Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Κρίση ή παρακμή διανύει η Ελλάδα ;


               Ο καθηγητής κ Χρήστος Γιανναράς , σε μια διάλεξή του στο

¨ Χατζηγιάννειον¨ Πολιτιστικό Κέντρο Λάρισας , την Παρασκευή 14-2--2014 , ανέλυσε διεξοδικά το  θέμα ¨ Η Ελλάδα σήμερα . Κρίση ή Παρακμή ¨ .

              Ήταν μια εκδήλωση προβληματισμού και  όχι ακριβώς ομιλία , όπως θέλησε να την ονομάσει και ο ίδιος σημειώνοντας χαραχτηριστικά ότι ¨ βρισκόμαστε όλοι εδώ απόψε για να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας , τους προβληματισμούς μας , για τη κατάσταση της χώρας μας , και ως προέκταση και τη δική μας . Όλοι πρέπει να κοινωνήσουμε αυτά που μας ταλαιπωρούν , λόγω της οικονομικής δυσπραγίας , βάζοντας τον δικό του προβληματισμό . Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται σε φάση κρίσης ή παρακμής άραγε ¨.

              Απαντώντας με αυτό , ότι κατά τη δική του άποψη είναι μάλλον ¨παρακμή ¨. Διότι την ίδια κατάσταση με τη χώρα μας βιώνουν , όπως σημείωσε , και άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου . Όμως η κατάσταση είναι διαφορετική , και δείχνει ότι πρόκειται για

Παρακμή .

              Στη χώρα μας , στα χρόνια προ της κρίσης εισέρρευσε πακτωλός χρημάτων , για να συμπορευθεί η οικονομία της , με την οικονομίαν άλλων ευρωπαϊκών χωρών .

              Και τι έγινε από την εισροή αυτών των χρημάτων ; Έγιναν έργα ανάπτυξης , προόδευσε η οικονομία . Η απάντηση : Το αντίθετο

Τα χρήματα που εισέρρευσαν ¨εκλάπησαν , φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό . Οι Έλληνες έχασαν ευκαιρίες και αντί να πάνε ένα βήμα μπροστά , τα τελευταία διακατέχονται από μια μανία καταναλωτισμού , αυτοπροβολής , κάνοντας αυτά τα στοιχεία κυρίαρχα μοντέλα και σύγχρονα πρότυπα ζωής .

              Ο κ Γιανναράς έθεσε ακόμη πολλούς προβληματισμούς για τη σημερινή κατάσταση του Έλληνα , για τη γενικότερη κατάσταση της Ελλάδος .

              Το ζήτημα , είπε χαραχτηριστικά , είναι ένα . Πόσο ψηλά βάζει ο καθένας από εμάς τον πήχη της ανάπτυξης . Τι θέλει από τη ζωή και τι είναι αυτό που πραγματικά του δίνει χαρά , ώστε να του φέρνει μια ικανοποίηση υπαρξιακή .

 

               Β.Π. – Βόλος 15-2-2014 .                

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: