Σάββατο 2 Μαΐου 2009

Περί ελληνικής Γλώσσας

Όπως είναι γνωστόν, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πέντε είναι οι ομιλούμενες επίσημες γλώσσες : Γαλλική, Αγγλική, Γερμανική, Ιταλική, Ισπανική. Οι γλώσσες που αποκλείστηκαν είναι : Ελληνική, Ολλανδική, Πορτογαλική, Δανική, Φιλανδική, Σουηδική. Έτσι, δεν έχουμε μόνον δύο οικονομικές ταχύτητες στην Ένωση. Έχουμε ανάλογες ταχύτητες στη πολιτική και στη γλώσσα.

Η Ελληνική Γλώσσα , για την οποία Άγγλος Φιλόσοφος του 19ου αιώνα έγραψε ότι : ¨Όλα τα πράγματα εις τον κόσμον, πλην των τυφλών νόμων της φύσεως έχουν ελληνικήν καταγωγήν¨, αγνοήθηκε παντελώς. Δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι Εταίροι μας, ότι ορολογία των Ανθρωπιστικών Επιστημών (θεωρητικών) είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου ελληνική, της Λατινικής αργότερον ελθούσης να προσθέσει ορισμένους επιστημονικούς όρους. Αλλά και αρκετοί των θετικών επιστημών είναι ελληνικοί ή έχουν ελληνική ρίζα.

Δεν φταίνε μόνο οι ξένοι για την υποβάθμιση της γλώσσας μας. Φταίμε και εμείς οι Έλληνες , οι οποίοι εν ονόματι κάποιου εκσυγχρονισμού και προοδευτισμού, καταργήσαμε το αρχαίο ελληνικό κείμενο και την αρχαία γενικώς Γραμματεία (Μεταρρύθμιση Γ.Ράλλη 1976) , όταν στην Ισπανία καθηγητές απήργησαν επί τετραήμερον και επέτυχαν να μην καταργηθούν τα Αρχαία Ελληνικά από τα Λύκεια της χώρας των !

Επίσης στην Γαλλία κατήλθαν σε διαδηλώσεις οι μαθητές για να μην καταργηθούν τα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά . Με την ευκαιρία ας αναφερθεί ότι ο αρχαιοελληνικός λόγος από το πρωτότυπο, διδάσκεται σε 33 χώρες και άνω των 100 Πανεπιστημίων ανά τον κόσμον.

Καταργήσαμε την απλή καθαρεύουσα και δια νόμου καθιερώσαμε ένα ιδίωμα δημοτικής , που το ονομάσαμε ¨καθομιλουμένη¨. Προχωρήσαμε στην κατάργηση τωνπνευμάτων και της περισπωμένης, καθιερώσαντες το μονοτονικό σύστημα. Και μιλάμε για τη ¨μητέρα των γλωσσών¨, αυτή που την ακρωτηρτιάσαμε βάναυσα.

Ο χειρότερος εχθρός του ανθρώπου είναι ο εαυτός του. Γνωστή η ρήση των προγόνων μας : ¨Το νικάν εαυτόν, πασών των νικών αρίστη και καλλίστη¨. Έτσι, ο χειρότερος εχθρός της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της εθνικής παράδοσης, είμαστε οι ίδιοι οι Έλληνες. Ορθώς κάποιος φιλέλλην έλεγε : ¨Αναζητήσατε πρώτον τους ανθέλληνας μεταξύ των Ελλήνων και μετά μεταξύ των ξένων¨. Επομένως, ας αναζητήσουμε πρώτον, μεταξύ ημών τους ¨φταίχτες¨ και μετά, μεταξύ των ξένων. Ας αναζητήσουμε, πρώτον, ευθύνες από τους δικούς μας πολιτικούς πνευματικούς και άλλους ταγούς, για το κατάντημα της γλώσσας μας και μετά ευθύνες από τους ξένους, που στο κάτω-κάτω, ¨κάνουν τη δουλειά τους¨, για το συμφέρον τους πάντοτε.

Κλείνω το κείμενό μου, με μια επιστολή σχετική με την ¨Γλωσσική μας εξαθλίωση¨, που έστειλε και δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες ¨Καθημερινή¨και ¨Εστία¨, ο Πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Χρήστος Σαρτζετάκης , στις 27 Ιουλίου 2002 :

¨Η γλωσσική μας εξαθλίωσις επιδεικνύει κατά τας ημέρας μας νέο ¨απόκτημα¨. Κατεδίκασαν εις αχρησίαν, δηλαδή, εδολοφόνησαν εν ψυχρώ, την ωραιοτάτην λέξιν ¨κρυσφύγετον¨ και εις την θέσιν της ανέσυραν από το προ εβδομηκονταετίας και πλέον συνωμοτικόν και κομμουνιστικόν λεξιλόγιον την κακόηχον και ραρβαρόηχον , αγνώστου δε ετυμολογίας, λέξιν ¨γιάφκα¨ !

Δράσται της εγκληματικής επικοινωνίας, ακριβέστερον¨, αποχαυνωτικής κατά το πλείστον παραπληροφορήσεως , κυρίως ραδιοτηλεοπτικοί ¨αστέρες¨, συναγωνιζόμενοι αλλήλους εις εξουθενωτικήν φλυαρίαν μάλιστα περί παντός επιστητού, αν και οι περισσότεροι θρηνυτικώς αμαθείς και αστοιχείωτοι. Δυστυχώς δε και εφημερίδες , διολίσθησαν ασφαλώς εξ ακρίτου μιμητισμού εις τον θλιβερόν συρμόν, με εγκατάλειψιν της εκ του προορισμού των παιδευτικής αποστολής. , την οποίαν άλλοτε κατά κανόνα επιτυχώς υπηρετεί ο τύπος.

Κύριε Διευθυντά, πρέπει να γίνη εις όλους κατανοητόν, ότι η βαθμιαία εγκατάλειψις του Εθνικού μας Λεξιλογίου , της ευλογημένης, μόνης εις τον κόσμον νοηματικής και όχι απλώς συμβατικής ελληνικής μας γλώσσης, αποτελεί το βαρύτερον εθνικόν έγκλημα , εις βάρος αυτής της εθνικής μας υποστάσεως και αυθυπαρξίας. Διότι εθνική κοινότης , που χάνει τη γλώσσα της, αναποφεύκτως εξαφανίζεται. Ο ποικιλώνυμος επίβουλος ανθελληνικός σχεδιασμός, με την εγκατάλειψιν του ελληνικού λεξιλογίου και την προϊούσαν γλωσσικήν μας αφασίαν , δρέπει πλέον τους καρπούς μακροχρονίων συστηματικών επιδιώξεών του. Έλεος, λοιπόν, δια την γλώσσαν μας. Διά την Ελλάδα μας !..¨

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το κείμενο περιέχει πολλές ανακρίβειες σε σημείο που παραπλανεί τον αναγνώστη.

Κατ'αρχάς μια απλή αναζήτηση στις σελίδες της ευρωπαϊκής ένωσης δείχνει ότι οι επίσημες γλώσσες είναι 23 και όχι 5. (Κι όποιος έχει επισκεφτεί το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έχει δει ακόμη και τις επιγραφές στις τουαλέτες να είναι γραμμένες σε αρκετές γλώσσες μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά).

Συνεχίζοντας, η παράγραφος για την κατάργηση της απλής καθαρεύουσας δείχνει άγνοια για το πώς εξελίσσεται μία γλώσσα: στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι νόμοι απλά επικυρώνουν μία κατάσταση που έχει ήδη διαμορφωθεί στην κοινωνία (κάτι που συνέβη και στις περιπτώσεις της καθαρεύουσας και του μονοτονικού). Ειδικά το πολυτονικό είχε χάσει τη χρησιμότητά του εδώ και αιώνες.

Για την επιστολή του κ. Σαρτζετάκη τι να πει κανείς... Θα σταθώ μόνο στο μύθευμα ότι η ελληνική είναι "νοηματική" γλώσσα, δηλαδή ότι οι λέξεις της έχουν κάποιου είδους πρωτογενή σχέση με τα αντικείμενα που εκφράζουν. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει για καμμία γλώσσα του κόσμου. Οι λέξεις σε όλες τις γλώσσες εκφράζουν μία σύμβαση και αποκτούν σημασία μέσω της σχετικής συμφωνίας αυτών που τις χρησιμοποιούν.

Η Ελληνική γλώσσα είναι όμορφη αλλά με το να αναπαράγουμε ανακρίβειες νομίζω ότι τη βλάπτουμε.

Ανώνυμος είπε...

Μᾶλλον, τό δικό σου σχόλιο ἔχει ἀνακρίβειες. Βεβαίως καί ἡ Ἑλληνική γλῶσσα εἶναι νοηματική. Ἄν εἶχες ἀνοίξει κανένα βιβλίο θά τό εἶχες ἐμπεδώσει.