Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Ποίηση και ποιητές

Ποίηση και ποιητές . Ένα θέμα που πάντα θα μένει ανεξάντλητο. Με αφορμή μια ποιητική βραδιά, ο βετεράνος δημοσιογράφος Γιάννης Μαντίδης έγραψε ένα σχετικό κείμενο με τίτλο ¨Ποιητές στην Εξωραϊστική¨ :

¨Δεν έχω γράψει ουτ’ ένα ποίημα στη ζωή μου, ουτ’ ένα σύντομο γιαπωνέζικο, χάϊ – κάϊ που ήταν κάποτε στη μόδα. Την περασμένη Δευτέρα 28-3-2011 μάλιστα, στην έξοχη ποιητική βραδιά της ¨Εξωραϊστικής¨, είδα πόσο άδειος πρέπει νιώθει κανείς, όταν δεν έχει κάνει έστω κι ένα στίχο.

Πριν όμως μπω στην εκδήλωση, πρέπει να πάω χρόνια πίσω. Να συναντήσω έναν παλιό αξέχαστο συνάδελφο και φίλο, τον Λεφτέρη Ραφτόπουλο, μια απ’ τις πρώτες πέννες στο σινάφι μας και ποιητή με ονοματεπώνυμο, να ξαναθυμηθώ κάτι που μου λεγε για τους ποιητές της εποχής : ¨ Ξεχωρίζω έναν δικηγόρο νεαρό. Έχει φλέβα ποιητική κι αν συνεχίσει θα γίνει μεγάλο όνομα ¨. Ο ταλαντούχος ποιητής, νέος τότε δικηγόρος, ήταν ο τιμώμενος σήμερα Μιχάλης Μπάστας, που είχε βραβευτεί την εποχή εκείνη στον λογοτεχνικό διαγωνισμό του Δήμου Βόλου, με τον Ραφτόπουλο μέλος της κριτικής επιτροπής, που του απένειμε το δεύτερο βραβείο ποίησης .

Ναι , τον θυμάμαι τον Λεφτέρη, τον φειδωλό στα ¨μπράβο¨ του, ξεχωριστό συνάδελφο, να νοιάζεται , να μου μιλάει για την ποίηση του Μιχάλη, που όμως στη συνέχεια δόθηκε στη θεά θέμιδα, παραμελώντας την ερωτιάρα μούσα Ερατώ. ¨ Έτσι τα έφερε η ίδια η ζωή¨, μου εξήγησε χρόνια αργότερα, ο ίδιος φίλος νομικός, νοσταλγώντας τον έρωτά του για την Ποίηση, που κατά κάποιον τρόπο, την θυσίασε για χάρη της Δικαιοσύνης. Κι ίσως αυτός ο πόθος κι ο καημός του να ΄ναι έμμετρος στη ¨Βροχή¨, το θαυμάσιο ποίημά του.

Κόσμος πολύς τίμησε την εκδήλωση, η ¨Εξωραϊστική¨ στις καλύτερες στιγμές της. Ο Βόλος, σκέφτηκα, στις δύσκολες μέρες που περνάμε, έρχεται ν’ανασάνει στον πολιτισμό και μάλιστα στον ποιητικό λόγο, είδος που σήμερα δεν πουλάει. Πόσοι ήταν οι ποιητές και πόσοι οι φίλοι της ποίησης ; Δεν ξέρω. Όσους και να πω λιγότεροι θα ήταν. Ξέρω όμως ότι η συντριπτική πλειονότητα των ακροατών, πρέπει να ήταν δικηγόροι. Πάνω από...εφτακόσιοι, μου λέει ένας φίλος νομικός, υπάρχουν, απασχολούνται ή παρεπιδημούν στην πόλη. Κάποιοι από δαύτους μάλιστα, μαθαίνοντας ότι ο Μπάστας, εκτός από έγκριτος δικηγόρος, είναι και βραβευμένος ποιητής, έσπευσαν να τον συγχαρούν ή με κάποια συστολή να πληροφορηθούν πως γίνεται να βγουν στο φως νεανικά τους ποιήματα που έχουν κρυμμένα στο συρτάρι ...

Στην ¨Εξωραϊστική ¨ ! Το μέλλον του ποιητικού μας Βόλου βρίσκεται ΄κει, στη φιλόξενη αίθουσά της, όπως τον παλιό καλό καιρό. Η πρόεδρος της Λέσχης Μαρία Παλιούρα-Γαλανού έχει ανοιχτό μυαλό και όρεξη για καινούργιες εκδηλώσεις. Ποιητές υπάρχουν, αρκεί να τους ανακαλύψουμε. Και πριν απ’ όλους , να ξαναθυμηθούμε κάποιους που έφυγαν κι άφησαν πίσω τους σπουδαίο ποιητικό έργο, καιρός να το γνωρίσουν και οι νεότεροι. Η ¨συνταγή¨ της σειράς ποιητικών εκδηλώσεων, με βάση μια Καβάφεια στροφή είναι επιτυχημένη : ¨ Με μουσικές εξαίσιες ( του κιθαριστή Γιώργου Φουντούλη, με φωνές...¨ ( του καλλιτεχνικού ζεύγους Μητσάκη-Γκιζά) και με τις αναλύσεις των διανοητών Βασίλη Αναγνωστόπουλου και Κώστα Λιάπη, θα πρέπει να συνεχιστεί. Και μεις οι άλλοι να πλαισιώνουμε την Ποίηση, μετρώντας και την πίεσή μας κάπου-κάπου. Δεν είμαστε για μεγάλες συγκινήσεις ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: