Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Έχει ανάγκη ο τόπος από προσφορές


               Μέρες του Γενάρη του 2015 . Το Μετεωρολογικό Δελτίο προβλέπει ακραία καιρικά φαινόμενα στη Βόρεια Ελλάδα . Βροχές και καταιγίδες πλήττουν τις ορεινές περιοχές .

               Εκεί στην Ήπειρο , τα αγριεμένα νερά του ποταμού Άραχθου παρέσυραν και γκρέμισαν το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, το στολίδι των Τζουμέρκων . Και ποιος δεν δάκρυσε για την καταστροφή . Γιατί ένα γεφύρι όπως αυτό , δεν είναι απλά ένα πέτρινο κτίσμα , όσα χρόνια κι αν έχουν επάνω του . Είναι ένα ζωντανό μνημείο της Αρχιτεκτονικής Παράδοσης , ένα κομμάτι της ιστορίας αυτού του τόπου , δείγμα πολιτισμού και διαχρονικός μάρτυρας της ελληνικής μαστοριάς και τέχνης . Η κατάρρευσή του συγκλόνισε . Σαν  να έφυγε ένα κομμάτι από τον κάθε Έλληνα , όχι μόνο των Ηπειρωτών .

               H Oικογένεια Λούλη , βαθιά δεμένη με τον τόπο καταγωγής,

δεν μπορούσε να μείνει αδιάφορη μπροστά στην καταστροφή . Με το γεφύρι  της Πλάκας την συνδέουν συναισθηματικοί δεσμοί , από το 1866 , έτος κατασκευής , όταν ο εκ των προγόνων της οικογένειας Ιωάννης Λούλης ( αδελφός των 4 αδελφών-ιδρυτών της αλευροβιομηχανίας Βόλου ) είχε κάνει μεγάλη οικονομική χειρονομία.

              Στις μέρες μας , ο Ηπειρώτης την καταγωγήν , 29χρονος Βολιώτης βιομήχανος Νίκος Λούλης προσφέρθηκε να παράσχει οικονομική συνδρομή για να αποκατασταθεί το γεφύρι .

             Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε , τέτοιες προσφορές , που στηρίζουν τον πολιτισμό και την παράδοση του τόπου , είναι άξιες επαίνου .

            Μακάρι πρωτοβουλίες , σαν αυτή του κ Λούλη , να βρουν μιμητές , για το καλό της πατρίδος μας .

           

            Βασίλειος Παλαμηδάς – Βόλος 5/2/2015 .

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: