Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

Έκθεση από Βολιώτες για Βόλο


                                                        Έκθεση από Βολιώτες για Βόλο      
                                 Μια έκθεση με μεγάλες προσδοκίες εγκαινιάζεται στο Μουσείο του Βόλου . Στην πρώην καπναποθήκη Παπάντου στα Παλαιά , όπου και φιλοξενείται  , θα  ανοίξει η μόνιμη έκθεση ¨ Βόλος , 10 + ιστορίες ¨, στην οποία αποτυπώνεται η πορεία                  και η εξέλιξη του Βόλου από τον 19ο αιώνα και ενώνει πολιτιστικά το παρελθόν με  το    παρόν του τόπου .                                          
                                 Η ιστορικός κ Αίγλη Δημόγλου , Διευθύντρια του       Μουσείου   και                Προϊσταμένη της Διεύθυνσης , Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δήμου Βόλου   ,   στον                 απόηχο της επιτυχημένης περιοδικής έκθεσης ¨ Βόλος – Νέα Ιωνία , τόσο μακριά τόσο             κοντά ¨, μίλησε για το νέο εγχείρημα , το οποίον μάλιστα στηρίζεται σε δωρεές Βολιωτών.                       
                                 Εκατοντάδες κάτοικοι της πόλης είναι εκείνοι που τροφοδότησαν  τη             μόνιμη έκθεση , που ουσιαστικά στήθηκε από Βολιώτες για το Βόλο και      εφεξής    θα                          προβάλλει νέες όψεις της τοπικής ιστορίας . Ο τίτλος της μόνιμης έκθεσης ¨ Βόλος 10 +  
Ιστορίες ¨ κεντρίζει εξ αρχής το ενδιαφέρον , ενώ δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες    για      τα εκθέματα που επέλεξαν να παρουσιάσουν οι επιμελητές του Μουσείου , με την κυρία    Δημόγλου να υπογραμμίζει : ¨ Επιλέξαμε τον αριθμό δέκα , που αντιστοιχεί σε ισάριθμα   βασικά χαρακτηριστικά της πόλης , από τον 19ο αιώνα μέχρι και το 2011 ,       που φθάνει   χρονολογικά η έκθεση . Πέντε αφορούν την προπολεμική φυσιογνωμία του Βόλου   και    πέντε την μεταπολεμική περίοδο . Όσο για το ¨ + ¨ είναι οι ιστορίες που αναπτύσσονται     μέσα στις δέκα θεματικές , οι οποίες έχουν οδηγό τις δωρεές που έχουν        κάνει      οι      συμπολίτες μας ¨ .                                                          
                             Η Βολιώτισσα ιστορικός και αρχαιολόγος στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός  ότι η εντυπωσιακή συλλογή των 20.000 τεκμηρίων και οπτικοακουστικών αρχείων   που  υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Μουσείο της Πόλης , προέρχεται από τους κατοίκους    του   Βόλου . ¨ Περίπου 500 άνθρωποι από την πόλη και όχι μόνο , έχουν προσφέρει        και    συνεργαστεί σ’αυτή την προσπάθεια . Αυτή τη στιγμή , οι       απορίες                 συνεχώς
αναπτύσσονται κι έχουμε δημιουργήσει έναν ειδικό χώρο , όπου εκθέτουμε   τα    νέα     αποκτήματα ¨ , τόνισε η κυρία Δημόγλου , για να προσθέσει : Οι περισσότεροι δωρητές  είναι ανώνυμοι . Άνθρωποι , που ανήκουν σε πολιτικούς ή κοινωνικούς φορείς  είναι   πολύ λίγοι . Κι έτσι πρέπει να συμβαίνει σ΄ένα Μουσείο Πόλης , το οποίο ουσιαστικά    καταγράφει , εξιστορεί , προβάλλει τη δραστηριότητα των κατοίκων της ¨. Η ανταπόκριση του κοινού άφησε απόλυτα ικανοποιημένη τη διευθύντρια του Μουσείου , η οποία τόνισε : ¨ Για να είμαι ειλικρινής , όταν έγινε η πρώτη μεγάλη περιοδική έκθεση , όλοι ήμασταν διστακτικοί . Είναι κάτι καινούργιο για την Ελλάδα όλο αυτό . Είμαστε  συνηθισμένοι από τα λαογραφικά και αρχαιολογικά μουσεία . Σ’ένα μουσείο πόλης που είναι κάτι ιδιαίτερο και στον Βόλο ήταν το πρώτο που έγινε στη Ελλάδα , η ανταπόκριση ήταν ιδιαίτερα θερμή . Κι αυτό αποτυπώθηκε και στην προσφορά , πέρα από την επισκεψιμότητα . Ο απολογισμός της έκθεσης ¨ Βόλος – Νέα Ιωνία , τόσο μακριά , τόσο        κοντά ¨ ήταν πολύ θετικός . Πάνω από 50.000 άνθρωποι την επισκέφτηκαν και πρέπει να πούμε ότι έχουμε κάνει τρισδιάστατη αποτύπωση αυτής της έκθεσης και θα είναι προσβάσιμη μέσω της ιστοσελίδας του Μουσείου . Η τελευταία επισήμανση της Αίγλης Δημόγλου δείχνει έμπρακτα την εμπιστοσύνη του κόσμου στο Μουσείο . ¨ Νομίζω πως κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση . Και τώρα που εγκαινιάζουμε τη μόνιμη έκθεση θα δούμε κι άλλα πράγματα , θα δημιουργήσουμε πιο ισχυρούς δεσμούς και σίγουρα μεγαλύτερης διάρκειας με το κοινό της πόλης . Έπειτα , ας μη λησμονούμε ότι μιλάμε  για μια δουλειά σε βάθος χρόνου , που αξιοποιήσαμε σε μεγάλο βαθμό τις δωρεές που έγιναν στο Μουσείο από το 2014 κι έπειτα , από τότε δηλαδή που ξεκίνησε να λειτουργεί.       Το Μουσείο της Πόλης εξελίσσεται σ’ένα ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας μας , όπως πρέπει να είναι .                                                             
                Δεν μιλάμε για Μουσείο Τέχνης ή άλλης θεματικής . Είναι ζωντανό , όσο είναι ζωντανή η πόλη και εξελίσσεται , ανέφερε , ενώ κλείνοντας στάθηκε στην άριστη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας . ¨ Είναι μια προσπάθεια , που ξεκίνησε μαζί με τον σχεδιασμό του Μουσείου , πριν από 15 χρόνια . Αποτυπώθηκε σ’ένα πρόγραμμα ερευνητικό που χρηματοδοτήθηκε από το Πανεπιστήμιο και υπάρχει μόνιμη συνεργασία σε επίπεδο ανταλλαγής ιδεών και επίπεδο συνεργασιών . Βεβαίως και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι ένας φορέας πόλης , που μας στηρίζει πολύ ενεργά αυτά τα 15 χρόνια ¨.              
               Χ.Σ. – Βόλος – 16-5-2019                              .
                            
                                                              
 
        






Δεν υπάρχουν σχόλια: