Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Διδακτικό μεταφορικό παράδειγμα


               Είναι λίγοι οι άνθρωποι που προσαρμόζονται στις αλλαγές . Και αυτοί οι λίγοι προσπαθούν να τις καταλάβουν . Οι αλλαγές είναι γρήγορες στην εποχή μας . Άνθρωποι , επιχειρήσεις και λαοί που έχουν την δυνατότητα να προσαρμοσθούν στις αλλαγές , αξιοποιούν τις ευκαιρίες που πάντα αυτές προσφέρουν .

               Σήμερα μια κοινωνία προοδευτική ή συντηρητική αντιδρά ανάλογα σε κάθε νέο . Μας αρέσει ή όχι , η αδράνεια έχει κόστος και δυστυχώς , αυτοί που δεν θέλουν να αλλάξουν ¨ παπούτσια ¨ έρχεται κάποια στιγμή που θα πληρώσουν ακριβά το τίμημα . Μεγάλος εχθρός η αδράνεια . Κάθε λεπτό , κάθε ώρα και κάθε μέρα , συμβαίνουν πολυάριθμες αλλαγές , που θα επηρεάσουν τη ζωή μας . Όσοι τις αντιλαμβάνονται ¨ πρόλαβαν το τρένο ¨ , για τους άλλους είναι πολύ αργά .

              Το πολύ σωστό και διδακτικό μεταφορικό παράδειγμα εδώ είναι ο βάτραχος . Όπως όλοι γνωρίζουμε , ο βάτραχος έχει την ικανότητα να πηδάει με ευκολία στο νερό . Έτσι , αν τον ρίξει κανείς μέσα σε μιά κατσαρόλα με ζεματιστό νερό , ο βάτραχος με ευκολία θα πηδήξει για να μην καεί . Αντίθετα , αν τον βάλουμε σε μία κατσαρόλα με νερό κανονικής θερμοκρασίας και αρχίσουμε να την αυξάνουμε σιγά-σιγά , τότε ο βάτραχος θα βράσει και θα έχουμε μια καταπληκτική βατραχόσουπα ! Γιατί συμβαίνει αυτό ; Δεν το καταλαβαίνει ότι βράζει ; Ασφαλώς και το καταλαβαίνει . Αλλά όταν πλέον το αισθάνεται , είναι ήδη αργά . Διότι έχει χαλαρώσει τόσο πολύ στο χλιαρό νερό , που δεν έχει τη δύναμη να πηδήξει από την κατσαρόλα όταν αυτό αρχίσει πλέον να βράζει .

               Πολλοί άνθρωποι , πολλές επιχειρήσεις και χώρες , αποτυγχάνουν , γιατί είναι ¨βάτραχοι¨. Δεν αντιλαμβάνονται εγκαίρως τις βαθμιαίες αλλαγές . Όταν , όμως , αυτές συσσωρευθούν και ξαφνικά γίνουν αντιληπτές , είναι αργά . Δεν έχουν πλέον τις δυνάμεις , την οικονομική ευρωστία , το κατάλληλο ηθικό , για να αποτρέψουν το μοιραίο . 
              Β.Π.                                             

Δεν υπάρχουν σχόλια: