Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Η εκδίκηση της τσέρουλας


                                                               Η εκδίκηση της τσέρουλας                 
                                Ούτε λέπι στους φετινούς πρώτους μήνες μέσα στον Παγασητικό .    Τι να έγιναν τάχα τα ψαράκια ; Μήπως φταίνε τα Νιτρικά της Κάρλας που χύθηκαν  στη θάλασσα      μας , με τον αγωγό ; Μήπως η πλημμύρα του περασμένου Δεκέμβρη ,που γέμισε λάσπη τον         πάτο του Κόλπου ; Μήπως η υπεραλίευση της θάλασσας ; Ή μήπως η παράνομη αλιεία ;                
                                Η λογική απάντηση    είναι  όλα μαζί     .   Μα   για τη σταδιακή μείωση των     αλιευμάτων οφείλεται κυρίως η έλλειψη σεβασμού στους κανόνες και στους νόμους      που     ρυθμίζουν την αλιεία . Δυστυχώς οι νόμοι και οι κανονισμοί αυτοί         παραβιάζονται κατάφορα με την ανοχή όλων μας . Τα δίχτυα λ.χ. βάσει            του σχετικού    κανονισμού αλιείας , θα πρέπει να πέφτουν στη θάλασσα το σούρουπο και να σηκώνονται  το πρωί . Αντί γι αυτό οι περισσότεροι παράκτιοι αλιείς τα ρίχνουν πρωί – πρωί και τα μαζεύουν το    άλλο πρωί . Δεκάδες χιλιόμετρα δίχτυα ζώνουν τον Παγασητικό , 24 ώρες το 24ωρο  και δεν    αφήνουν περιθώρια        στο ψαράκι ,      να ζήσει        ,να γεννήσει και να πολλαπλασιαστεί ,
                                 Τα δίχτυα πρασινίζουν, μουχλιάζουν και σαπίζουν όντας μέρα νύχτα μέσα  στη θάλασσα κι έγκλωβίζουν ό,τι κινείται , και κολυμπά και κάνουν τη μαύρη ζημιά . Ούτε    τσέρουλα δεν έμεινε . Κι αυτή μας εκδικήθηκε .                              
                                 Και βέβαια αν δεν αποφασίσουμε να σεβαστούμε        τη θάλασσα και τα αλιεύματά της , αν δεν εφαρμόσουμε όλους τους νόμους και τους κανονισμούς  για  σωστή     αλιεία , θα ‘ρθει η στιγμή που θα τρώμε ψάρι μόνο από τα ¨κλουβιά¨ των ιχθυοτροφείων  ,      θα πούμε το ψάρι ψαράκι και οι επαγγελματίες το ψωμί ψωμάκι .                         
                                Μαγκιά δεν είναι να ψαρεύεις παράνομα , αλλά       να προστατεύεις  τα            αλιεύματα για να έχεις και αύριο , γιατί , όπως έχει αποδειχθεί , ο γιαλός δεν είναι στραβός , αλλά εμείς στραβά αρμενίζουμε , ή , αν θέλετε , πριονίζουμε το κλαδί που πατάμε .               
                                Ζητείται , λοιπόν , άνθρωπος ή αρχή , να βάλουν τάξη στο χάος που επικρατεί σήμερα στις θάλασσές μας . Και βέβαια τον λόγο τον έχουν πρώτιστα  η νομοθετική ή εκτελεστική εξουσία . Καιρός , αν δεν το καταλαβαίνουμε , να υποχρεωθούμε  όλοι και βάλουμε γνώση ΤΩΡΑ γιατί ΑΥΡΙΟ θα είναι πολύ αργά .                  
                                 Γιατί τελικά , κι όπως λέει ο λαός μας , όπως στρώσουμε θα κοιμηθούμε .

                                 ¨Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Βόλου ¨. Ανάρτηση Β.Παλαμηδάς-Βόλος 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Δεν υπάρχουν σχόλια: