Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Καστανιά Τρικάλων


               Ένας ευλογημένος τόπος , προικισμένος με φυσικές ομορφιές και φιλόξενους ανθρώπους είναι το χωριό Καστανιά – Καλαμπάκας , σε απόσταση 58 χιλιομέτρων από τα Τρίκαλα , βορειοδυτικά του νομού .

              Ένα όμορφο ορεινό χωριό , σε υψόμετρο 850 μέτρα , κάτοικοι 160 , στη νότια Πίνδο , κτισμένο σε μια κατάφυτη περιοχή .

              Το πράσινο οργιάζει στην περιοχή , με τις καστανιές , καρυδιές , μηλιές , φουντουκές , οξιές , έλατα και πεύκα να δίνουν το ¨παρών¨ σ’ένα παραλήρημα της φύσης .

               Δίπλα στο χωριό υπάρχουν τα νερά των πηγών Σπίνος και τα νερά στη θέση Μπούρος . Τρεις οι βουνοκορφές της περιοχής . Οι Κρούνες ( 1239 μ. ) , Μοράβα ( 1930 μ. ) και Χιόλι ( 1970 μ. ) .

               Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την υλοτομία και την γεωργοκτηνοτροφία στις μεγάλες δασικές εκτάσεις , που υπάρχουν στην περιοχή .

               Στη Καστανιά παράγονται μήλα , κάστανα , φασόλια γίγαντες , τυρί φέτα , καθώς και γλυκά από σύκο και καρύδι . Αξιοθέατα του χωριού αποτελούν οι παραδοσιακές ταβέρνες και τα καφενεία , η περιοχή Γκούρα , το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου και η μονή Αγίου Νικολάου Σιαμάδων .

               Χειμερινοί επισκέπτες απολαύσαμε το όμορφο τοπίο και την ντόπια κουζίνα με το πρόβειο κεμπάπ και το κοκορέτσι καθώς επίσης και τα πεντανόστιμα φαγητά της ώρας .

               Στον περίπατο τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά σχεδιασμένα με την ντόπια αρχιτεκτονική παράδοση , που μοιάζουν με φρούρια . Τα πλακόστρωτα δρομάκια του χωριού και τις επίσης πλακόστρωτες πλατείες , με τα αιωνόβια πλατάνια να θυμίζουν περασμένες εποχές .

               Σπουδαίος γόνος της Καστανιάς υπήρξε ο κληρικός , λόγιος και ιατροφιλόσοφος Διονύσιος Πύρρος ( 1774 – 1853 ) . Εθνικός αγωνιστής διετέλεσε και πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρίας Αθηνών . Τοπικός εθνομάρτυρας θεωρείται και ο Κωνσταντίνος Παπαπολυμέρου , που απαγχονίστηκε στη Λάρισα επειδή αρνήθηκε να υπογράψει την υποδούλωση της Καστανιάς στον Αλή Πασά .

              Με τούτες τις λιτές γραμμές κλείνω το οδοιπορικό μου για την όμορφη Καστανιά , που κάνει φίλο και δικό της άνθρωπο κάθε επισκέπτη , που επιθυμεί να την γνωρίσει .

              Βασίλης Παλαμηδάς – Βόλος 10/2/2015  . 

Δεν υπάρχουν σχόλια: