Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Κανένας λαός δεν είναι άτρωτος


               Ο φιλόσοφος , καθηγητής και συγγραφέας Νίκος Δήμου , στο βιβλίο του ¨ Ασκήσεις Ελευθερίας ¨ , περιγράφει την εξαπάτηση που υπέστη ένας ολόκληρος λαός από έναν δημαγωγό και λαοπλάνο πολιτικό , με αποτέλεσμα , να τον οδηγήσει στο χάος και τη καταστροφή .
             ¨Οι λαοί , όπως και οι άνθρωποι κουβαλάνε μέσα τους όλες τις δυνατότητες , την αγάπη και το μίσος , την καλοσύνη και την κακία , τη μεγαλοψυχία και τη μισαλλοδοξία . Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί λαοί – όπως δεν υπάρχουν ανώτεροι και κατώτεροι λαοί . Ανάλογα με την ιστορική στιγμή , με τους ηγέτες , με τις συνθήκες , όλοι οι λαοί μπορούν κάποτε να κάνουν πράγματα για τα οποία αργότερα θα ντραπούν .
             Έκανα τις πανεπιστημονικές σπουδές στη Γερμανία . Η εποχή των Ναζί ήταν ακόμα αρκετά κοντά . Έβλεπα τους Γερμανούς γύρω μου : άνθρωποι ευγενικοί , αξιοπρεπείς , με υψηλό επίπεδο μόρφωσης και καλλιέργειας , ήσυχοι ,  καλοί οικογενειάρχες . Και αναρωτιόμουνα : αυτά τα ανθρωπόμορφα κτήνη που αφάνισαν έξι εκατομμύρια Εβραίους , και ξεθεμελίωσαν το Δίστομο και τα Καλάβρυτα , που αιματοκύλησαν όλη την οικουμένη , τι είχανε γίνει ;
Πού κρύβονταν οι βασανιστές των Ες-Ες , οι ανακριτές της Γκεστάπο;
             Με απασχολούσε έντονα το πρόβλημα , πως ο λαός του Γκαίτε και του Μπετόβεν , πρώτος στη μουσική και στη φιλοσοφία , μπορούσε να φτάσει σε τέτοια έκπτωση . Να παρασυρθεί από έναν αμόρφωτο και μυθομανή δημαγωγό φέρνοντας τόση οδύνη στην υφήλιο , αλλά και στον εαυτό του .
             Χρειάστηκα αρκετή μελέτη και ανάλυση , για να απαντήσω στα ερωτήματά μου . Έπρεπε να δω συστηματικά τις ταινίες της εποχής , για να καταλάβω  πόσο ισχυρό και πόσο διαβρωτικό ήταν το δηλητήριο με το οποίο πότιζε τους Γερμανούς ο Χίτλερ . Τελικά δεν ήταν καθόλου τυχαίος . Με απέραντη μαεστρία ήξερε να υποδαυλίζει όλη την κλίμακα των ανθρωπίνων συναισθημάτων . Έκανε τους Γερμανούς να νιώθουν ριγμένοι , ταπεινωμένοι , απειλούμενοι . Κέντριζε μέσα τους την παράνοια , την ανασφάλεια , τη φοβία . Κι από την άλλη πλευρά τους υποσχόταν δικαίωση , δύναμη , δόξα . Συνομιλούσε με το πλήθος και το μαγνήτιζε . Εκμεταλλευόταν όλους τους εθνικούς μύθους , αληθινούς και ψεύτικους . Παραπληροφορούσε τόσο έντεχνα , που ακόμα και το 1960 πολλοί Γερμανοί πίστευαν πως η χώρα τους μπήκε στον πόλεμο , αμυνόμενη , θύμα διεθνούς συνομωσίας .
               Κατάλαβα τότε πως κανένας λαός δεν είναι άτρωτος , αν εμφανιστεί μπροστά του ο χαρισματικός δημαγωγός , που θα εκμεταλλευτεί σωστά τη στιγμή και τη συγκυρία . ¨

               Β.Π. –Βόλος 21/8/2015           .   







Δεν υπάρχουν σχόλια: