Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Τα γεράματα


               Τα γεράματα είναι μια χρονική περίοδος της ζωής μας αναπόφευκτη και δύσκολη . Και τούτο γιατί στα χρόνια αυτά παρουσιάζονται φθορές και βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό λόγω της πολυετούς χρήσης .

             ¨Αυτού που είσαι ήμουνα και εδώ που είμαι θ’άρθεις ¨. Φράση που λένε συνήθως οι ηλικιωμένοι στους νέους , όταν αυτοί ειρωνεύονται τις αδυναμίες των γηρατειών . Κάποτε και οι γέροντες ήταν νέοι , αλλά και οι νέοι θά’ρθει ο καιρός που θα γεράσουν και τότε τους περιμένει η ίδια μοίρα . Τα νιάτα και τα γεράματα είναι στάδια , που τα περνάνε όλοι με τη σειρά τους . Σχετικός με την παροιμία είναι ο λόγος του Απολλόδωρου : ¨ Μη περιφρονείς , ω Φιλίνε , τις συνήθειες των γερόντων , που θα αποκτήσεις και συ όταν γεράσεις ¨ .

              O δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Δήμου , έγραψε στο ¨ ΕΘΝΟΣ ¨ , πριν από χρόνια ,  χρονογράφημα σχετικό με το θέμα και έδωσε τον τίτλο ¨ Αναπηρίες ¨ :

          ¨ Έχετε οδηγήσει ποτέ σαράβαλο αυτοκίνητο , υπερήλικο ; Αναρωτιέσαι την κάθε στιγμή , αν θα κινείται την επομένη . Περιμένεις τη βλάβη και δεν ξέρεις που θα χτυπήσει . Ζεις σε συνεχή ανασφάλεια . Μόλις φτάσεις , κάνεις το σταυρό σου που τα κατάφερες , χωρίς να είσαι σίγουρος πως όταν το ξαναχρειαστείς θα πάρει μπροστά . Ετσι νιώθει και ο γέροντας το σώμα του . Κάθε πρωί που ξυπνά , δεν ξέρει αν μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι και κάθε βράδυ που κοιμάται  , αναρωτιέται αν και πως θα ξυπνήσει το πρωί και κάθε στιγμή περιμένει την επόμενη βλάβη .

             ¨Γήρας ολόκληρος εστί πήρωσις – πάντα έχει και πάσινενδεί ¨

 Έγραφε ο σοφός Δημόκριτος . Μετάφραση : ¨ Το γήρας είναι ολόκληρο αναπηρία . Τα πάντα έχει και τα πάντα του λείπουν¨ . Αλλά η πείρα της ζωής που κουβαλάει ο γέροντας , τον κάνει να νιώθει πιο ανάπηρος .

              Κάποτε , τουλάχιστον , οι γέροντες είχαν μεγαλύτερο κύρος . Τα άσπρα μαλλιά προκαλούσαν σεβασμό και η συμβουλή του γεροντότερου ζύγιζε περισσότερο . Η εποχή αυτή επιβιώνει μόνο στα παραμύθια και στα παλιά μυθιστορήματα . Τώρα η ζωή τρέχει με χίλια . Ο αργός γέρος είναι μόνο σαβούρα , ένα ενοχλητικό έρμα από το οποίο δεν ξέρουμε πως να απαλλαγούμε . Τον παρκάρουμε σ’ένα γηροκομείο και τον ξεχνάμε . Ή τον αφήνουμε μόνο σε μια γκαρσονιέρα και ανακαλύπτουμε το θάνατό του με μεγάλη καθυστέρηση .

               Ναι : Οι γέροι δεν είναι μόνο δυστυχισμένοι καιανασφαλείς , αλλά και ανεπιθύμητοι . Τα άσπρα μαλλιά δεν προσδίδουν πια καμία αίγλη .

               Οπότε ...  

               Οπότε καταργήθηκαν τα άσπρα μαλλιά . Οι εννέα στους δέκα υπερήλικες τα βάφουν . Καταργήθηκαν και τα γηρατειά . Ελάχιστοι γέροι κυκλοφορούν , γριές δε καθόλου . Μόνο άτομα τρίτης ηλικίας . Καλλυντικά , λίφτιγκ , ινστιντούτα , συμπληρώνουν την φενάκη . Πεθαίνουμε με κορακάτο μαλλί και τη μάσκα της νιότης πάνω στο ερειπωμένο πρόσωπο ¨ .

              

                Β.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια: