρας , υπήρξαν τρία τραγικά πρόσωπα της Λογοτεχνίας μας . Απέθαναν μόνοι και λησμονημένοι , πάσχοντες από ψυχασθένειες εις το εν Δαφνί Δρομοκαΐτιον Ίδρυμα .

               Ο  Μιχαήλ Μητσάκης ( 1863 – 1916 ) , γεννήθηκε το 1863 στα Μέγαρα . Γιος του Φιλόλογου-καθηγητού Αριστείδη και της Μαριγώς .   Το έτος 1880 γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας . Σύντομα , όμως , εγκατέλειψε τις σπουδές του και ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τη δημοσιογραφία , αρχικά με το περιοδικό ¨ Ασμοδαίος ¨ . Στη συνέχεια δημοσίευσε διάφορα άρθρα στις περισσότερες Αθηναϊκές εφημερίδες καθώς και σε πολλά περιοδικά , υπογράφοντας άλλοτε μεν με το όνομά του και άλλοτε με διάφορα ψευδώνυμα . Εξέδωσε τα περιοδικά ¨ Θόρυβος ¨ και ¨ Πρωτεύουσα ¨.  Υπήρξε συνιδρυτής του σατυρικού ¨ Άστεως ¨ της Αθήνας .  Η λαμπρή δημοσιογραφική καριέρα του διακόπηκε απότομα ,το 1896 , λόγω κορύφωσης της σωματικής του ασθένειας που είχε ξεκινήσει πριν από δύο χρόνια . Έκτοτε παρέμεινε διανοητικά ανάπηρος , φτάνοντας ως την παραφροσύνη . Από το 1914 μέχρι τον θάνατό του το 1916 , αυτά τα δύο τελευταία χρόνια της ζωής του , τα πέρασε στο Δρομοκαΐτιο , όπου πέθανε από πνευμονία . Τεράστιο το λογοτεχνικό έργο που ¨ άφησε ¨ από διηγήματα , κριτικά δοκίμια , ποιήματα και διάφορα χρονογραφήματα .

               O Γιώργος Βιζυηνός ( 1849 – 1896 ) , πεζογράφος , ποιητής , λόγιος , γεννήθηκε στη Βιζύη της Ανατολικής Θράκης το 1849 . Η οικογένειά του πτωχή με πέντε αδέλφια από μικρά ορφανά . Το έτος 1872 οι παππούδες του τον στέλνουν να σπουδάσει στην Θεολογική Σχολή Χάλκης με προοπτική να γίνει ιερωμένος . Κατά την διάρκειαν των σπουδών του γράφει αξιόλογες ποιητικές συλλογές . Το έτος 1874 εγγράφεται στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας . Με δαπάνες του πλούσιου κηδεμόνα του Γεωργίου Ζαρείφη μεταβαίνει στη Γερμανία , όπου παρακολουθεί σεμινάρια Φιλολογίας και Φιλοσοφίας σε Γερμανικά Πανεπιστήμια . Το έτος 1884 επιστρέφει στην Ελλάδα , όπου και εκλέγεται Υφηγητής στην έδρα της Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας .

                Το έτος 1892 προσβάλλεται από φρενική νόσο και καταλήγει έγκλειστος  στις 14 Απριλίου 1892 στο Δρομοκαΐτιο Ψυχιατρείο . Εκεί ζει βυθισμένος στις ουτοπικές εμμονές του , για την εκμετάλλευση του μεταλλείου της πατρίδος του και στο παραληρηματικό πάθος του για τη νεαρά Μπετίνα Φραβασίλη μαθήτριαν του Ωδείου Αθηνών , την οποίαν ήθελε να νυμφευθεί . Πέθανε στις 15 Απριλίου 1896 , σε ηλικία 47 ετών .

               Φιλύρας Ρώμος ( 1888 – 1942 ) . Γεννήθηκε στο Δερβένι Κορινθίας . Το πραγματικό του όνομα Ιωάννης Οικονομόπουλος . Από το 1902 έχει εγκατασταθεί οικογενειακώς στον Πειραιά . Από τη μητέρα του κληρονόμησε τη θερμή και ζέουσα φύση , από τον πατέρα καθηγητή-φιλόλογο την αγάπη για τα γράμματα .

              Ταξιδεύει , και ταξιδευόμενος από μικρός στα όνειρα , σ’αυτή την ήπειρο , όπου δεν υπάρχουν σύνορα , προσπαθεί να εκφράσει τον δικό του κόσμο . Πρωτότυπος , φύση και ιδιοσυγκρασία , αν και διαβάζει πολύ και ενημερώνεται για τα πρόσφατα ρεύματα της λογοτεχνίας , αρνείται να ξεκλέψει ιδέες από τα βιβλία . Διαβάζει Σόλωνα , Παλαιά Διαθήκη , τους τραγικούς Αισχύλο και Σοφοκλή , τον Σαίξπηρ , μα πιο πολύ διαβάζει Όμηρο και Θείο Πλάτωνα .

              O Ρώμος Φιλύρας θα συνεργασθεί με εφημερίδες και περιοδικά της εποχής του , κυρίως με χρονογραφήματα και παρουσιάσεις βιβλίων . Η δημοσιογραφία τρώει λογοτέχνες , έλεγαν κάποτε .

               Υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό ως έφεδρος υπολοχαγός και πολέμησε στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913 , υποστάς κρυοπαγήματα . Αποτάχθηκε του στρατεύματος λόγω αφροδισίου νοσήματος ( σύφιλη ) το έτος 1924 .

               Από την εκδήλωση της ασθένειας ο κύκλος του Ρώμου Φυλίρα έχει κλείσει χωρίς επιστροφή . Παρά τον εγκλεισμό του στο Δρομοκαΐτιο δεν θα σταματήσει να γράφει . Όσο ζούσε έγραψε έξι ποιητικές συλλογές .

               Πέθανε , το έτος 1942 , άρρωστος , μοναχός , λησμονημένος , ενώ ήταν ακόμη νέος 46 ετών .

 
               Βασίλης Παλαμηδάς - Βόλος 15/11/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: