Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Όμηρος και Μαραθώνιος


               Τριάντα πέντε χιλιάδες Έλληνες και ξένοι έλαβαν μέρος χθες , Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014 , στον αυθεντικό Μαραθώνιο που οργανώνεται κάθε χρόνο στην Αθήνα . ¨ Απομιμήσεις ¨ του Μαραθωνίου διεξάγονται και σε πολλές άλλες πόλεις του πλανήτη , όπως για παράδειγμα στη Νέα Υόρκη , στο Λονδίνο και στο Βερολίνο. Φυσικά ο Μαραθώνιος συμπεριλαμβάνεται στα αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων και καθιερώθηκε από την πρώτη ιστορική Ολυμπιάδα του 1896 στην Αθήνα , όπου νικητής της διαδρομής των 42.195 χλμ. στέφθηκε ο Σπύρος Λούης .

               Έβλεπα να τρέχουν οι Μαραθωνοδρόμοι της Κυριακής και σκεπτόμουν ότι εκείνος ο απλός οπλίτης , ο Φειδιππίδης – αν αυτό είναι το ορθό όνομά του – που το 490 π.χ. μετά τη νίκη των Αθηναίων εναντίον των Περσών στον Μαραθώνα ξεκίνησε τρέχοντας για να φέρει όσο ταχύτερα γινόταν την χαρμόσυνη είδηση στην Αθήνα , ποτέ δεν θα φανταζόταν, ότι ο αυθόρμητος ενθουσιασμός θα γινόταν μετά από είκοσι πέντε αιώνες παγκόσμιος θεσμός αθλητισμού και ότι χιλιάδες άνθρωποι θα έτρεχαν για να καλύψουν την απόσταση που εκείνος είχε διανύσει και να δοξαστούν ! Ποιά Πυθία θα του έλεγε ότι η διαδρομή για να πει το ¨νενικήκαμεν¨ δεν θα σταματούσε στην Αθήνα αλλά θα συνεχιζόταν μέχρι το Τόκιο , τη Μόσχα , τη Μελβούρνη , το Λός Άντζελες , το Μεξικό , τη Στοκχόλμη , το Παρίσι και ότι δεν θα υπήρχε τέρμα σ’αυτή την πορεία και αυτός ο απλός οπλίτης θα πίστευε στα λόγια της ; Αν αναλογισθεί κανείς πόσο μοναδικός είναι ο πλούτος της Ελλάδας και μόνο από τον Μαραθώνιο , πρέπει να συγκλονίζεται .

               Μυθικός όμως είναι και ένας άλλος πλούτος , αυτός που άφησε στην Ελλάδα ο Όμηρος . Ίσως δεν υπήρξαν , ούτε θα υπάρξουν ωραιότερα ποιήματα από εκείνα που έπλασε η φαντασία του Ομήρου στην Ιλιάδα και στη Οδύσσεια . Έχουν παρέλθει είκοσι επτά αιώνες από τότε και τα δύο αυτά συναρπαστικά έπη έχουν μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες , έχουν κυκλοφορήσει σε βιβλία , έχουν συμπεριληφθεί στην σχολική ύλη , έχουν μεταμορφωθεί σε ¨κόμικς¨, έχουν γίνει θεατρικά έργα , έχουν εμπνεύσει ζωγράφους , έχουν μεταφερθεί στην κινηματογραφική οθόνη και συνεχίζουν να γυρίζονται ταινίες με τις μάχες του Τρωικού Πολέμου , τα κατορθώματα του Αχιλλέα , τον Δούρειο Ίππο και τις περιπέτειες με τον Πολύφημο , τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη που συναντήσε στο ταξίδι της επιστροφής του στην Ιθάκη ο Οδυσσέας . Αν ήταν δυνατόν να έρθει ξανά στη ζωή ο Όμηρος θα εισέπραττε τόσα χρήματα από συγγραφικά δικαιώματα , όσα είναι και τα δισεκατομμύρια που χρωστάει η χώρα μας στο ΔΝΤ και τις Βρυξέλλες !

               Να ήξερε άραγε ο Όμηρος ποια θα ήταν η πορεία στο χρόνο των δημιουργημάτων του ; Μπορούσε άραγε να προβλέψει ότι μια μέρα οι άνθρωποι θα αποκτούσαν κάτι μαγικά κουτιά που θα τους πρόβαλαν εικόνες με ¨ ζωντανούς ¨ τους ήρωές του ; Αλλά και εμείς σήμερα αξιολογούμε άραγε πόσο μοναδικός και πολύτιμος θησαυρός είναι αυτός που κληρονομήσαμε από τον Όμηρο , τον τυφλό εκείνο ποιητή που έβλεπε μόνο με τη φαντασία του .
              Αλεξ. Στεφανοπούλου - ¨Έστία¨, Αθήνα 10-11-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: