Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Γυναίκα πράκτορας ερωμένη του Αϊστάιν


               Στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον δεσπόζει το άγαλμα του πατέρα της ¨ Σχετικότητας ¨ , το οποίο κατασκεύασε ο διάσημος γλύπτης Σεργκέϊ Κονέκοφ . Ο Κονέκοφ γνώρισε την όμορφη σύζυγό του Μαργαρίτα Κονέκοβα στον Αϊστάιν , ο οποίος υπέκυψε στη γοητεία της και έζησε έναν παθιασμένο και αδιέξοδο έρωτα , όπως αποδείχθηκε από τα γράμματα που της έστελνε .

             ¨ Όλα θυμίζουν εσένα ¨ της έγραφε , σε μία από τις εννέα επιστολές που δημοπρατήθηκαν πριν από 15 χρόνια από τον οίκο Σόθμπις .

              Όταν η Κονέκοβα επέστρεψε στη Ρωσία της χάρισε το χρυσό του ρολόϊ . Το πάθος του γι αυτήν τον είχε τυφλώσει . Το 1936 μετά τον θάνατο της συζύγου του της δεύτερης , σε ηλικία 66 ετών ξαναζούσε τη χαρά του έρωτα . Δεν ήξερα , όμως , ότι η αγαπημένη  του ήταν πράκτορας της διαβόητης KGB και ο έρωτάς τους ήταν απλά άλλη μία αποστολή ... 

              Mέχρι σήμερα κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα για πόσο καιρό ο Αϊστάιν και η Κονέκοβα ερωτοτροπούσαν . Η σχέση τους για πολλές δεκαετίες ήταν άγνωστη και είδε το φως της δημοσιότητας όταν ανακαλύφθηκαν τα γράμματα που της έστελνε , μετά απο το 1945 , οπότε η Κονέκοβα γύρισε στη Μόσχα . Από αυτά αντλούνται και οι περισσότερες πληροφορίες .

              Η Μαργαρίτα Κονένοβα είχε μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες απο τη δεκαετία του 1920 μαζί με το γλύπτη σύζυγό της . ¨ Αποστολή της πεπειραμένης κατασκόπου ήταν η συλλογή πληροφοριών και ο επηρεασμός των επιστημόνων ¨. Αυτό έγραφε στα απομνήμονεύματά του , ο επικεφαλής προγραμμάτων πυρηνικής κατασκοπείας της ΕΣΣΔ Πάτελ Σαντομπλάτωφ .

             Ένα από τα σημαντικά της όπλα ήταν η ομορφιά της , την οποία αρχικά χρησιμοποίησε για την προσέγγιση του Αμερικανού φυσικού Ρόμπερτ Οπενχάϊμερ και του αυτοεξόριστου Αλβέρτου Αϊνστάιν . Και τους δύο τους είχε γνωρίσει στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον .

             Στόχος της ήταν να αποσπάσει πληροφορίες από τον Αϊνστάιν σχετικές με την ατομική βόμβα , που οι επιστήμονες είχαν προτείνει στον Πρόεδρο Ρούσβελτ , να κατασκευάσουν πριν από τους Γερμανούς .

            Τελικά η Κοκένοβα δεν μπόρεσε να αποσπάσει τις κρίσιμες ατομικές πληροφορίες που επεδίωκε .

            Άγνωστο επίσης παραμένει αν ο Αϊνστάιν έμαθε ποτέ την αλήθεια για τον υποτιθέμενο έρωτα της Κονέκοβα .

           Β.Π.- Δεκέμβριος 2014  . 

 
                                                                                                                                          

Δεν υπάρχουν σχόλια: