Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

¨ Μικρά Αγγλία ¨


 

 

               Είναι η καινούργια ταινία του Παντελή Βούλγαρη Νο1 Έλληνα σκηνοθέτη μετά τον άδοξο θάνατο του Θ . Αγγελόπουλου . Φίλος , λοιπόν , ο Βούλγαρης από το πρώτο του φιλμ ¨ Το προξενιό της Άννας ¨ , που επρόκειτο για την τότε μούσα του , τη δική μας , Άννα Βαγενά .

                Τώρα ο Παντελής παντρεμένος με τη μυθιστοριογράφο Καρυστιάνη Ιωάννα , που έκανε και το σενάριο της ταινίας που ανέφερα στον τίτλο ¨Μικρά Αγγελία¨, που είναι το μυθιστόρημα της γυναίκας του .

                Το σενάριο αναφέρεται στη ζωή των γυναικών στα νησιά μας που σχεδον όλοι οι άνδρες είναι ταξιδιάρηδες . Το συγκεκριμένο νησί είναι η Άνδρος των δικών μας εφοπλιστών , γι’αυτό βάφτισαν και το πλοίο ¨Μικρά Αγγελία¨ για να διακρίνεται από τη ¨Μεγάλη Βρετανία ¨.

                Η Άνδρος είναι ένα πανέμορφο νησί που έχουν να λένε όσοι το έχουν επισκεφθεί όπως και ο γράφων αλλά ... καλοκαίρι . Τώρα ο Βούλγαρης μας δείχνειτηνόμορφηΆνδρο

τον χειμώνα παρακαλώ με τα θηριώδη κύματα να χτυπούν τους γυμνούς βράχους του νησιού . Νυχτερινά πλάνα με φεγγάρι , με βροχή ακόμα και με χιόνι και φυσικά φτάνουμε στο ζουμί τη ζωή των ναυτικών κατοίκων , τις γυναίκες χωρίς άντρα (ταξιδιάρηδες) , τη μονοτονία και την ζωή δύο κοριτσιών των ηρωίδων της ταινίας , που είναι αδερφές την εικοσάχρονη Όρσα και τη μικρότερή της και ατίθαση Μόσχα . Μαμά η καπετάνισσα Μίνα , που ο άντρας της καπετάνιος συνέχεια ταξιδεύει ... εξ ου και το τραγούδι ¨ καπεταναίοι και τόσοι άλλοι λοστρόμοι , ναύτες , μηχανικοί . Καθένας έχει και τον καημό του , έτσι είμαστε όλοι εμείς οι ναυτικοί ¨ .

               Φυσικά έχουμε και το έρωτα των δύο κοριτσιών που αναφέραμε , της Όρσας που αγαπάει τον νεαρό υποπλοίαρχο Σπύρο Μαλταμπέ , αλλά και αυτός θα ζητήσει και θα παντρευτεί τη μικρότερη αδελφή της , την ατίθαση Μόσχα , που ήταν και πιο όμορφη .  Η μαμά καπετάνισσα την έδωσε την κορούλα γιατί δεν ήξερε το πάθος της άλλης , φυσικά όλα ταύτα , που σας τα λέω σε ελαφρό στιλ έχουν μορφή τραγική στην ταινία και γίνονται χειρότερα όταν ο γαμπρός Σπύρος επιστρέφει σε μερικά χρόνια πλούσιος και ιδιοκτήτης του καραβιού ¨Μικρά Αγγλία¨ . Φυσικά όλα ταύτα ακολουθούν μια μακρά διαδρομή είκοσι ετών από το 1930 μέχρι το 1950 , που όπως αντιλαμβάνεστε ήταν μέσα και ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος , με τις πολυάριθμες ναυτικές τραγωδίες , όταν τα γερμανικά υποβρύχια βύθιζαν κάθε συμμαχικό φορτηγό πλοίο και τη συμφορά στο νησί , όταν διαβαζόταν ο κατάλογος των αντρών που πνίγηκαν .

              Οι περίφημες φωτογραφίες που ανέφερα παραπάνω είναι του Σίμου Σαρκεντζή , αλλά ο φίλος μου Βούλγαρης λόγω της γυναίκας του της Ιωάννας το τράβηξε σε μάκρος το φιλμ θέλοντας να δώσει όλη τη ναυτική νησιώτικη τραγωδία .

               Η διεύθυνση των ηθοποιών φοβερή , μιας και ο Βούλγαρης είναι πια ώριμος για μεγάλα πράγματα στον Ελληνικό κινηματογράφο .
               Ταινία λοιπόν ποταμός με έρωτες , νησιώτικους γάμους , γεννήσεις παιδιών και ... θανάτους ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: