Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2007

Νοστράδαμος

Στους αρχαίους χρόνους τα μαντεία πληροφορούσαν τους ανθρώπους για μελλούμενο. Σήμερα, έχουμε τους αστρολόγους, τους μελλοντολόγους, τα μέντιουμ, τις καφετζούδες, για να πληροφορηθούμε το πιθανόν επικείμενο συμβάν, που θα συμβεί στον καθένα μας." Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία". Ο άνθρωπος ποτέ δεν θα πάψει να ελπίζει.

Με το "εμπόριο" της ελπίδας ασχολούνται κατά Βάσιν οι σημερινοί μας "αυτόκλητοι" προφήτες. Κατά τον 16ο αιώνα έζησε στη Γαλλία ένας μεγάλος προφήτης ο Νοστράδαμος (1503-1566).Γεννήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1502, στο Σεντ Ρεμί της γαλλικής Προβηγκίας. Καταγόταν από παλιά εβραϊκή οικογένεια, που εξαιτίας των διώξεων της Ιεράς Εξέτασης είχε ασπαστεί τον Καθολικισμό Μκιομό. Η οικογένεια του είχε βγάλει πολλούς γιατρούς φημισμένους σε όλη τη Γαλλία. Από μικρός έμαθε εβραϊκά, λατινικά, γαλλικά και ελληνικά. Μελέτησε χειρόγραφα Μαθηματικών, Ιστορίας, Ιατρικής, Αστρολογίας και Αστρονομίας. Λίγα είναι γνωστά για τις αποκρυφιστικές του μελέτες, αν και θεωρείται βέβαιο ότι γνώριζε καλά το σύστημα του Καμπάλα.Σπούδασε στο Κολέγιο της Αβινιόν και κατόπιν στο Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ. Το 1525, όσο σπούδαζε, ξέσπασε στη Προβάνς επιδημία πανούκλας και ο Νοστράδαμος έσπευσε προς βοήθεια των θυμάτων της, εφαρμόζοντας στην πράξη όσα έμαθε στη Σχολή του. Ανακρίθηκε από την Ιερά Εξέταση, αλλά κατάφερε να μην τον καταδικάσουν.

Εγκαταστάθηκε στην πόλη Αγκέν, όπου και εξάσκησε την Ιατρική. Παντρεύτηκε και έφτιαξε οικογένεια, που ξεκληρίστηκε όμως από μια νέα επιδημία πανούκλας. Συντετριμμένος και λυπημένος, εγκατέλειψε την Αγκέν και άσκησε το επάγγελμα του περιπλανώμενου γιατρού. Πέρασε κάποιο χρόνο στο μοναστήρι του Ορβάλ, στη βιβλιοθήκη του οποίου γνώρισε τον εσωτερισμό. Εκεί εκδήλωσε πρώτη φορά τα οράματα, τις ενοράσεις και τις προφητικές του ικανότητες.Το 1545 εγκαταστάθηκε στο Σαλόν ντε Κρο, όπου και βοήθησε στην καταπολέμηση μιας επιδημίας πανούκλας με τη βοήθεια βοτάνων, πράγμα που ώθησε την Ιερά Εξέταση να τον κατηγορήσει για μαγεία. Οι συμβουλές του προς τους ασθενείς και τους χωρικούς αποδείχτηκαν σωτήριες.

Αρχισε να καταγράφει τις προφητείες του. Το 1547 παντρεύτηκε ξανά και απέκτησε έξι παιδιά. Αρχισε η συγγραφή των προφητικών τετράστιχων του, γνωστών ως "Αιώνες" . Η επιτυχία των "Αιώνων" ήταν μεγάλη και η φήμη του ως αστρολόγου και προφήτη εξαπλώθηκε σε όλη τη Γαλλία. Το 1556 ο Βασιλιάς Ερρίκος Β' τον προσέλαβε στην αυλή του. Το 1559 μια από τις προφητείες του βγαίνει πραγματική: Ο Βασιλιάς σκοτώνεται σε φιλική μονομαχία. Ιδού η προφητεία:"Ο νέος λέων θα θριαμβεύσει πάνω στον παλιό,με μονομαχία σε χώρο αγώνων ενός προς έναν:Από το χρυσό του κράνος τα μάτια θα του βγάλει.Σε μια από δύο μάχες και θάνατο εκείνος θα βρει φρικτό".

Το Μάιο 1564 η Βασίλισσα Αικατερίνη των Μεδίκων τον επισκέφτηκε αυτοπροσώπως και τον παρακάλεσε να έρθει στο παλάτι και να γίνει βασιλικός αστρολόγος. Ο Νοστράδαμος παρέμεινε δίπλα στη Βασίλισσα συμβουλεύοντας την και προφητεύοντας. Πέθανε ήρεμα την 1η Ιουλίου 1566, ταλαιπωρημένος από ποδάγρα και υδρωπικία. Στον τάφο του γράφτηκαν τα εξής λόγια: "Εδώ κείνται τα οστά του εκλαμπρότατου Νοστράδαμου, του οποίου η σχεδόν θεία πένα ήταν η μόνη, κατά την κρίση όλων των θνητών, ικανή να καταγράψει, κάτω από την έμπνευση των άστρων, τα μελλούμενα γεγονότα ολόκληρου του κόσμου... Υστεροφημία, μη βεβηλώσεις την ειρήνη σου...".

Δεν υπάρχουν σχόλια: