Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

Τα γραπτά μένουν

                                                          ¨ Τα γραπτά μένουν ¨ …            
               Η φράση ¨verba volant , scripta manent ¨, η οποία στην ελληνική γλώσσα αποδίδεται ως ¨ τα λόγια πετούν , τα γραπτά μένουν ¨ , είναι λατινική παροιμία που συμβουλεύει   την          αξία που έχει ένα γραπτό κείμενο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί έναντι του προφορικού          λόγου , που μπορεί αντίθετα ακόμα να ανακληθεί ή να διαψευστεί ως μηδέποτε γενόμενος.                                 
               Γιατί έγραψα όλα τα παραπάνω ; Αφορμή μου έδωσε η ανάγνωση ενός λόγου  του ¨ Γέρου του Μοριά ¨ Θεοδώρου Κολοκοτρώνη , μέσα από τα ¨ Απομνημονεύματά ¨                του .                                               
              Γράφει ο αείμνηστος στρατηγός : ¨ Ο εδικός μας πόλεμος ήτον ο πλέον δίκαιος , ήτον έθνος με άλλο έθνος , ήτον με ένα λαόν , όπου ποτέ δεν ηθέλησε να αναγνωρισθεί ως τοιούτος , ούτε να ορκισθεί , παρά μόνο ό,τι έκαμνε ή βία . Ούτε ο Σουλτάνος ηθέλησε ποτέ να θεωρήσει τον ελληνικόν λαόν ως λαόν , αλλ’ως σκλάβους .                          
               Μίαν φοράν , όταν επήραμεν το Ναύπλιον , ήλθε ο Άμιλτον να με ιδεί , μου είπε ότι : ¨ πρέπει οι Έλληνες να ζητήσουν συμβιβασμό και η Αγγλία να μεσιτεύσει ¨. Εγώ του αποκρίθηκα ότι : ¨ Αυτό δεν γίνεται ποτέ , ελευθερία ή θάνατος .  - Εμείς , Καπετάν Άμιλτον , ποτέ συμβιβασμόν δεν εκάμαμεν με τους Τούρκους . Άλλους έκοψε , άλλους εσκλάβωσε με το σπαθί και άλλοι , καθώς ημείς , εζούσαμεν ελέυθεροι από γενεά εις γενεά . Ο Βασιλεύς μας εσκοτώθη , καμμία συνθήκη δεν έκαμε η φρουρά που είχε παντοτινόν πόλεμον με τους Τούρκους και δύο φρούρια ήτον πάντοτε ανυπότακτα ¨.         
              Με είπε : ¨ Ποια είναι Η Βασιλική φρουρά του, ποία είναι τα φρούρια ; - ¨  Η     φρουρά του Βασιλέως μας είναι οι λεγόμενοι Κλέφται , τα φρούρια η Μάνη και το    Σούλι και τα βουνά ¨ . Έτσι δεν με ομίλησε πλέον ¨ .                        
              Γραπτές υποθήκες ενός μεγάλου Έλληνα . Διαχρονικές και αναλλοίωτες . Έχουμε υποχρέωση , εμείς οι απόγονοι Έλληνες να τις σεβαστούμε και να τις εκτιμήσουμε .        
              Βασίλης Παλαμηδάς – Βόλος -  6-2-2020                .

    

Δεν υπάρχουν σχόλια: