Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Η επέλαση των κινεζικών κεφαλαίων ανά την Ευρώπη


                                Η επέλαση των κινεζικών κεφαλαίων ανά την Ευρώπη                      
          Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ Ελλάδας και Κίνας , αν μη τι άλλο βάζουν ένα   ακόμη σημαντικό λιθαράκι στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αφενός ,         αφετέρου          ανοίγουν τον δρόμο για επενδύσεις , οι οποίες θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της  χώρας      μας .                                                 
         Η πρόθεση της Κίνας να ανοίξει την αγορά της στην Ελλάδα αν μη τι άλλο είναι κάτι    παραπάνω από ξεκάθαρη πλέον .                                 
          Καταλύτης η ξεκάθαρη βούληση της Κυβέρνησης να υποστηρίζει επενδύσεις , που θα    δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία .                                         
         Πολλοί μιλούν τα τελευταία χρόνια για τη μεγάλη απόβαση των Κινέζων επενδυτών στην Ελλάδα . Πόσο  μεγάλη είναι στην πραγματικότητα και τι προοπτικές έχει θα φανεί   το επόμενο διάστημα , αφού τους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεδιπλωθεί ο σχεδιασμός    του Πεκίνου .                       
         Παγκοσμίως , σύμφωνα με τον οικονομικό Τύπο , οι άμεσες ξένες επενδύσεις της Κίνας    αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2016 , αγγίζοντας σχεδόν τα 200 δισ.   Δολάρια ΗΠΑ και κάθε χρόνο βαίνουν αυξανόμενες .                  
         Μάλιστα , η επέλαση των κινεζικών κεφαλαίων ανά την Ευρώπη είναι τεράστια , γεγονός που έχει πυροδοτήσει συζητήσεις για το πως θα ενισχυθεί η εγχώρια βιομηχανία             , προκειμένου να την αντιμετωπίσει .                        
         Η δημιουργία του¨ δρόμου του μεταξιού ¨ είναι κοσμογονική γεωπολιτική αλλαγή , που θα προωθήσει τη λεγόμενη κινέζικη νέα τάξη πραγμάτων και θα κάνει την Κίνα πρώτη οικονομική δύναμη στον πλανήτη τα επόμενα 20 χρόνια , επισημαίνει σε πρόσφατο  άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Die Zaitung . Η Ελλάδα για την Κίνα αποτελεί ¨ μαγαζί γωνία ¨ και την θέλουν να παίξει βασικότατο ρόλο στο ¨δρόμο του μεταξιού¨ δια μέσου του λιμανιού του Πειραιά . Αντίθετα , τη Γερμανία , οι Κινέζοι τη θέλουν εκτός παιχνιδιού , διότι οι Γερμανοί έχουν ένα βασικό κοινό χαρακτηριστικό με τους Κινέζους  .              
        Βασίζονται και εκείνοι στις εξαγωγές , δηλαδή στις δικές τους εξαγωγές και αυτό σημαίνει αντίρροπα συμφέροντα , προσθέτει η εφημερίδα στο ίδιο άρθρο , θέλοντας να καταδείξει πως η Κίνα είναι όχι απλά μια ισχυρή οικονομική δύναμη , αλλά η χώρα που      θα       διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι .  
        Υπό αυτή την έννοια και μόνο η χώρα μας , αναπτύσσοντας στρατηγική συνεργασίας σε διμερές επίπεδο , μόνο ωφελημένη μπορεί να είναι , αξιοποιώντας όλα τα πλεονεκτήματα που μπορεί να της παρέχει .     
        Β.Κ. – Βόλος -12-11-2019               .
                                                                                              
   

Δεν υπάρχουν σχόλια: