Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Ένας φωτισμένος δάσκαλος


                   Για τις υπηρεσίες που προσέφερε , για πολλά χρόνια , στην Παιδεία , στον Πολιτισμό και στο κοινωνικό σύνολο , τιμήθηκε ο συνταξιούχος δάσκαλος Τάκης Παντελόπουλος από την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος .

                   Σε μια σεμνή τελετή , που έγινε στις 30-1-2015 ,  στο                                                                       στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης , μετά το λειτουργικό , ο Μητροπολίτης κ Ιγνάτιος του απένειμε τον ¨ Χρυσό Σταυρό ¨μετά Διπλώματος , ανώτατη τιμητική διάκριση της Τοπικής μας Εκκλησίας .

                   Ενώπιον πυκνού ακροατηρίου ο δάσκαλος , λαογράφος και συγγραφέας Κώστας Λιάπης μίλησε με θέμα : ¨ Αρχοντής Παντελόπουλος , ο άνθρωπος , ο παιδαγωγός , ο πνευματικός δημιουργός ¨ . Αναφέρθηκε στην πορεία του Παντελόπουλου , στα σχολεία που υπηρέτησε , στους συλλόγους , τα ιδρύματα και τα σωματεία , που πρόσφερε εθελοντική και ανιδιοτελή εργασία και γενικά στις αρχές που τον διέκριναν , να είναι πάντα ¨ κοντά στον συνάνθρωπο ¨ .

                    Δεύτερος ομιλητής ο Αρχιμανδρίτης Επιφάνειος Οικονόμου ,  με τίτλο : ¨ Η Εκκλησιαστική Διακονία του Αρχοντή Παντελόπουλου ¨ . Αναφέρθηκε στα εκκλησιαστικά πόστα , που υπηρέτησε ο Τάκης Παντελόπουλος πάντοτε με αίσθημα ευθύνης και με διάθεση προσφοράς .

                    Ακολούθησε κάτι το πρωτότυπο και μοναδικό , που δεν συναντάμε σε τέτοιου είδους συνάξεις . Ανέβηκαν στο ¨ βήμα ¨ τρεις πρώην μαθητές του Δημοτικού και μίλησαν για τον δάσκαλό τους κ Παντελόπουλο . Δύο κυρίες η Εύη Αναγνώστου και η Φένια Κωστούλα , φιλόλογοι και ο Αντώνιος Καπάλας , οδοντίατρος , μίλησαν με θέμα : ¨ Αναμνήσεις από τον δάσκαλό μας Αρχοντή Παντελόπουλο ¨ . Μας πήγαν πολλά χρόνια πίσω . Στα παιδικά χρόνια του Δημοτικού Σχολείου , όπου ο δάσκαλος είχε την ευθύνη με την διδασκαλία του να προκαλεί το ενδιαφέρον του μαθητή . Πολλές φορές , εκτός προγράμματος , μας μιλούσε για ποίηση , λογοτεχνία , μουσική , θέατρο . Βλέπαμε και ακούγαμε εικόνες και ακούσματα για πρώτη φορά . Και ήταν μαγικές εκείνες οι στιγμές .

               Ακολούθησε ομιλία του Τάκη Παντελόπουλου με θέμα : ¨ Ο δάσκαλος μορφή στο σχολείο και στη κοινωνία ¨. Μίλησε για τον ρόλο του δασκάλου σήμερα . Ο δάσκαλος είπε , δεν πρέπει να περιορίζει τις δραστηριότητες και επικοινωνίες του μόνοστο σχολείο.

Του δίνεται η ευκαιρία να βγει και έξω από την αίθουσα του σχολείου ωθώντας τα παιδιά , να πάρουν μια αντίληψη του τι γίνεται στην κοινωνία .

               Κλείνοντας την εκδήλωση ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ Ιγνάτιος , κατέληξε : ¨ Στο πρόσωπο του κ Παντελόπουλου βλέπουμε έναν άνθρωπο , που υπήρξε όντως ένας δάσκαλος και ταυτόχρονα και άνθρωπος της Εκκλησίας και του πολιτισμού , συγγραφέας , ένας άνθρωπος με ολοκληρωμένη προσωπικότητα ¨ .

               Αγαπητέ και φίλτατε Τάκη . Θα πρέπει να αισθάνεσαι πανευτυχής γιατί η Βολιώτικη κοινωνία και όχι μόνο , αναγνωρίζει το έργο σου . Οι κόποι σου δεν πήγαν χαμένοι . Έπιασαν τόπο . Το  ¨ χωράφι ¨ που έσπειρες , έδωσε καρπούς . Διέπλασες χαραχτήρες ανθρώπων αξίων να στελεχώσουν τις αυριανές κοινωνίες .

 

               Β.Π. – Βόλος 31/1/2015

 

                           

Δεν υπάρχουν σχόλια: