Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Το ιστορικό ¨ΟΧΙ¨

Κάθε χρόνο, τέτοιο καιρό, στον εορτασμό της επετείου του μεγάλου ¨ΟΧΙ¨ της 28ης Οκτωβρίου του 1940, έχουμε ξανά και μανά το ίδιο τροπάριο . Ποιος είπε το¨ΟΧΙ¨;
Ο Ιωάννης Μεταξάς ή ο λαός ;

Ένα ψεύτικο δίλημμα, μόνο και μόνο για να μειωθεί και να ακυρωθεί ο δικτάτορας Μεταξάς. Μόνο ένας ηλίθιος θα αμφέβαλλε για το δεδομένο ¨ΟΧΙ¨ του ελληνικού λαού, που θα έπαιρνε τα όπλα, όποια κι αν ήταν η απάντηση του Μεταξά στο Ιταλικό τελεσίγραφο.

Είτε το θέλουμε όμως, είτε όχι, είτε μας αρέσει, είτε όχι, είτε καλώς, είτε κακώς, αυτός ο άνθρωπος βρέθηκε στο τιμόνι της Ελλάδος εκείνη τη δεδομένη στιγμή, κι αυτός είπε το επίσημο ¨ΟΧΙ¨, που συμφωνούσε βεβαίως με το κοινό λαϊκό αίσθημα, κυριολεκτικά κι όχι μεταφορικά ή συμβολικά.

Για τους λάτρεις της πραγματικής ιστορίας, που γράφει και δεν ξεγράφει, ο άνθρωπος που εισέπραξε το ¨ΟΧΙ¨ , ο Ιταλός πρέσβης Εμμανουέλε Γκράτσι, φρόντισε προς τιμήν του, να διασώσει ολόκληρο τον δραματικό διάλογο, που έκανε με τον δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940. Επί πλέον η επιστράτευση κηρύχθηκε άμεσα, την ίδια μέρα, που σημαίνει ότι για το επίσημο ελληνικό κράτος, δεν υπήρξε ουδεμία αμφιταλάντευση ή δισταγμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: